Szerző: Bodnár Ádám

2009. február 23. 10:54

Az EMC Celerra termékvonalba is megérkeztek a flash meghajtók

Bemutatta vadonatúj Celerra tárolóit az EMC, a Symmetrix és Clariion után ebbe a termékvonalba is megérkeztek a flash memóriát tartalmazó tárolók, illetve az adatok deduplikációja.

[HWSW] Bemutatta vadonatúj Celerra tárolóit az EMC, a Symmetrix és Clariion után ebbe a termékvonalba is megérkeztek a flash memóriát tartalmazó tárolók, illetve az adatok deduplikációja.

Az NS-120, NS-480, NS-960 rendre 120, 480 és 960 diszk befogadására képes. A tárolókban a legnagyobb teljesítményű Fibre Channel meghajtók, az alacsony fogyasztású, olcsó SATA II merevlemezek és flash meghajtók is használhatók, így megoldható, hogy a különféle intenzitással használt adatok a számukra megfelelő sebességű diszken helyezkedjenek el ("tiering"). Kezdetben 73 gigabájtos SSD-kkel kaphatók az új Celerrák, de később akár 400 gigabájtos meghajtók is kaphatók lesznek -- közölte a tárolóeszközök és adattárolási szoftverek legnagyobb gyártója.

Mindegyik berendezés rendelkezik integrált NAS, iSCSI és Fibre Channel kapcsolattal is, a csúcsváltozat akár 32 gigabites Ethernet-porttal és iSCSI-porttal is kapható. Hasonlóan a tavaly bejelentett Clariion CX-es család tagjaihoz, az új Celerrák is üzem közben cserélhető, bővíthető I/O modulokat kaptak, így a későbbiekben a 8 Gbps Fibre Channel vagy akár az FCoE (Fibre Channel over Ethernet) szabványú illesztés támogatása is megoldható -- tudtuk meg Sági Bélától, az EMC Magyarország technológiai tanácsadójától.

Az új Celerrák integrált adatdeduplikációs képességgel rendelkeznek. A deduplikáció a redundánsan tárolt adatok törlését jelenti -- az EMC azt állítja, az új Celerra-sorozat tagjaiban is alkalmazott, az Avamartól származó deduplikációs technológia akár 50 százalékkal is növelheti a fájlrendszer kapacitását. A Celerra Data Deduplication funkció egyetlen kattintással elindítható, beépített irányelvekkel segíti a munkát és teljes mértékben integráltan működik a Celerra Manager szoftverrel a még könnyebb használat érdekében.

Az új Celerra-család operációs rendszere lehetővé teszi az összes inaktív fájl tömörítését, majd törli a redundáns adatokat anélkül, hogy ezzel befolyásolná a támogatott fájlrendszerek méretkorlátait vagy a pillanatfelvételekhez hasonló szolgáltatások használatát. Jelenleg egyedül az EMC kínál tömörítést a fájlrendszerszintű adatduplikáció-elkerüléshez a hatékonyabb tárkihasználás érdekében. A technológia később meg fog jelenni a Clariion és Symmetrix termékvonalban is.

A tárolók támogatják a VMware-környezeteket is, mégpedig VMware vCenter bővítőmodulokon keresztül. A VMware Site Recovery Manager Automated Failback segít a Celerra-vásárlóknak a virtuálizált infrastruktúra visszaállását koordinálni. A VMware View Storage Integration használatával az adminisztrátorok kényelmesen és gyorsan végezhetik el a virtuális asztali rendszerek ezreinek erőforrás-kiosztását a Celerra pillanatfelvétel-funkcióját és a VMware View Composert használva.

A közepes és nagyvállalatoknak szánt Celerra-család legolcsóbb tagja, az NS-120 1,2 terabájtos kapacitással 37 ezer dolláros induló listaáron lesz kapható, ami a valóságban inkább 20 ezer dollár körüli tényleges árat jelent. Itthon az ilyen kategóriás tárolókból évente néhány tucat fogy mindössze. A kisebb cégeknek továbbra is a Celerra NX4-et ajánlja a cég, amely tavaly nyáron jelent meg a kínálatban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról