:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. március 10. 10:39

Ingyenessé tette audiokodekjét a Skype

[HTML] Ingyenessé teszi fejlesztők és készülékgyártók számára Silk nevű hangtömörítő-kodekjét a Skype, amitől azt reméli, hogy még több eszközre jut majd el a VoIP-szolgáltatása.

[HTML] Ingyenessé teszi fejlesztők és készülékgyártók számára Silk nevű hangtömörítő-kodekjét a Skype, amitől azt reméli, hogy még több eszközre jut majd el a VoIP-szolgáltatása.

A Silk kodek a Skype 4.0-ás verziójában mutatkozott be, legfőbb vívmánya az volt, hogy a korábbiaknál jóval jobb hangminőséget kínált, s úgy optimalizálták, hogy kis sávszélességű, lassú kapcsolattal rendelkező környezetben is működőképes maradjon. A Skype szerint a Silk valósidejű skálázhatósággal rendelkezik, s az azt használó szoftver képes a hálózati környezetnek megfelelő minőséget választani, ráadásul fele annyi sávszélességgel beéri mint elődje.

A cég három évet és több millió dollárt ölt bele a Silk fejlesztésébe. Az eredmény: a szokásos 3,4 kHz-es normál telefonátvitelhez képest akár 12 kHz-et is elérhet a Silk által átvitt tartomány. "Azzal, hogy ingyen kínáljuk a Silket, elhárítjuk az eddigi legnagyobb akadályt az elől, hogy a széles spektrumú audioátvitelt befogadja a piac" -- írja blogjában Jonathan Christensen, a Skype vezetője. "Ezzel a lépéssel, reményeink szerint egy új, az egész iparágot lefedő szabványt hozunk létre a hangátvitelben a tisztább és gazdagabb hangzásért."

Ezzel a lépéssel a Skype feladja a versenyelőnyét, de egyben megalapozza jövőjét, ugyanis a szolgáltatásai előbb-utóbb szinte minden eszközön megjelennek majd. A cég már jelenleg is 405 millió installált klienst tart nyilván, de ezek többsége még PC-ken fut. A kodek ingyenessé tétele viszont bátorítani fogja a gyártókat, hogy integrálják a Skype-ot a mobiltelefonokba, okostelefonokba és egyéb, internetelérésre képes mobil eszközökbe.

Január óta a Skype nem csak Windows Mobile-on, hanem Google Android platformon és javás változatban is elérhető, utóbbi máris több mint száz kompatibilis készülékre telepíthető, ígaz, a bétaváltozat teljes funkcionalitással csupán néhány országban működik egyelőre. A februári Mobile World Congressen a Skype és a Nokia együttműködési megállapodást kötöttek, melynek eredményeként a támogatott Nokia mobiltelefonok felhasználói a Skype összes szolgáltatását igénybe vehetik majd. A Skype speciális, az operációs rendszerbe szervesen integrált változatát a Nokia új kommunikátorának, az N97-nek a tulajdonosai használhatják először.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.