:

Szerző: Koi Tamás

2009. február 9. 16:02

Lehengerlő teljesítménnyel zárta a tavalyi évet az Acer a tengerentúlon

A PC-piac tavalyi drasztikus visszaesése ellenére a tajvani számítógépgyártók kivétel nélkül növelni tudták befolyásukat a tengerentúlon, elsősorban az egyre népszerűbbé váló netbookoknak köszönhetően. Az Acer -- a világ harmadik legnagyobb PC-gyártója -- ráadásul nem csak az amerikai piacon tör előre megállíthatatlanul: a cég rövidesen a világ legnagyobb noteszgépgyártójává válhat.

[HWSW] A PC-piac tavalyi drasztikus visszaesése ellenére a tajvani számítógépgyártók kivétel nélkül növelni tudták befolyásukat a tengerentúlon, elsősorban az egyre népszerűbbé váló netbookoknak köszönhetően. Az Acer -- a világ harmadik legnagyobb PC-gyártója -- ráadásul nem csak az amerikai piacon tör előre megállíthatatlanul: a cég rövidesen a világ legnagyobb noteszgépgyártójává válhat.

A kedvezőtlen gazdasági helyzettel dacolva megállíthatatlanul tör előre az amerikai piacon az Acer, mely az IDC legfrissebb kimutatása szerint nagyjából 1,5 millió noteszgépet és netbookot adott el a tengerentúlon a tavalyi év utolsó negyedévében. Az eladási ranglétrán a harmadik helyen álló tajvani gyártó eladásai éves szinten 57 százalékkal nőttek, így a piac 16 százaléka felett szerzett befolyást. A vállalat Észak-Amerikában tavaly összesen mintegy 4 millió noteszgépet értékesített 2008-ban, a céget csak a HP és a Dell előzte meg 8,77 és 8,8 millió eladott notebookkal.

Az Acer vezetése ezzel együtt egy múlt heti tajvani konferencián rendkívül bizakodóan nyilatkozott a cég jövőjét illetően: az EMEA-régióban hagyományosan erős jelenlétet képviselő vállalat Európában a Packard Bell, a tengerentúlon pedig a Gateway beolvasztásával erősítette pozícióit, a márka ugyanakkor részben a tavaly piacra dobott netbooknak, az Aspire One-nak is köszönheti növekvő népszerűségét az amerikai piacon.

J.T. Wang, a vállalat elnöke a konferencián bejelentette, hogy az Acer tavaly összesen ötmillió Aspire One-t szállított, idén pedig 12-15 millió netbook eladásával számol, a cég teljes noteszgépeladásai így részben ennek köszönhetően éves szinten várhatóan 25-30 százalékkal nőhetnek majd idén. A vállalatvezető szerint a gyártó idén is sikerrel dacol majd a gazdasági válsággal: a cég a tervek szerint mind bevételét, mind piacrészesedését képes lesz növelni idén, és amennyiben a pénzügyi helyzet továbbra sem kedvez a konkurenseknek, idő előtt a világ vezető noteszgépgyártójává válhat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.