Szerző: Dojcsák Dániel

2009. január 9. 12:21

Új alapokra kell helyezni a Captcha védelmeket

Új megközelítésre van szükség a spamküldők távoltartására, akik visszaélnek az ingyenes levelezőrendszerek adta lehetőségekkel. -- állítják az IT-biztonsági szakértők. A webes szolgáltatások által használt Captcha (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) védelmek már korábban sem jelentettek hatékony védelmet, a közeljövő cyberbűnözőit pedig már szinte le sem lassítják a jelenlegi megoldások.

[HWSW] Új megközelítésre van szükség a spamküldők távoltartására, akik visszaélnek az ingyenes levelezőrendszerek adta lehetőségekkel. -- állítják az IT-biztonsági szakértők. A webes szolgáltatások által használt Captcha (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) védelmek már korábban sem jelentettek hatékony védelmet, a közeljövő cyberbűnözőit pedig már szinte le sem lassítják a jelenlegi megoldások.

A Captcha él és élni fog?

Internetbiztonsági szempontból 2008 leggyászosabb híre a Captcha- rendszerek bukása volt, ami elérte a legnagyobb szereplőket is, mint a Microsoft, Yahoo vagy a Google. A bűnözők győzelme viszont nem elsöprő, de csupán azért, mert ők is érzik, hogy nem érdemes a lehető leggyorsabban leleplezni az új módszereket. Elegendő éppen csak megugrani a szintet, s amikor a szolgáltatók meghiúsítják a módszert, akkor továbblépni.

CAPTCHA

A CAPTCHA szót, mely a Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart mozaikszava, 2000-ben alkotta négy fejlesztő, és a Carnegie Mellon Egyetem bejegyzett védjegye. A CAPTCHA olyan tesztre utal, mely sikeresen különböztet meg emberi és gépi intelligenciát egymástól. Az eljárás során egy számítógép valamiféle feladatot ad a látogatónak, mely emberek számára egyszerűen megoldható, a mesterséges intelligenciának azonban megfejthetetlen. A CAPTCHA-t fordított Turing tesztnek is szokták nevezni, ugyanis egy gép embereket akar azonosítani, míg a Turing tesztnél egy ember azonosítja a gépeket.

A legelső CAPTCHA-k már a web felfutásakor, a '90-es évek második felében megszülettek a spamrobotok ellen, az Altavista például így védekezett a keresőjét elszemetelő támadásokkal szemben. Regisztrációs lapok védelmének megtörésére a spammerek ezt követően emberi erőt alkalmaztak, például nagyforgalmú warez- és pornóoldalak látogatóival fejtették meg a feladványokat. A fórumok, blogok és postafiókok tömeges spammelése azonban automatikát igényel, amihez a gépeknek kell megtörni a CAPTCHA-kat.
A Captchák átugrásának képességével pedig könnyedén támadhatóak az ingyenes webes e-mail szolgáltatások, hiszen robotok segítségével gátak nélkül lehet tömegesen beregisztrálni címeket. A Google vagy a Yahoo hiába tiltja le néhány nap után a veszélyes, robotok által kezelt fiókokat, ha az idő alatt már véghezvitték küldetésüket, kiküldték a maximálisan lehetséges számú levelet.

Ráadásul a Captcha-védelmeket feltörő spammereknek köszönhetően ezek a webmail-szolgáltatók bizonyos cégeknél, rendszereknél szép lassan spalistára kerülnek, ami a normál felhasználóknak okoz majd kellemetlenségeket. A Symantec tulajdonában lévő MessageLabs évvégi kimutatása szerint 2008-ban spamek 12 százaléka érkezett valamelyik webes levelezőrendszerből, de szeptemberben már minden negyedik kéretlen reklámlevél így indult útnak.

[+] India megöli a CAPTCHA-t

A Captcha-törésre pedig számos variáció létezik. Az egyik legnépszerűbb manapság a "mechanical turks", azaz valós emberek, akik speciális szoftverekkel felvértezve napi ezres nagyságrendben oldanak meg feladványokat, darabonként pár centért. Más spammerek a gépi intelligenciára esküsznek, és olyan algoritmusokkal vértezik fel magukat, amik képesek az ábrákon szereplő karakterek felismerésére és bevitelére. Az előbbi ellen gyakorlatilag nem lehet védekezni, ez önmagában értelmetlenné teszi a bonyolultabb Captchák létrehozását, míg az utóbbi gépi módszer ellen érdemes fejlesztésekbe fogni.

Microsoft: kutya vagy cica?

A Microsoft például komoly összegeket ölt egy vizuális rendszer kidolgozásába. Viccesen hangzik, de kutyákat és macskákat kell megkülönböztetni. Erre az ember könnyedén képes, míg az algoritmusok számára bonyolult feladat kiválasztani, hogy melyik szőrcsomó illetve pixelhalmaz kutya vagy macska. A másik kísérlet a Microsoft részéről pedig egy szemantikus asszociációval próbálkozik, amikor néhány egymás mellé rakott képről eszünkbe kell jutnia egy fogalomnak és azt kell beírni.

Ha mondjuk egy kiflit egy virslit és egy ketchupos dobozt egymás mellé teszünk, akkor feltételezhetően mindenkinek az jut eszébe, hogy hotdog. Ezzel az Inkbot Authenticationnek nevezett módszerrel a probléma csupán annyi, hogy erősen nyelv- és kultúrafüggő, illetve az eltérő írásmódok miatt nehéz kezelni a helyes válaszokat. Az asszociáció viszont komplexebb felatat, mint a karakterfelismerés, így az indiai, kínai "captchatörő gyárak" bérmunkásainak is több időre van szüksége, ezzel legalább lassulnak a manuálisan csalók.


A jövőbeni CAPTCHA-védelmet a robotok nem tudják majd kijátszani

Kezdjük elölről

A Microsoft számára kritikusan fontos lenne a Captcha megmentése, a két fő cél, hogy a felhasználók számára olvashatóbbá, a gépek számára pedig zavarosabbá tegyék a feladványokat. Ennek érdekében a mérnökök teljesen új alapokra helyezve fejlesztenek képtorzító algoritmusokat, illetve kísérleteznek olyan megoldásokkal, melyek valós időben figyelik a támadásokat és a felhasználói aktivitást, és akár automatikusan nehezítik a feladványokat.

A vizuális Captchával kapcsolatban sokszor felmerült már a kritika, hogy az adatbázis végessége miatt az is könnyen kijátszható, de mostanra már a szoftveróriás képállománya 4 millió eleműre bővült, melynek felét már hadrendbe is állították. Egyelőre még nincs kész teljesen a rendszer és több védelmi protokoll inaktív még, de az állandó hadakozás során folyamatosan adogatják majd hozzá az újdonságokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról