:

Szerző: Bányai György

2008. október 30. 10:58

Kipróbáltuk: Samsung NV9 és L310W kompaktfényképezők

Aki ma Samsung kompaktfényképezőt szeretne vásárolni, bizony többarcú kínálatból válogathat. A Samsung L310W és NV9 fényképezők a középkategóriás kompaktok kínálatát szélesítik és teszik ezt úgy, hogy szinte csak egy dologban egyeznek: fotózni is lehet velük.

[HWSW] Aki ma Samsung kompaktfényképezőt szeretne vásárolni, bizony többarcú kínálatból válogathat. A Samsung L310W és NV9 fényképezők a középkategóriás kompaktok kínálatát szélesítik és teszik ezt úgy, hogy szinte csak egy dologban egyeznek: fotózni is lehet velük.

Samsung változások

A Samsung korábban olyan digitális fényképezőgépeket gyártott, melyek belevesztek a tömegbe, jellegtelen, olcsó műanyag borításuk megszólalásig hasonlított a fényképezőgépeket egy kört tartalmazó téglalappal ábrázoló egyszerű szimbólumokra. A korai időszakban ezek a téglalapok néha megnyúltak, amolyan sonys rúdformává, melyek a minőségi hatást távolról sem érintették.

Ezek a fényképezőgépek a Samsung korabeli mobiltelefonjaihoz hasonlóan olyan műanyagokból készültek, melyek mindössze felületi festést kaptak, a rétegek azonban olyan vékonyak voltak, hogy fél év sem kellett hozzá, hogy lekopjanak a sarkokban, láthatóvá téve a jellemző ezüst fedés alatti törtfehér műanyagot.


A fordulópont 2005 tavaszára tehető, innentől minőség és egyedi gépek is lejöttek a futószalagról, és bár a kompaktok lassabban váltak ízlésessé ettől az időponttól, a Samsung renoméját olyan termékek javították, mint a széleslátószögű optikával ellátott, 15-szörös zoomos, háromkijelzős Pro 815, mely kiváló lencséjével sok tükörreflexes kitoptikát is maga mögé utasított, vagy a fémvázas DigiMax i5, mely rejtett optikáját ékszerhatású burkolatban mozgatta, melyen kiemelkedő minőségű kijelző is megtalálható volt.

Két különleges fényképező

Bár a Samsungnak ma is vannak arctalan gépei, melyek a megfelelő minőséget viszont igen alacsony áron nyújtják, a most tesztelt két gép nem ilyen. Az NV9 a két előd méltó utódja, rejtett optikás, igényes fémváz, MP3- és filmlejátszási képességek és kivételes makroüzemmód azok a jellemzők, melyek a tömeg fölé emelik. A szintén fém burkolatú L310W hagyományos felépítésű kompaktnak pedig közel 14 megapixeles képérzékelője és széleslátószöget kínáló, csekély színszórású optikája feltétlenül része az egysoros jellemzéseknek.

Samsung NV9

A két gép közül az NV9 kivesézését vettük előre. Az NV9 nem csak fényképezőgép, hanem -- ahogy az NV3-NV4 elődök is -- zene és filmlejátszó, illetve szövegolvasó is. A letisztult vonalú fémház jobb felső sarkában egy ötszörös optikai közelítésre alkalmas optika kimeneti nyílása, vagy, ha jobban tetszik, fedőlencséje látható, mely mögött ez az optika a burkolat alatt rejtve, függőleges irányban dolgozik. A lencse fényereje a rejtett megoldásokhoz képest sem túl jó: míg az NV3 és az NV4 háromszoros közelítésre alkalmas optikája F3,5 kezdeti állapotról indul, addig az NV9 gyengébb értékről, F3,7-ről, mely fénytelenség F4,9-nél zár az ötszörös zoom felső végállapotában.


