Szerző: Bodnár Ádám

2009. február 26. 10:43

A keresők és a közösségi oldalak a legmenőbbek a mobil weben

Nyilvánosságra hozta a mobil web helyzetéről szóló kutatását az Opera Software, amely az általa fejlesztett Opera Mini webböngésző felhasználási statisztikái alapján pontos képpel rendelkezik a felhasználói szokásokról. Világszerte a keresők és a közösségi oldalak a leglátogatottabbak a mobilról netezők körében.

[HWSW] Nyilvánosságra hozta a mobil web helyzetéről szóló kutatását az Opera Software, amely az általa fejlesztett Opera Mini webböngésző felhasználási statisztikái alapján pontos képpel rendelkezik a felhasználói szokásokról. Világszerte a keresők és a közösségi oldalak a leglátogatottabbak a mobilról netezők körében.

A szinten minden mobiltelefonon elérhető javás Opera Mini valójában nem egy böngésző, a szoftver csupán megjeleníti az Opera szerverei által letöltött és a mobiltelefon képernyőire igazított weboldalakat. A működésből adódóan az Operának pontos rálátása van arra, a mobiltulajdonosok mennyit interneteznek és milyen oldalakat látogatnak a legtöbbször. Természetesen személyes információkat az Opera nem rögzít

Az Opera januári statisztikái szerint a felhasználói létszám decemberhez képest 12,1 százalékkal 20 millióra növekedett, ez azonban csak azokat tartalmazza, akik maguk töltötték le az Opera Minit, a szolgáltatók által előre telepített szoftvereket ez nem tartalmazza. A felhasználók egyetlen hónap alatt 7,6 milliárd weboldalat tekintettek meg, ez 18 százalékkal több mint januárban (egy felhasználóra átlagosan 380 oldal jut). Az Opera Minit futtató mobiltulajdonsok összesen 122 terabájt adatforgalmat generáltak internetezéssel, az adatokat az Opera szerverei azonban tömörítik, e nélkül a forgalmazott adatmennyiség 1,1 petabájt lett volna.

A leglátogatottabb weboldalak listájából egyértelműen kiderül, hogy a mobiltelefonjukat internetezésére használók körében a keresők (Google, Yahoo) és a közösségi oldalak (Facebook, MySpace, Friendster, Orkut, illetve a helyi változatok, pl. Vkontakte.ru, Nasza-Klasa.pl) a legnépszerűbbek, lényegében minden országban ezek állnak a statisztikák élén, de híroldalak és a Wikipedia is gyakran felbukkan a listákon.

A magyar Opera Mini felhasználók körében is a Google a leglátogatottabb weboldal, ezt követi az iWiw, az Index, a Freemal, az Origo, a Yahoo, a YouTube, a Port.hu, a Wikipedia, valamint az ingyenes mobiljátékokat kínáló Gamejump. Decemberről januárra 20 százalékkal lettek többen a magyar Opera Mini felhasználók, az általuk letöltött weboldalak száma pedig 70 százalékkal ugrott meg. Magyarországon egy felhasználóra havonta 218 weboldal jut, ami alig több mint fele a globális átlagnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról