Szerző: Bizó Dániel

2008. december 9. 10:47

JavaFX: legyen webkettes a Java is!

A Sun Microsystems pénteken bejelentette a JavaFX 1.0 verzióját, amely fejlett prezentációs képességekkel ruházza fel a Javát. A Sun ezzel az AJAX és a Flash által uralt webkettes (vagy software-as-a-service, SaaS) alkalmazások közegébe kíván betörni.

[HWSW] A Sun Microsystems pénteken bejelentette a JavaFX 1.0 verzióját, amely fejlett prezentációs képességekkel ruházza fel a Javát. A Sun ezzel az AJAX és a Flash által uralt webkettes (vagy software-as-a-service, SaaS) alkalmazások közegébe kíván betörni.

A Sun mintegy másfél évvel ezelőtt vásárolta fel a SavaJe Technologiest, egy Java-támogatásra specializált mobil operációs rendszert fejlesztő céget. Az ügylet bejelentésekor a felek és az iparág is kizárólag a mobiltelefonok szemszögéből értékelték a tranzakció jelentőségét, később azonban a SavaJe Mobile Platform kibővítése mellett döntött a Sun. "Úgy határoztunk, hogy horizontális platformmá tesszük, mely többféle típusú eszközön is működik fejlett kliensként, mint például mobiltelefonon, PC-n vagy televízión" -- mondta Param Singh, a JavaFX fejlesztésekért felelős igazgatója egy sajtótájékoztatón Menlo Parkban, a Sun campusán.

A kifejezés szabadsága

Java kód futtatására mintegy 800 millió PC és 2,2 milliárd mobiltelefon képes a világon, állítja a Sun, nem beszélve set-top boxok tízmillióiról, ezzel pedig a Java a legszélesebb körben alkalmazható programozási környezet. A platform eddig azonban nélkülözte a kifinomult audiovizuális képességeket, így elterjedtsége ellenére lényegében kimaradt a webkettes robbanásból, amelynek során a web interaktívabbá és egyben vizuálisabbá is vált. Hiába a Java fejlett képességei, a teljesértékű programozási környezet, a webes alkalmazások az AJAX és a Flash használatát jelentik többnyire, annak ellenére, hogy ezek közel sem kínálják a Java rugalmasságát.

A JavaFX-szel ezen akartak változtatni, és Javát sokkal kifejezőbbé tenni, sulykolta Eric Klein, a Java marketingjéért felelős alelnök a rajt alkalmából rendezett San Franciscó-i partin. Kliensoldalon a mainstream Java futásidejű környezet része lesz a JavaFX runtime, vagyis a felhasználók a rendszeres frissítéssel megkapják azt, szögezte le Singh. A JavaFX egyúttal JavaScript bridge-dzsel is rendelkezik, vagyis képes interakcióra a böngészővel, az alkalmazás nincs az appletbe zárva, valamint bevezeti a JavaFX Scriptet, mellyel a Sun elkézelései szerint a Java-programozók mellett webfejlesztők és technikai szkriptelők is tudnak dolgozni, és később a grafikus tervezők számára is kiterjesztik.

Sőt, az alkalmazás nem kötődik a böngészőhöz sem, képes offline működésre, amennyiben azt a programozó engedélyezi -- mindössze egy pipa a NetBeans fejlesztői környezetben. A JavaFX kétségtelenül leglátványosabb képességeként ezt a rezidens telepítést egyszerű drag&drop módszerrel végezhetjük el, azaz az applet futása közben kiemeljük azt a böngészőből, és ráhúzzuk az asztalra. Ezt követően a böngészőt akár le is állíthatjuk, a JavaFX alkalmazás fut tovább, és egy asztali parancsikonnal később is bármikor elérhetjük. A bemutató során egy video folyamatos lejátszása közben mozgattak át egy appletet az asztalra.

Ahogyan a Sun fogalmaz, ezzel az online alkalmazások kitörhetnek a böngészők fogságából, ami nemcsak technikailag, hanem stratégiailag is jelentős eredmény. Klein szerint a partnerek kifejezetten kérték, hogy függetlenedhessenek a böngészőktől, melyek valójában háborús terepként szolgálnak az olyan mamutvállalatok közt, mint a Microsoft és Google -- az Internet Explorer és a Google Chrome is ellenséges környezet a tartalomszolgáltatók számára.

A Java platform segítségével a JafaFX komplex számítási feladatok elvégzésére és az API-kon keresztül kiterjedt rendszerintegrációra képes. A rajt alkalmával egy olyan, egy független szoftvercég fejlesztése alatt álló vállalatirányítási rendszert demonstráltak, melynek JavaFX adta a felületét, és adott berendezések, termékek adatai, vagy számlák mellett képeket, videókat tudott lejátszani, sőt 3D-modelleket forgatott, majd néhány kattintással videoprezentációt indított.

A lehető legnagyobb elérés

A Sun nem csak a felhasználási területet akarja szélesíteni, hanem fejlesztők sokkal szélesebb rétegeit akarja megszólítani a JavaFX-szel -- például fejlett webkettes alkalmazások, vagy üzleti szoftverek fejlesztőit. Ennek érdekében nem csak fejlett szkriptelhetőséget vezetett be, hanem a JavaFX Production Suite-tal a grafikusokkal történő együttműködést is megkönnyíti. A Production Suite ugyanis JavaFX-be exportáló plugineket tartalmaz az Adobe Illustrator és Photoshop szoftverekhez, valamint SVG-ből is képes JavaFX formátumú grafikát készíteni.

A JavaFX bár hatalmas előrelépésnek ígérkezik a Java történetében, egetrengető újdonságokat valójában nem mutat fel, sokkal inkább a Microsoft Silverlight és az Adobe AIR platformokhoz zárkózik fel -- technikailag. Egyik elterjedtsége sem hasonlítható azonban a Javához, a Windows .NET-hez kötődő Silverlightot például egyelőre a PC-k nagyjából negyede futtat, és az AIR is önálló disztribúciót igényel, nem a Flash Playerre épül rá. A Java Runtime frissítésével szélsebesen fog terjedni a JavaFX futtatására képes kliensek száma, ami végeredményben több százmillió PC-t, és akár több mint 1 milliárd mobiltelefont jelenthet. A JavaFX a Java SE Runtime Environment version 6 Update 10-től Windows mellett Linux és Solaris platformokon is elérhető, valamint az Apple gondozásában MacOS X-en is, a JavaFX fejlesztői eszközök pedig egyelőre Windowson és MacOS X-en futnak, a linuxos és solarisos változatokkal még nem készült el a Sun.

A JavaFX alkalmazások elvileg változtatás nélkül futtathatóak mobilon is, a kódbázis nagy része azonos lehet a PC-s verzióval, a fejlesztőnek ugyanakkor természetesen figyelni kell az erőforrások szűkösségére, a kisebb kijelzőre, valamint az eltérő vezérlésre. Ennek a képességnek a demonstrálására egy fejlesztő a PC-n látott képnézegetőt hívta be okostelefonján, és ugyanazt a JavaFX applet futtatta rajta. A két verziót mindössze külön kell letárolni, "egymás mellett", és a webszervernek mindössze annyi a feladata, hogy a böngésző agent alapján hívja be egyiket vagy másikat a látogatónak. A JavaFX mobiltelefonos, JavaME változata ugyan egyelőre nincs kész, 2009 tavaszára várható, a JavaFX Development Environmenthez azonban biztosít emulátort a vállalat, így más most tesztelhetőek a kódok. A JavaFX demók, fejlesztőkészletek és egyéb információk a JavaFX oldalán találhatóak.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.