Örvendetes dolog, hogy az NV9 rendelkezik lencsetag mozgatásán alapuló rázkódásvédelemmel is, amely jó hatásfokkal segít hozzá bennünket az éles fotókhoz, még gyengébb fényviszonyok mellett is. A gépben a gépház alján fekvő képérzékelő nagyon kicsi, 1/2,33 hüvelykes, ezért külön kíváncsiak voltunk, hogy értékelhető képek születhetnek-e ISO 3200-as érzékenységen, melyet az NV9 szemtelen módon kínál.

Mi ez? Műszerfal?

A fényképező burkolatának teteje a lekerekített szélei közé kör alakú gombokat, és vezérlőtárcsát zár. Ezek között egy stílusos kiegészítő is van, mely az exkluzivitást a használhatósági értékkel együtt növeli. Ez a kiegészítő a géptetőn informál bennünket az akkumulátor töltöttségi fokáról és az SD/SDHC kártya szabad kapacitásáról, ráadásul igen szokatlan módon számlapokkal és mutatókkal, akár egy karóra esetében. Ezek a kijelzők állandóan a szemünk előtt vannak, nem kizárt, hogy több fényképezőben is viszontláthatjuk majd. Sajnos a bekapcsolás után a két mutató a nullából igen lassan éled (kb 4 másodperc), jobb lett volna, ha azok kikapcsolt állapotban is jeleznék a valós értékeket.


NV9 fotós képességek

Az NV9-ben van arcfelismerő autofókusz, mosolyidőzítés, és pislogásérzékelés is, tehát teljes a paletta, ha a célkeresztben személyek vannak. A fényképező nem is az arccal kapcsolatos funkciókat tekintve különleges, hanem sokkal inkább makróüzemmódjai (igen, kettő is van belőle) miatt, melyek közül a normál változat már nyolc centiméterről is élesít. A szupermakró üzemmód az elsőnél sokkal közelebb enged bennünket a fotózandó témához, melyet akár három centiméterről is élesen fényképezhetünk, igaz, az első móddal ellentétben itt a zoom nem használható, a vaku pedig szintén tiltott dolog.


Az NV9 egykezes kezelése könnyedén megvalósítható, a hátoldal 2,7 hüvelykes, 230 ezer képpontos kijelzője mellett a jobboldalon találjuk a vakuhoz, az időzített felvételhez, rázkódásvédelemhez, valamint a makróüzemmódokhoz tartozó gyorsgombokat, melyeket a zoom billenőkapcsolója és a kijelző üzemmódokat váltó gomb is csatlakozik. Mindezek mellett egy "e" gomb szolgál a kép stílusának beállítására, mely segítségével üzemmódtól függetlenül állítható a képélesség, a kontraszt, a színtelítettség, valamint egyéb, a színezettel kapcsolatos effektek. beállításai két csoportban rendezve várnak, éppúgy, mint a Canon gépek esetében kettészedték a képpel és a géppel kapcsolatos menüpontokat.


A "menü" gomb hatással a gép beállításaira van, (óra, csipogás hangereje, formázás, nyelv kiválasztása) az "fn" gomb pedig a fotókkal kapcsolatos értékeken módosít, megnyomásakor az aktív képmező jobb oldalán sorakozik a képméret, a tömörítés minősége, a fénymérés módja, a sorozatfelvétel, az ISO érzékenység, a eseti mérést is kínáló fehéregyensúly, valamint az expozíció-korrekció, melyekhez rövid ismertetőszöveget is kapunk.

A 180 grammos, 95x60x21 milliméteres gép jobb felső sarkát a könnyen, de biztosan járó módválasztó tárcsa kerekíti le, ennek üzemmódjai között automata és a több módosítanivalót engedélyező program-üzemmódot, kettős rázkódásvédelmet, fotósúgót, pattanásokat eltüntetni képes portréüzemmódot és témaautomatikát találunk, melyeket a maximum VGA felbontásra és 30 kép másodpercenkénti sebességre képes moziüzemmód és a médialejátszó egészít ki.

Zene- és filmlejátszás

A médialejátszó által megszólaltatott, több előreprogramozott hangzásképpel fülünkhöz igazítható dalokat a mellékelt igen jó minőségű fülhallgatón, vagy a gyengécske hangszórón egyaránt hallgathatjuk. A filmek lejátszásakor természetesen a főszerep a kijelzőé, a mozikat azonban -- éppúgy mint a korábbi két modellnél -- a gép számára emészthető formátumúra kell alakítani, melyet a mellékelt Samsung Converter alkalmazás végez. Az átkódolt másfél órás mozifilmek 320x240 képpont felbontásúak és nagyjából 3-400 megabájtosak lesznek, melyek lejátszása teljesen folyamatos a kijelzőn, vagy a tévén, ha a mellékelt kábellel azt az NV9-hez kapcsoljuk. A hang és a kép elsőosztályú médialejátszóvá teszi az NV9-et, szórakozás közben többször elfelejtettük, hogy valójában egy fényképezőgépet tartunk a kezünkben.

A képek értékelése nem nehéz feladat, élesség és színhűség tekintetében nagyon jót kapunk, ráadásul szinte észlelhetetlen mértékűre mérsékelt a fotókon a Samsungra amúgy jellemző narancssárgába forduló vörös szín is (leginkább a túlvezérelt képrészleteken). A makrómód elsőosztályú, bár ebben az üzemmódban a fókuszon kívüleső képszéleken jelentős a színhiba. Az ISO 3200-as érzékenység csak három megapixeles felbontás mellett használható, erős színvesztés és zajszűrés mellett, és a három megapixelt alulmúló részletességgel. Ha lehet kerüljük ezt az üzemmódot és csak akkor használjuk, ha a fényszegény körülmények gyorsan mozgó témákkal (amikor az optikai rázkódásvédelem hatástalan) párosulnak.

Képminőség

A fotók 1:1 méretre nagyítva is kellően részletgazdagak, ráadásul szépen, szőrösödéstől mentesen kapjuk az egyenes éleket is, már amennyire a kis képérzékelőtől az elvárható. A képek széles skálán futnak a teljes feketétől a legfehérebb fehérig, e két végállapot között részletek nemigen vesznek el. Az NV9 nagyon-nagyon sokoldalú gép (pontosabban mindenes), alacsonynak az 55 ezer forint körüli vételárát emellett nemes kivitele miatt is tartjuk. A fényképező doboza a telepítőlemez mellet a tévékábelt, az USB-kábelt, valamint a lítiumion akkut töltő, az USB-kábellel együtt használható töltőfejet és a fülhallgatót tartalmazza. Sajnos az NV3-hoz még mellékelt, igen szép bőrtok már nem tartalma az időközben kisebbé vált doboznak.

Samsung L310W

Az L310W az NV9 mellett hagyományos, mondhatni klasszikus felépítésű, széleslátószöget adó zoomkompakt, hátul nagyméretű kijelző, elöl pedig bekapcsoláskor kiemelkedő optika adja a főbb részleteket a fémburkolaton. Az L310W médialejátszát nem kínál, azonban magasabb felbontást igen, a beépített CCD képérzékelő akár 13,6 megapixeles képeket is rögzíthet. Az optika fényereje az NV9-nél jóval jobb, F2,8-cal is fotózhatunk a 28 milliméteres kezdőlátószögről, mely érték azonban csúnyán esik F5,7-re a 3,6-szeres nagyítás végállapotára. Szerencsére ez az optika is kapott optikai rázkódásvédelmet, mely jó hatásfokkal enyhít az optika bezoomolt állapotának fénytelenségén.


Amellett, hogy a médialejátszáshoz tartozó üzemmódokat kézi üzemmód váltja a vezérlőtárcsán, az L310W menüje és kettészelt beállíthatósága szinte száz százalékban egyezik az NV9-ben látottakkal, ugyanazok az ikonok és menüpontok várnak bennünket, melyek változtatása az NV9 esetében ismertetett módon történik. A hátoldal gombjai is egyeznek, különbség mindössze annyi, hogy a képstílus-választó gombnak nem az "fn" mellett, hanem afölött találtak helyet a tervezők.

Kényelmetlen manuális üzemmód

A kezelés megszokható és egyszerű, ám a zár- és a blende beállíthatósága kismértékben zavart. A manuális ("M") üzemmódban e két értéket az "fn" gomb megnyomásakor változtathatjuk, melyet a kijelző alján, az exponáló gomb fókuszt és fénymérést adó, félig benyomott állapotában a kijelző alsó részén megjelenő expozíciós skálán ellenőrizhetünk. Sajnos a módosításkor az "fn" gombot újra meg kell nyomnunk, amit rendre elfelejtettünk, így a módosításért felelős négyállású navigálógombok elsődleges funkciójára lettünk hatással, tehát a blendeértékek helyett a kijelzőt és a makrót, a zársebesség helyett pedig a vakut és az időzítőt kapcsolgattuk. Szerencse, hogy ezt az üzemmódot egy, az L310W-hez hasonló gépben kevesek, és ritkán használják.


Képminőség

A 48 ezer forintért megvásárolható, 168 grammos, 92x61x23 milliméteres, lítiumion akkuval üzemelő hagyományos kompaktgép is rendelkezik az összes arcérzékeléssel kapcsolatos funkcióval, melyeket remek, ám az NV9 teljesítményét csak messziről közelítő makróüzemmód is kiegészíti, mely esetben nagyjából hat centiméter a legkisebb tárgytávolság. Persze ekkor kivághatjuk a 13,6 megapixeles kép 10 megapixeles részletét mellyel a hat centit az NV9-hez közelebbre, körülbelül 4-5 centiméterre módosítjuk. Az L310W a moziüzemmódban az NV9 fölé kerekedik, az ott látható lehetőségeket 20 képkockás, 800x600 képpontos felbontású felvételi mód egészíti ki.


Samsung NV9 próbaképek


Kattints az eredetiért

Általános nézet, melyet mi is osztunk, hogy a tíz megapixeles képérzékelők előtt található optikák nagyon ritkán elégítik ki az igényeket, ember legyen a talpán, aki e hatalmas felbontást kiszolgálni képes lencsét úgy tudja megtervezni, hogy az olcsón gyártható maradjon. A Samsung optikusainak ez sikerült, 1:1-es nagyítás esetén is tűélesek a képek, visszaadnak minden részletet, amelyeket a közel 14 megapixel egyáltalán lehetővé tesz.

Lomtár

Ma még különleges extra a mindkét gépben bevezetett lomtár funkció, mely segítségével a véletlenül törölt fotók még a gépen belül visszaállíthatók. A lomtár a menüben engedélyezhető, bekapcsolt állapotában a törölt fotók helyét -- amíg az lehetséges -- nem írja felül az elektronika az új képekkel. A visszaállítás kérésre történik, nem azonnali, így annak időpontjára a felhasználó van egyedül hatással.

Mindkét gép jó választás

Igen könnyű megválaszolni azt a kérdést, hogy melyik fényképező kinek ajánlható. A helyzetünk azért könnyű, mert mindkét készülék ajánlható. Az NV9 azok számára jó választás, akik a fényképezés mellett szórakozásra is használnák sokoldalú gépüket. Az NV9 telitalálat azoknak akik a makrófotókban is örömüket lelik, igaz, a széleslátószögről sajnos le kell mondani. A mellékelt fülhallgató remek hangú, egy nagyobb kártya sokórányi mozit és zenét tárolhat, melyek lejátszása elsőosztályú. Kismértékű kényelmetlenséggel csak a filmek átkódolása jár, de az egy mai asztali gép számára mindössze negyedórás-félórás elfoglaltság.


Samsung L310W tesztfotók


Kattints az eredetiért

Az akár hat megabájtos JPEG képeket is készíteni képes L310W MP3- és/vagy filmlejátszóval már rendelkezők, vagy ezeket nem használók számára lehet jó választás, mely részletes, 13,6 megapixeles képeket kínál, 28 milliméteres széleslátószöggel és kézi beállíthatósággal megfejelve. Ha zsebben szeretnénk tudni egy fémvázas, hatalmas felbontású gépet feltétlen gondolkodjunk el rajta.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.