Szerző: Bizó Dániel

2009. március 23. 13:27

SuperPreview: lássuk weboldalunkat egyszerre több IE-motoron!

Ha megkérdezünk egy webfejlesztőt, munkájának melyik a legrosszabb része, minden bizonnyal a böngésző-kompatibilitást hozza fel: biztosítani, hogy a weboldalak a tervezettnek megfelelően jelenjenek meg, és a funkciók megfelelően működjenek minden egyes népszerűbb böngészőmotoron. A Microsoft most kiadott egy ingyenes eszközt, mellyel mindenféle további trükközés nélkül egyszerre tesztelhetjük az Internet Explorer három legutóbbi verzióját, a kereskedelmi változatban pedig a Firefox támogatása is helyet kap.

[HWSW] Ha megkérdezünk egy webfejlesztőt, munkájának melyik a legrosszabb része, minden bizonnyal a böngésző-kompatibilitást hozza fel: biztosítani, hogy a weboldalak a tervezettnek megfelelően jelenjenek meg, és a funkciók megfelelően működjenek minden egyes népszerűbb böngészőmotoron. A Microsoft most kiadott egy ingyenes eszközt, mellyel mindenféle további trükközés nélkül egyszerre tesztelhetjük az Internet Explorer három legutóbbi verzióját, a kereskedelmi változatban pedig a Firefox támogatása is helyet kap.

A béta állapotú Expression Web SuperPreview for Internet Explorer szabadon letölthető, és elsősorban Windows XP-t támogat jelenleg, valamint .NET Framework 3.5 SP1-et követel meg. Segítségével lehetővé válik, hogy egyetlen rendszeren használjuk tesztelésre az Internet Explorer különböző motorjait, ami eddig legjobb esetben is (alkalmazás)virtualizációval volt lehetséges, mivel az Internet Explorerből többféle verzió tipikusan nem fér meg egymás mellett. Sokan virtualizált vendéggépeket tartanak csak emiatt, vagyis ágyúval lőnek verébre.

A SuperPreview for Internet Explorer lehetővé teszi, hogy Internet Explorer 8 telepítését követően mindhárom legutóbbi IE motorral megnézzük az aktuális weblapot Windows XP-n. Vistán az IE6 támogatása hiányzik egyelőre, ami a webfejlesztők számára a legfontosabb, hiszen az IE7 alapvető változásokat hozott. A Microsoft által elhanyagolt, és mára teljesen elavult IE6 egyébként is a webfejlesztők közellenségének számít, mivel továbbra is rengetegen használják, ami arra kényszeríti őket, hogy fájdalmas órákat töltsenek a webes szabványok fejlődésétől leszakadt szoftverre történő optimalizálással, mely a korszerű böngészők számára triviális dolgokat, például CSS-kódokat sem jelenít meg helyesen.

A SuperPreview érdemei azonban nem fulladnak ki a különböző IE-motorok támogatásában. Az összevetéshez egy letisztult felületet is ad, melyben szinkronizált görgetősávval és zoomolási képességgel egymás mellett nézhetjük meg, különböző motorokkal hogyan is nézne ki weblapunk. Mivel a Microsoft tapasztalatai szerint a webfejlesztők kiválasztanak egy célböngészőt, majd a többi böngészővel később tesztelik, és hackelik hozzájuk a kódot, a SuperPreview-ban egy böngészőmotort alapértelmezettnek adunk meg, melyhez a többit hasonlítjuk. Az ingyenes SuperPreview for Internet Explorer sajnos nem támogatja a Firefoxot, mely a webfejlesztők többségének alapértelmezett választása, köszönhetően a fejlesztést és tesztelést támogató bővítmények hadának.

Az Expression Web webfejlesztő szoftver soronkövetkező, 3.0-s kiadásába kerülő SuperPreview változat már támogatja a Firefox 3-at, valamint távoli rendereléssel a MacOS X Safarit is. Ezen túlmenően a SuperPreview képes lesz nemcsak weblapokat, de képeket is betölteni, hogy össze lehessen vetni a koncepciót az implementációval. A SuperPreview for Internet Explorer a kód véglegesítését követően is elérhető marad. Letölthető a Microsoft szervereiről (250 MB). További részletek a szoftverről az Expression hírlevélben, és a fejlesztők blogján.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról