Szerző: Bodnár Ádám

2009. február 17. 09:16

Fellebbent a fátyol a Windows Mobile 6.5-ről

A barcelonai Mobile World Congress talán legjobban várt bejelentése a Windows Mobile 6.5 volt. A Microsoft tegnap délután rántotta le a leplet új mobiltelefonos operációs rendszeréről, ami -- a verziószám növekedéséből is láthatóan -- kisebb ráncfelvarráson esett át, hogy jobban megfeleljen a mai igényeknek. Az új szoftvert szolgáltatások egész sorával próbálja vonzóbbá tenni a redmondi cég.

[HWSW] A barcelonai Mobile World Congress talán legjobban várt bejelentése a Windows Mobile 6.5 volt. A Microsoft tegnap délután rántotta le a leplet új mobiltelefonos operációs rendszeréről, ami -- a verziószám növekedéséből is láthatóan -- kisebb ráncfelvarráson esett át, hogy jobban megfeleljen a mai igényeknek. Az új szoftvert szolgáltatások egész sorával próbálja vonzóbbá tenni a redmondi cég.

Átdolgozott kezelőfelület, jobb böngésző

A windowsos okostelefonok egyik legnagyobb hibájának a kezelőfelületet tartják, hiába fut a szoftver az érintőképernyős készülékeken, a felületet nem igazították az ujjal böködéshez, igazán kényelmesen csak stylussal irányítható. Ezen most változtatott a Microsoft, a Windows Mobile 6.5 felületét úgy alakíották ki, hogy akár nagyobb kezű felhasználók is kényelmesen tudják ujjal használni. Megfelelő távolságra kerültek egymástól az ikonok, és egyszerűbbé vált néhány alapfunkció (válasz a beérkezett üzenetekre, elmulasztott hívások) elérése is azáltal, hogy külön ikont kaptak a főképernyőn, amelyeken csak el kell húzni az ujjat.

A felhasználói felület sokat változott a 6.1-es verzió óta. Eltűnt a Start és Programok menü, a szoftverek ikonjai az iPhone-hoz hasonlóan mind a képernyőre kerültek, ráadásul sokkal nagyobbak mint korábban, így egyszerűbb az egyujjas navigáció. Noha a Windows Mobile 6.5 számos újítása az érintőképernyős vezérléssel kapcsolatos, a hagyományos gombokkal vagy QWERTY billentyűzettel szerelt készülékek továbbra is támogatottak maradnak természetesen.

A Windows Mobile 6.5-ben frissül a böngésző is, a Microsoft ígérete szerint a beépített Internet Explorer a PC-kről ismert Internet Explorer 6 motorjára épül és azzal nagyjából egyenértékű funkcionalitást nyújt, beleérve a Java- és Flash-támogatást is. A könnyebb navigálást egy oldalt megjelenő sáv segíti, amelyen a nagyítás mértékét állíthatja be a felhasználó.

Vonzó szolgáltatások

Az új operációs rendszerrel egyidőben a Microsoft új szolgáltatásokat is bejelentett. Az egyik a HWSW által már korábban is ismertetett My Phone, amely lehetővé teszi a készüléken tárolt információk (nevek, címek, telefonszámok, naptárbejegyzések, vagy akár fotók, zenék, más állományok) szinkronizálását egy webes tárhellyel, ahol aztán szerkeszthetők, megoszthatók. A My Phone biztonsági másolatok készítésére is használható, illetve segítségével könnyedén lehet az adatokat egyik windowsos telefonról a másikra migrálni.

Tegnap mutatkozott be a Windows Marketplace for Mobile, amely a Microsoft online szoftveráruháza. A windowsos okostelefonokhoz mintegy 20 ezer különféle alkalmazás érhető el, a Marketplace célja hogy ezeket egy helyen tálalja, így a felhasználók könnyen megtalálhatják a számukra legjobbakat. A Marketplace-re csak olyan szoftverek kerülhetnek fel, amelyeket a Microsoft ellenőrzött és jóváhagyott. A Windows Mobile 6.5-0t futtató készülékekről mind elérhető lesz a Marketplace, a korábbi verzióval szerelt okostelefonok tulajdonosai pedig PC-ről böngészhetik a kínálatot.

A Microsoft egyúttal bejelentette a Recite nevű szoftvert, amely lényegében egy "hangos jegyzetfüzet" a Windows Mobile 6.x telefonokra. A program lehetővé teszi hangos jegyzetek rögzítését anélkül, hogy ehhez menükben kellene navigálni vagy szöveget kellene begépelni. A szoftver érdekessége, hogy képes a hangos jegyzeteket a bennük található szavak alapján csoportosítani.

Várható érkezés: 2009 második fele

Redmond nyilvánosságra hozott néhány képernyőfotót az új operációs rendszerről, ezek alapján egyelőre nehéz lenne megmondani, mennyire sikerült jól a ráncfelvarrás. A Windows Mobile-hoz korábban is készültek az érintéses vezérlést egyszerűbbé tevő felületek (pl. HTC TouchFLO, SPB MobileShell), a beépített böngésző helyett is számos alternatíva áll rendelkezésre (Opera Mobile, Opera Mini, Skyfire, Mozilla Fennec), így összességében ezek nem látszanak akkora előrelépésnek, hogy komolyan megfordítsák az iPhone, a Symbian OS vagy éppen a Google Android piaci előretörését.

Az új mobiltelefonos operációs rendszerrel szerelt első készülékek 2009 második felében jelennek meg a boltok polcain, a támogatók közé máris csatlakozott az LG és a HTC. Noha a Windows Mobile 6.5 lényegében ugyanazokat a hardvereket támogatja, amelyeken a Windows Mobile 6.1 is fut, egyelőre nem tudni, hogy melyik telefonok szoftverét lehet majd frissíteni, mivel ez a készülékgyártóktól függ.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról