Szerző: Koi Tamás

2009. január 28. 16:53

Februárban lebbentik fel a fátylat az Acer okostelefonjairól

Igaznak bizonyultak azok a tavaly év végi híresztelések, melyek szerint az Acer, a világ harmadik legnagyobb PC-gyártója év elején belép az okostelefonok piacára. Azt egyelőre továbbra sem tudni biztosan, hogy mely országokban árulják majd elsőként a készülékeket, az viszont már biztos, hogy az új termékkör egy hónapon belül bemutatkozik.

[HWSW] Igaznak bizonyultak azok a tavaly év végi híresztelések, melyek szerint az Acer, a világ harmadik legnagyobb PC-gyártója év elején belép az okostelefonok piacára. Azt egyelőre továbbra sem tudni biztosan, hogy mely országokban árulják majd elsőként a készülékeket, az viszont már biztos, hogy az új termékkör egy hónapon belül bemutatkozik.

Február 16-án, a barcelonai Mobile World Congress rendezvény keretén belül mutatja be az Acer a vállalat első okostelefonjait, derül ki a konferencián tartott gálaeseményre küldött meghívóból. Iparági források és elemzők korábban úgy spekuláltak, hogy a tajvani gyártó még 2008-ban piacra küldi első telefonjait, miután tavaly szeptemberben befejeződött a cég legújabb akvizíciós ügylete, melynek során 291,3 millió dollárért felvásárolta a szintén tajvani E-Ten Information Systems okostelefongyártót.

Az E-Ten-t bekebelező Acertől már korábban is szivárogtak ki információk arról, hogy a vállalat tervezi belépését az okostelefon-piacra, ahol egyebek mellett olyan nagyágyúk versengenek a vásárlókért, mint a Nokia, az addiktív Blackberryt elkövető Research in Motion, a HTC vagy újabban az Apple. Az első pletykák a termékbevezetés régiós ütemezésével kapcsolatban a nyugat-európai valamint az orosz piacok megcélzásáról szóltak, ahol a PC-k révén rendkívül erőteljes az Acer márka.

Az Acer mindenesetre nem a legkedvezőbb időzítést választotta a termékkör bővítésére: a Gartner elemzője szerint a gazdasági recesszió jelenleg keményen rányomja a bélyegét a felső kategóriás mobil eszközök értékesítési adataira. Noha a szolgáltatók kínálatában egyre több okostelefont lehet megvásárolni kedvezményes csomagokban, a legtöbb készüléket csak két éves hűségszerződéssel és az átlagemberek zsebéhez mérten drága adatforgalmi tarifákkal együtt lehet ilyen konstrukcióban megvenni. A Gartner szerint a termékkategória továbbra is nőni fog, azonban csak a korábbinál lassabb mértékben.

Az új okostelefonok specifikációit egyelőre jól őrzi a vállalat, a várható választékról eddig semmilyen részletes információ nem szivárgott ki. Nem tudni azt sem, hogy a telefonok mely platformot erősítik majd, annyi azonban nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy a tajvani cégnél egyelőre nem nyitnak a Google mobilplatformja, az Android felé, lévén az Acer mindeddig nem csatlakozott a rendszert gründoló, több tucat iparági szereplőt összefogó Open Handset Alliance szervezethez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról