Szerző: Bizó Dániel

2008. december 10. 18:40

Natív x86 kódot futtat böngészőből a Google Native Client

Újabb szintre emeli az online alkalmazások képességeit a Google. A bemutatott Native Client nem kevesebbet tesz lehetővé, minthogy natív kódot futtasson a böngésző, ami lehetővé teszi tetszőleges komplexitású számítások elvégzését. Ennek demonstrálására a Google böngészőben futtatható Quake-et mutatott be. A technológia ugyanakkor még hosszú fejlesztés előtt áll, mielőtt általánosan használhatóvá válna.

[HWSW] Újabb szintre emeli az online alkalmazások képességeit a Google. A bemutatott Native Client nem kevesebbet tesz lehetővé, minthogy natív kódot futtasson a böngésző, ami lehetővé teszi tetszőleges komplexitású számítások elvégzését. Ennek demonstrálására a Google böngészőben futtatható Quake-et mutatott be. A technológia ugyanakkor még hosszú fejlesztés előtt áll, mielőtt általánosan használhatóvá válna.

A Google célja, hogy tovább erősítse az online alkalmazások térnyerését a rezidens szoftverekkel szemben, mely folyamat a számítógépek teljesítményének, a böngészők és programozási technikák, valamint a szélessávú kapcsolatoknak köszönhetően az elmúlt években erősödött fel. Szemben azonban az eddigi szkriptet és saját binárist futásidőben interpretáló megoldásoktól, a Native Client natív x86-os kódot hajt végre böngészőtől és operációs rendszertől függetlenül.

Ezzel pedig a lehetőségek tárháza határtalanná válik, és csak az aktuális PC-bázis gyengébb gépeinek teljesítménye, valamint a rendelkezésre álló sávszélesség korlátozza be azt. A Native Client elméletileg jóval nagyobb teljesítmény érhető el, ugyanis nem állnak a kód és a gép közé nehézkes köztesrétegek, mint például a Sun Java, Microsoft Silverlight vagy Adobe AIR esetében, melyekkel lényegében szintén tetszőleges online alkalmazás hozható már létre. A Google később más processzorarchitektúrák, például az ARM és PowerPC támogatását is tervezi.

A gondolat, hogy a böngészőn keresztül natív x86-os kódot hajthat végre egy weboldal, azonnal ellenérzéseket váltott ki a szakma egy részéből. A Hungarian Unix Portal látogatói, kik jellemzően rendszergazdák, például többségükben nem szimpatizáltak az ötlettel. Éppen ez az oka annak, hogy a Google a Native Client fejlesztésének egy korai fázisában a nyilvánosság elé lépett, megnyitotta a forráskódot, és igyekszik bevonni a fejlesztői közösséget a technológia tökéletesítésébe, mely egyelőre nem alkalmas általános felhasználásra, már a böngésző plug-in telepítéséhez is szükséges némi hozzáértés.

A biztonság érdekében a Google szigorú szabályokat állított fel a Native Client modulokkal szemben, melyek előírják annak struktúráját a könnyű elemzés érdekében, és nem tartalmazhatnak bizonyos kombinációjú utasítássorozatokat. Ez a keretrendszer azt szolgálja, hogy meggátolja a feltételezhetően rosszindulatú kód futtatását -- nem triviális feladat, és a kódok többségét így is portolni kell majd a Native Client futtatáshoz.

[+] JavaFX: legyen webkettes a Java is!

Éppen emiatt egyesek azt is kijelentették, hogy a kezdeményezés egyszerűen ostoba, és a jelenlegi eszközökre alapozva már bármit meg lehet alkotni, melyek kiforrott biztonsági architektúrával rendelkeznek, nem beszélve a kényelmi szolgáltatásokról, mint amilyen a memóriakezelés is, melyek felgyorsítják a fejlesztést. Lehetséges, a Google azonban a jelenleginél sokkal vékonyabb szoftverréteget szeretne látni a PC-ken, és sokkal több alkalmazást a weben -- mégpedig minél előbb. További információk, példakódokkal és dokumentációval a Native Client honlapján.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.