Szerző: Bizó Dániel

2009. január 13. 14:37

2009 várható bukásai: OLPC

A közhelyes bölcsesség úgy tartja, leginkább nehéz időkben mutatkoznak meg a gyengék és az erősek. Nehézségekből pedig mostanában nincs hiány, a finanszírozási válság okozta gazdasági depresszió az egész világon érezteti hatását. Elemzők szerint bár az év második felére már javulhatnak a körülmények, a következő hónapok maradandó nyomokat hagynak majd. Nem kivétel ez alól az IT-ipar sem, ahol 2009 több téren is vízválasztónak bizonyulhat, köztük az OLPC sorsát is megpecsételheti.

[HWSW] A közhelyes bölcsesség úgy tartja, leginkább nehéz időkben mutatkoznak meg a gyengék és az erősek. Nehézségekből pedig mostanában nincs hiány, a finanszírozási válság okozta gazdasági depresszió az egész világon érezteti hatását. Elemzők szerint bár az év második felére már javulhatnak a körülmények, a következő hónapok maradandó nyomokat hagynak majd. Nem kivétel ez alól az IT-ipar sem, ahol 2009 több téren is vízválasztónak bizonyulhat, köztük az OLPC sorsát is megpecsételheti.

Elhibázott politika

Az OLPC, vagyis a fejlődő országok felzárkóztatását célzó One Laptop Per Child program hosszas előkészítést követően 2005 elején formálódott, kinyilvánított célja pedig, hogy olcsó hordozható számítógéppel lásson el kisgyerekeket az egész világon, lehetővé téve számukra, hogy maguk fedezzék fel a világot, és kreatívan vegyenek részt a tanulásban. A kezdeményezést természetesen rendkívüli érdeklődés fogadta minden oldalról, annak lehetséges globális hatásai, karitatív jellege és a bárki számára elérhető számítógép koncepciója miatt is.

A program, mely nagy hangsúlyt helyezett a kezelőfelület intuitivitására, 2006-ban már produkált egy prototípust, végül 2007 őszére szülte meg a tömegtermelésre készen álló mini laptopot, az XO-t. Bár az XO késve érkezett, és a megcélzott száz dollár helyett közel kétszázba került. Nem ezek voltak azonban az OLPC legnagyobb hibái, hanem az útközben elkövetett stratégiai ballépések, melyek már induláskor valószínűtlenné tették a valódi sikert. Ezek pedig a válsággal együtt a program halálát is jelenthetik.


OLPC Wi-Fi hálózat

Ezek a stratégiai hibák lényegében egy naggyá is összefoghatóak, ami pedig nem más, mint az IT-iparban uralkodó erőviszonyok semmibe vétele -- hogy tudatosan vagy átgondolatlanságból, valójában mindegy. Márpedig ha egy új számítógép-kategóriáról van szó, nem lehet megkerülni a PC-ipart uraló vállalatokat, főként nem az Intelt és a Microsoftot, hacsak nem akarunk versenyezni velük. Márpedig a Nicholas Negroponte vezette program éppen ezt érte el, mikor az OLPC alapelvei közé felvette a nyílt forráskódú, ingyenes szoftverek alkalmazását, AMD-chipet alkalmazott, továbbá egy konkrét végtermék produkálásával teljesen kihagyta a PC-gyártókat az egyenletből. Nincs HP, nincs Dell, nincs semmi, csak OLPC XO, AMD Geode chippel, Linuxszal.

Az eredmény: a lényegében a PC-ipar összes nehézsúlyú szereplője egycsapásra üzletileg ellenérdekeltté vált az OLPC sikerében, hiszen egy olyan termék került a piacra, melyből nem látnak pénzt, és veszélyezteti a meglévő bevételeket. Ezzel Negroponte csapata nemcsak a hatalmas PC-vállalatok segítségét szalasztotta el igénybe venni karitatív tevékenységéhez, ami már önmagában is nehezen érthető, de sikerül maga ellen is hangolnia azokat. Negropontétól mindössze annyira telt, hogy azt hajtogatja a mai napig is: az OLPC nem egy laptop-, hanem oktatási projekt.

Megtorlás

Mind közül az Intel reagált a legagresszívebben az OLPC felbukkanására. A vállalat vezetésével villámgyorsan elkészítült a Classmate PC referenciadesign, mely hasonlóan oktatási célokat tűzött ki, azonban összehasonlíthatatlanul nagyobb erőforrásokkal. Az Intel programja számos ponton felülmúlta az OLPC-t: jóval előbb került piacra, Linux-disztribúciók mellett Windows XP futtatását is lehetővé teszi, bármelyik PC-gyártó megkaphatja, testreszabhatja és márkázhatja a referenciadesignt. Azóta az OLPC is kínál Windows-opciót, ez azonban már csak tűzoltás.

Az Intel azonban nem állt meg itt, a vállalat nagyon jól tudja, termékei iránt keresletet kell gerjeszteni, megágyazni nekik és szívóhatást kelteni a piac felől. Éppen ezért az Intel 2006-ban bejelentette World Ahead programját, mely öt év alatt 1 milliárd dollárt fordít hardverekre, az internet hozzáférés biztosítására, de leginkább a tanítók és hallgatók továbbképzésére, valamint a tananyagok digitalizálásának elősegítésére. Eddig mintegy 6 millió tanárt képeztek tovább ennek köszönhetően. Időközben már megkezdődtek a Silverthorne fejlesztései, melynek PC-változata, a Diamondville, Atom néven került piacra.

A Classmate PC a kétszeres ár ellenére sokkal jobban fogy a XO-nál, igaz, annál használhatóbb is, teljesen funkcionális PC, mondhatni. Az Intel már tavaly áprilisban piacra dobta a második generációt, az összesített eladásokban pedig messze maga mögött tudja az OLPC-t, mely a lanyha kereslet miatt kénytelen volt először az Egyesült Államokban, majd más országokban is karitatív akciót indítani. Ennek keretén belül a vásárló két XO áráért kapott egyet, a másikat pedig egy fejlődő országokbeli gyereknek adta az alapítvány. Eddig mintegy félmillió OLPC-t szállítottak le világszerte, míg a Classmate több milliónál tart már. Jól jelzi az Intel összefogó erejét a venezuelai projekt, ahol 1 millió Classmate-et versengő cégek tucatjai szállították le végül, gyakorlatilag egy egész ipar érdekeltté vált benne.

A kifejezetten a gyerekek kezébe szánt Classmate PC-t gyártó Asustek (a gyártási részleg ma már Pegatron) azonban úgy vélte, érdemes ezzel megpróbálkozni a nyílt piacon is. Így született meg az első Eee PC, innen pedig a történetet már mindenki ismeri. Új kategória született, a netbook, melyből tavaly 13-15 millió fogyott már, a siker minden korábbi várakozást felülmúl, emiatt pedig minden PC-gyártó megjelent saját modelljével -- és sok esetben azok oktatási változataival. A forgalom meredeken fut fel, egyre többféle netbook kerül a piacra, a webre, szórakozásra jól használható olcsó és pici gépeket a népek viszik, mint a cukrot.

Nincs helye

Bár a Classmate PC és a netbookok alapvetően drágább konstrukciók az OLPC XO-nál, és nincsenek is olyan mértékben a feladatra szabva, annál sokkal sokoldalúbban használhatóak, és a piaci siker miatt látványosan gyorsabban fejlődnek, és a méretgazdaságosságból fakadóan a legolcsóbbak ára is gyorsan közelíti az OLPC-jét, mely továbbra is az alacsony volumennel és finanszírozási problémákkal küzd. Az ingatag lábakon álló OLPC-t a hitelezési válság különösen súlyosan érinti, mind az értékesítés, mind működésének finanszírozása szempontjából, így drasztikus elbocsátásokra és a fizetések csökkentésére kényszerül -- már csak mindössze 32 alkalmazott dolgozik a programon.

Gacsal József, az Intel Magyarország üzletfejlesztési igazgatója szerint Európában gyakorlatilag meg sem jelent az oktatási szektorban az OLPC, miközben a Classmate és a World Ahead láthatóan résztvesz az országok oktatási reformjában, melynek részeként az oktatás egyre növekvő részében kívánják felhasználó a számítástechnika lehetőségeit. Itthon mintegy 300 Classmate található, ebből 100 mindennapi használatban, közölte Gacsal, és 13 mesteroktató áll készen a tanárok kiképzésére -- a tesztek sikerrel zárultak, a többi az államon múlik, tette hozzá.

Mindeközben a netbookok szegmensének robbanásszerű növekedése hosszabb távon is kitart, az idei eladások elérhetik a 40 millió darabot is, a következő évtizedre pedig a százmilliót is meghaladhatják. A gazdaságosság mellett a mérnökök és sales-esek tízezreivel rendelkező PC-iparnak pedig ütőképes eszközök állnak rendelkezésre az oktatási intézmények elérésében. Méretgazdaságosság, ipari támogatottság nélkül az OLPC sorsa egyre kétségesebb, a rendkívül korlátozott képességekkel rendelkező XO létjogosultsága pedig egyre inkább megkérdőjelezhető, ahogyan a netbookok gyors fejlődésével rövid időn belül életképessége is. Az Intel a napokban mutatta be a Classmate PC 2-t, már Atom processzorral szerelt Classmate PC-t, mely tablet módra is képes, idén év végén pedig érkeznek a kétmagos processzorokkal szerelt modellek.

[+] ARM-alapú netbookok megjelenése várható

Könnyen elképzelhető, hogy rövid időn belül nem az XO lesz a legolcsóbb mini laptop, gondoljunk csak a Freescale közelgő, ARM-alapú platformjára, az azonban ennél is valószínűbb, hogy ahol kiépített elektromos hálózat van, és nincs szerepe az XO kurblizhatóságának, oda nem is a legjobb választás a túlságosan gyenge hardver és kijelző miatt, melyek nem teszik lehetővé a korszerű webes világhoz történő csatlakozást, ahogyan kiépített szervízhálózattal sem rendelkezik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról