:

Szerző: Dojcsák Dániel

2008. november 19. 13:20

Netbook és mobilnet együtt - végre Magyarországon is

A karácsonyi dömpingre időzítve a T-Mobile a hazai operátorok közül elsőként kínál netbookot mobilinternet csomagjai mellé. A lehetőség jó ideje adott, hiszen több olyan netbook készülék is szerepel a piacon, mely beépített 3G/HSDPA modemet is tartalmaz, gyakorlatilag tökéletes iskolapéldáját szolgáltatva a teljes értékű böngészés, internetezés és a mobilitás összekapcsolásának.

[HWSW] A karácsonyi dömpingre időzítve a T-Mobile a hazai operátorok közül elsőként kínál netbookot mobilinternet csomagjai mellé. A lehetőség jó ideje adott, hiszen több olyan netbook készülék is szerepel a piacon, mely beépített 3G/HSDPA modemet is tartalmaz, gyakorlatilag tökéletes iskolapéldáját szolgáltatva a teljes értékű böngészés, internetezés és a mobilitás összekapcsolásának.

Piacbővítő hatás

A legnagyobb hazai mobilszolgáltató a beépített HSDPA-modemmel rendelkező Acer Aspire One netbookot kínálja új és meglévő előfizetőinek 2 éves hűségszerződéssel megkötött mobilinternet-csomagjai mellé, a legdrágább előfizetések kiválasztása esetén akár 50 ezer forintért is. A fizetendő összeg függ a vállalt mobilinternet-csomagtól. A 8 gigabájtos havi adatmennyiséget tartalmazó csomaggal így ugyan a kínált netbookot kevesebb mint féláron vásárolhatjuk meg, de 24 hónapon keresztül a 9590 forintos havidíjjal is számolni kell.

A T-Mobile az első hazai szolgáltató, amely ultrahordozható netbookkal kínálja mobilszélessáv szolgáltatást, habár ennek a terméknek és a szolgáltatásnak kombinálása szinte kézenfekvő -- míg a szolgáltatók által többnyire árult, 3 kilogrammos, 15 hüvelykes formátumú laptopok kevéssé egyeztethetőek össze a mobilitás fogalmával. Az ASUSTeK várakozásai szerint az idén eladott Eee PC-k ötödét a telekom cégeken keresztül érik el a vevőket. Egy telkó belépésének jelentősége azonban valójában sokkal nagyobb annál, mint amennyit részesedésük elsőre sejtetni enged.


[+] Kipróbáltuk: Acer Aspire One netbook

Olaszországban, ahol Európában elsőként, már januártól elérhető volt az ASUS Eee mobilinternet-csomaggal együtt a Telecom Italianál, rekordeladásokat értek el. Az IDC adatai szerint 2008 első félévben az olasz piacon értékesítették a legtöbb Eee PC-t a kontinensen, több mint 200 ezer darabot, amivel a jóval nagyobb lakosságú Németország vagy Nagy-Britannia nem tudott konkurálni.

Természetesen nem a Telecom Italia értékesített kizárólag Eee PC-t az országban, hatása ugyanakkor messze túlmutat a közvetlen eladásokon. Egy meghatározó súlyú piaci szereplő ugyanis piacnövelő tényező is egyben, az erőteljes reklámkampányok és más marketingkommunikációs eszközök széles fogyasztói rétegekkel ismertetik meg a terméket, és ezen keresztül keresletet generálnak -- aminek egy része más vállalatoknál csapódik le.

Homályos hazai helyzet

A mobilszolgáltatók tehát stratégiai jelentőséggel bírnak a netbookpiac bővítésében, így az első netbook felbukkanása az egyik operátornál mérföldkő a hazai piacon. Hogy mennyi Acer Aspire One gépet kötött le a T-Mobile, vagy mekkora lehet jelenleg és a közeljövőben a netbookok magyar piaca, nem tudni, ez ügyben nem tudtuk szólásra bírni sem a T-Mobile, sem az Acer képviselőit.

Az első féléves IDC-adatok alapján alig néhány ezer netbook talált gazdára eddig a magyar piacon. A Vodafone Magyarországtól megtudtuk, hogy jelenleg náluk is kidolgozás alatt áll egy kombinált notebook-mobilnet csomag, ami feltételezhetően a szolgáltató december elsejétől induló karácsonyi ajánlatai között már szerepelni is fog -- hogy netbook is szerepel-e a tervek között, az egyelőre nem ismert.

Dr. Majorosi Emese, a Pannon Sajtó- és információs igazgatója a HWSW kérdésére elmondta, hogy a mobilinternet terjedésével párhuzamosan növekedni fog a beépített modemmel rendelkező notebookok iránti kereslet is. A középső szolgáltató szeptember és november között forgalmazott ilyen megoldással Fujitsu-Siemens notebookot, viszont a Pannon inkább a fordított útban hisz, amikor a számítógépforgalmazói piacon keresnek viszonteladó partnereket, így az ügyfelek a saját igényeiknek megfelelő készülék mellé vehetnek mobilnet előfizetést.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.