Szerző: Dojcsák Dániel

2009. február 16. 17:55

Intel Atom lesz az LG okostelefonjában

[eWeek/HWSW] Az LG Electronics másfél éven belül tervezi bemutatni első Intel Atom processzorral szerelt okostelefonját. A készüléknek egyelőre még neve sincs, de annyit már lehet tudni, hogy az Intel Moorestown mobil platformjára épül, melyben egy 45 nanométeres Atom lapul.

[eWeek/HWSW] Az LG Electronics másfél éven belül tervezi bemutatni első Intel Atom processzorral szerelt okostelefonját. A készüléknek egyelőre még neve sincs, de annyit már lehet tudni, hogy az Intel Moorestown mobil platformjára épül, melyben egy 45 nanométeres Atom lapul. A partnerséget az Intel és az LG a héten természetesen a Mobile World Congress keretében készül bejelenteni hivatalosan.

Kemény küzdelem lesz

Az LG által tervezett MID (Mobile Internet Device) biztosan nem lesz kereskedelmi forgalomban 2010 előtt, főleg azért sem, mert az Intel Moorestown platformja is csak akkor kerül hivatalosan bevezetésre. Az Atom processzorok egyelőre leginkább netbookokban és egyéb kis méretű számítógépekben általánosak, de az Intel már a tavalyi évben is jelezte, hogy arra számítanak, idővel mindenféle mobil eszközben feltűnhet az x86 architektúra.

A bejelentés egyben választ ad arra a kérdésre is, hogy a világ legnagyobb chipgyártója hogyan kíván válaszolni az ARM-gyártók dominanciájára az okostelefonok piacán. Habár az Intel korábban is megpróbált nyomot hagyni ezen a területen XScale ARM fejlesztéseivel, nem könyvelhetett el elegendő sikert magának, így elhagyta a területet, és stratégiát váltott -- az x86-ot terjeszti le. A területen a Samsung Electronics, a Texas Instruments, a Qualcomm és Freescale termékeivel is meg kell mérkőznie, miközben egy másik meccs a telekommunikációs szolgáltatóknál zajlik majd, hogy hozzák forgalomba az Intel-alapú készülékeket.

Az Intel képviselői úgy látják, hogy az Atom egyértelmű siker volt az elmúlt évben, és a Moorestown platformmal egy olyan világba ültethető át ez, ahol jelenleg nincsenek erős állásaik. Annak ellenére, hogy az ARM a világ legelterjedtebb architektúrája, gyakorlatilag az összes mobiltelefonban valamilyen ARM-processzor dolgozik, az Intel egy nagyságrenddel nagyobb kutatás-fejlesztési erőforrást tud dedikálni az Atom-alapú projektek számára, ahogyan partnerei számára is vonzóbb ösztönzőcsomagokat állíthat össze. Az Intel mellett szól gyártástechnológiai lépéselőnye is, a döntő azonban az x86-os szoftverkompatibilitás lehet.

Az ARM ugyanakkor sokkal tisztább, egyszerűbb felépítésű, ezért energiahatékonyabb architektúra, mely olcsóbban termelhető és dedikált áramkörök segítségével mára megfelelően nagy teljesítményt képes elérni akár egy YouTube video lejátszásához -- vagyis megfelelő a web böngészéséhez. Misem bizonyítja ezt jobban, minthogy nemcsak az Intel igyekszik az ARM felségterületére behatolni, hanem a Freescale is megpróbálkozik lecsípni a netbookok piacából, aminek érdekében egy referencia netbookot is tervezett a Pegatronnal közösen, mely i.MX515 rendszerchipre épül. A 65 nanométeres, 1 gigahertzes ARM Cortex-A8 mag egy Atom nyers számítási teljesítményének felét kínálja 4 négyzetmilliméterből, fogyasztása legfeljebb fél watt. A Freescale szerint egy ilyen ARM-alapú netbook végfelhasználói ára bekerülhet 50 ezer forint alá.

[+] ARM-alapú netbookok megjelenése várható

Moorestown + Linux

Az LG egyelőre nem árult el túl sok részletet a misztikus készülékkel kapcsolatban, az Intel viszont bőbeszédűbb volt a saját részével kapcsolatban. A Moorestown platform lelke egy úgynevezett system-on-a-chip (SoC), azaz egy rendszerchip, mely kiterjedt rendszerfunkciókat integrál a processzormaggal közös szilíciumszeletre. A Lincroft kódnévre hallgató SoC az Intel 45 nanométeres csíkszélességű eljárásán készül, egy- vagy két Atom processzormag köré grafikus és videofeldolgozó logikát, valamint DDR3-memóriavezérlőt épít. A Lincroft a Langwell kódnevű I/O chippel kommunikál, mely a perifériák csatlakoztatásáért felel, és akár vezeték nélkül is képes lesz adatot továbbítani külső tárolókra vagy megjelenítőkre.

Az Intel az Optionnel és az Ericssonnal is együttműködik a Moorestownhoz illeszthető HSPA-modulok elkészítésében. A 3G-s modulok mellett a Moorestown WiMAX, Wi-Fi csatlakozásokkal is rendelkezhet, valamint opcionálisan GPS-vevővel is. Kiemelt szempont emellett az energiahatékonyság is, hiszen a megcélzott felhasználási terület intenzív adatforgalmat feltételez -- a cél, hogy a Moorestown platform fél tipikusan watt alatt üzemeljen. A gyártó szerint készenléti módban tizedére sikerült csökkenteni a fogyasztást korábbi, Menlow MID platformhoz képest. Egy teljes Moorestown-alaplap mérete nagyjából egy bankkártyáéval egyezhet meg.

Az új platformtól az Intel azt várja, hogy elmossa a határokat a számítógépek és okostelefonok között, és olyan eszközök jelennek meg a jövőben, mellyel rendkívül kompakt méretekben, a mai mobilkészülékeket sújtó kompromisszumok nélkül böngészhető a web, vagy fogyaszthatóak akár a videók is -- a mai okostelefonok többségének még a Flash is problémát jelent. A Moorestownra épülő, érintőképernyős termékekkel az Intel már egésznapos működést, 3D gyorsítást és a HD-videolejátszás képességét vizionálja. Ezzel végre sikeressé válhat az először a süllyesztőbe került Transmeta, majd az Intel által propagált UMPC-koncepció is.

Az LG MID-je a jelenlegi tervek szerint az Intel támogatásával fejlesztés alatt álló speciális Linux-disztribúciót futtatja, a Moblin OS-t, de az x86-os architektúra miatt gyakorlatilag bármikor válthat más kiadásokra, mint például a közelgő Google Android. Az Intelt végeredményben kevéssé érdekli, milyen operációs rendszer futtatja fel a MID-eket és az okostelefonokba szállított Atom chipeket. Nem bíz ugyanakkor semmit a véletlenre, tavaly év végén magához édesgette Alan Cox brit programozót és a szabad szoftverek evangelistáját, akit Linus Torvalds után sokáig a Linux-fejlesztés másodszámú emberének tartottak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról