:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 24. 10:47

Ingyenes magyar nyelvű tankönyv jelent meg a Microsoft PowerShellről

Megjelent és bárki számára ingyenesen hozzáférhető a Microsoft PowerShell szkripting technológiát bemutató magyar nyelvű könyve amelynek segítségével a rendszergazdák gyakorlati példákon keresztül, az alapoktól indulva ismerhetik meg a Microsoft parancssori környezetének működését és sajátíthatják el a használatát.

[HWSW] Megjelent és bárki számára ingyenesen hozzáférhető a Microsoft PowerShell szkripting technológiát bemutató magyar nyelvű könyve amelynek segítségével a rendszergazdák gyakorlati példákon keresztül, az alapoktól indulva ismerhetik meg a Microsoft parancssori környezetének működését és sajátíthatják el a használatát.

A Windows Server 2008-ban debütált, .NET-alapú PowerShell (korábbi kódnevén Monad) lehetővé teszi, hogy a rendszergazdák a gyakran ismétlődő vagy sok műveletből álló feladatokat (pl. több száz postafiók létrehozása, adatbázismentés stb.) automatizálják. A PowerShell fontos komponense a Microsoft legújabb szerverszoftvereinek is, például az Exchange Server 2007-nek vagy az SQL Server 2008-nak, illetve a System Center felügyeleti alkalmazásoknak, amelyek már mind támogatják a parancssori felügyeletet. A Microsoft ezen termékeinek összes funkciója elérhető PowerShell-szkriptekkel, még a grafikus kezelőfelület is erre épül.

"A Windows-alapú rendszerek üzemeltetői már régóta vágytak egy olyan eszközre, amellyel könnyen lehet automatizálni a gyakran ismétlődő feladatokat" -- mondta a könyv szerzője, Soós Tibor, Microsoft MVP szakember és oktató. "A korábbi lehetőségek vagy túl sok programozást igényeltek, vagy csak egy szűk területet fedtek le. A PowerShell nagyszerűen egyesíti magában a hatékony parancssori környezet és az objektumorientált programnyelvek legfontosabb jellemzőit, amelyekkel a rendszergazdák nagyon tömör, rövid, logikus felépítésű szkriptekkel könnyíthetik meg a munkájukat. Ebben kíván segíteni ez a könyv."

A kliens- és szerveroldalon egyaránt használható PowerShell 1.0 a Windows Vistában és a Windows Server 2008-ban már opcionális komponensként megtalálható, de akár Windows XP-re is telepíthető. A technológia 2.0-ás verziója a Windows 7-be és a Windows Server 2008 R2-be is bekerül. Ebben debütál majd a továbbfejlesztett, natív Active Directory kezelés és a távoli gépek szkriptelése is lényegesen egyszerűbbé válik majd.

"A Microsoft Magyarország a TechNet programon keresztül 2008 eleje óta ingyenes, magyar nyelvű tananyagokat tesz közzé az informatikai szakemberek számára. Az első, januárban kiadott tananyagot, ami a Windows Vista és a Windows Server 2003 üzemeltetéséről szól, eddig már több mint 20 ezren töltöttek le" -- mondta Budai Péter, a Microsoft TechNet hazai programmenedzsere.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.