Szerző: zimi

2008. december 17. 17:58

Lyukas betűkkel akár a tinta vagy a toner ötödét megtakaríthatjuk

Festékmegtakarítás címén sok megoldás juthat eszünkbe, de legkevésbé arra gondolnánk, hogy betűkészleteinket kicserélve spóroljunk. Az utrechti (Hollandia) SPRANQ kreatív kommunikációs ügynökség szerint nem ártana újratervezni betűkészleteinket a takarékosság jegyében.

[HWSW] Festékmegtakarítás címén sok megoldás juthat eszünkbe, de legkevésbé arra gondolnánk, hogy betűkészleteinket kicserélve spóroljunk. Az utrechti (Hollandia) SPRANQ kreatív kommunikációs ügynökség szerint nem ártana újratervezni betűkészleteinket a takarékosság jegyében.

A SPRANQ szerint pazarlóan bánunk a tintával, mikor a szokásos, teljes fedettségű fontokkal dolgozunk, hiszen az olvashatóságot fenntarthatnánk akkor is, ha könnyítenénk a fedettségen: ezzel a módszerrel a festék 20 százalékát spórolhatjuk meg, miközben az olvashatóságot fenntartjuk. A példa kedvéért a cég szabadon használhatóvá tette Spranq Eco Sans betűkészletét. A True Type rendszerű, azaz Windows alatt problémamentesen telepíthető betűkészlet egy talp nélküli típus "lyukasztott" változata.


Ecofont mintalap

A körvonalak maradnak, viszont 12 pont feletti betűméretnél a lyukak jól kivehetőek, ami nagyon zavaró lehet olvasáskor (ha átvilágítjuk a lapot, akkor ugyanez már 10 pontos betűkről is elmondható). Tehát kis méretben, normál papírra nyomott irodai dokumentumoknál hasznát vehetjük az Ecofontnak, ekkor ugyanis a nyomtató (legyen az tintasugaras vagy lézer) pontszórási egyenetlenségei homogén kitöltésű betűképet adnak -- igaz, közben a tónus határozott feketéből gyakorlatilag szürkésre vált. A gyártó szerint az új font más-más hatást adhat a képernyő illetve nyomtató felbontásától, pontosságától illetve a nyomtatási technológiától függően.


9 pontos Ecofont lézeres nyomat közelképe
(Forrás: www.treehugger.com)

Bárki kipróbálhatja, hogy miként érvényesül saját nyomtatóján a gazdaságos betűkészlet (letölthető innen). Annyit már elárulhatunk, hogy a magyar ékezetek csak részint szerepelnek, a dupla hosszú ékezetes karakterek (őŐűŰ) normál kitöltéssel jelennek meg, azaz kiugranak a szövegből.

Úgy tűnik, hogy összehasonlítva az Ariallal a SPRANQ betűkészlete több helyet foglal, azaz takarékoskodhatna jobban is a papírral. Akárhogy is, jó ötletnek tűnik az ecofont, mint kategória megjelenése, vagyis a gazdaságosabb nyomtatást lehetővé tévő betűkészletek tervezése, ugyanakkor úgy látjuk, hogy van még min dolgozni. Addig is mi inkább az egyes nyomtatók által alkalmazott intelligens festéktakarékos módot ajánljuk, mely szintén a kontúrokat megtartva könnyít és nem kell lemondanunk az ékezetekről sem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról