Szerző: Bányai György

2008. október 28. 16:01

Kipróbáltuk: ASUS S101 luxusnetbook

Szálcsiszolt alumínium borítás és Swarovski kristály a két stíluselem, mely a vékonyságon túl megkülönbözteti az ASUS S101 netbookot az alapkoncepcióhoz jobban ragaszkodó kategóriatársaktól. Az S101 belvilága csekély mértékben tér el a többiekétől, így keresnünk kell minden további pluszt, hogy indokoltnak tartsuk a több mint félszázezer forintos felárat.

[HWSW] Szálcsiszolt alumínium borítás és Swarovski kristály a két stíluselem, mely a vékonyságon túl megkülönbözteti az ASUS S101 netbookot az alapkoncepcióhoz jobban ragaszkodó kategóriatársaktól. Az S101 belvilága csekély mértékben tér el a többiekétől, így keresnünk kell minden további pluszt, hogy indokoltnak tartsuk a több mint félszázezer forintos felárat.

Netbook, vagy ultrahordozható notesz?

A vérbeli netbook olcsó és kicsi. E jellemzők egyikének hiánya már bármely modellt kiugraszthatja a sorból, megkérdőjelezve azt, hogy a tervezők tényleg netbookot álmodtak-e meg. Az ASUS S101 a méretei miatt maximálisan teljesíti a termékcsoporttól elvártakat, ám az ára alapján csak pengeélen táncolva férhet bele. Szerkesztőségünkben a barna változat vendégeskedett, melynek fedlapja már a netbook csukott állapotában is eleganciát sugároz.

A külső további ismertetése előtt adunk egy unalmas bekezdést a gépben található részegységeknek, melyekre nyugodtam mondhatjuk, hogy nem meglepő módon "netbookosak": 1,6 gigahertzes Atom N270 processzor és Intel 945GSE lapkakészlet mellett egy gigabájt rendszermemória és 16 gigabájtnyi SSD tár alkotja a gerincet, melyhez 802.11 b/g/n szabványokat megértő vezeték nélküli hálózati csatoló és Bluetooth 2.0 adóvevő társul. Természetesen optikai meghajtó nem része a gépnek, tárolók USB-s külső perifériaként azonban -- mint minden egyéb esetben -- ehhez a netbookhoz is csatlakoztathatók.

Külső jegyek

A barnametál színre fújt tető lakkozott, sehol nincs nyoma a narancsbőr szerű krátereknek, melyek egy gyengébb minőségű festés esetén vehetők észre. Ezen a burkolaton mindössze az Eee felirat olvasható, mely az új dizájn szerint lett felfestve, jelezve, hogy az ASUS ezt a terméket is a népszerű sorozatába szánta, eltérően az N10J modelltől, mely az Eee sorba NVIDIA grafikus vezérlőjével direkt nem illeszkedik.

A csukott állapotában is meglepően vékony gépház első ránézésre sem netbookos, sokkal inkább emlékeztet egy high-end ultrahordozható noteszgépre, melynél a magas ár szinte követeli a nemes anyagokat. A króm zsanérok végén található mélyedésekben Swarovski kristályok ülnek, adva némi felesleges bájt, mintha úgy gondolták volna, fel kell dobni valamivel a gépház alsó részén és a kijelzőt tartó fedél teljes egészén végigfutó krómkeretet. Egy szóval sem mondjuk, hogy nem sikerült.

Csatlakoztathatóság

Még kinyitás előtt futottuk át a burkolat oldalán található csatlakoztatási lehetőségeket, melyek három USB 2.0 kapuban, hang ki- és bemenetekben, LAN-csatlakozóban, a külső megjelenítőkhöz tartozó VGA-aljzatban és SD-kártyahelyben összegződnek. Természetesen a Kensington-zár és a töltőegység csatlakozója is megtalálható a hátoldalon, utóbbi a 4900 mAh kapacitású lítium-polimer akkumulátort tölti, melyet nagyobb méretűvel kiváltani nem lehet, az áramforrás ugyanis a tapipad alatti mélyedésbe illeszthető, így a gépből hátrafelé nem nyúlhat túl.

Nyissuk ki!

A külső vizsgálódás után szálcsiszolt fém csuklótámasz fogad a billentyűzet alatt, mely egy nagyméretű, többujjas kezelésre alkalmas tapipadot zár körbe, közvetlenül a billentyűzet alatt. A tapipad alatt egy krómcsík adja a két egérgombot, melyek használata nem tér el a megszokottól. Sajnos a tapipad jobb felső sarka nem illeszkedik megfelelően: míg a többi szél pár tized milliméterrel mélyebben van, jelezve az aktív terület határát, addig a jobb felső sarok épp ennyivel emelkedik ki. Ha erősen megnyomjuk, pár másodpercre visszaül a helyére, de aztán könyörtelenül válik el újra és emelkedik fel, pont úgy, mintha a ragasztó engedne el.

A tapipad kezelése mindemellett igen kényelmes és a többujjas kezelés nagyfokú kényelmet ad. Példaként, míg egy ujjal az egérmutatót igazgatjuk, két ujj használatakor a weboldalak görgethetők, akár mind a négy irányba. A tapipad feletti, az S101 teljes szélességében végigfutó billentyűzet egyike az eddig kipróbált legjobbaknak, a nyomáspont kényelmesen határozott, a gépelés közben igen erős billenés különbözteti meg a nyugalmi és a lenyomott állapotot.

A gombok maximálisan kitöltik tíz hüvelykes, szélesvásznú, 1024x600 képpontos, matt felületű kijelző és az azt körbeölelő vastag keret által megszabott helyet, méretük kellően nagy ahhoz, hogy minimális ismerkedés után hosszabb szövegeket gépeljünk be rajta. A teszpéldányunk angol kiosztású volt, de a hazai piacra szánt példányok teljes lokalizációt kapnak, természetesen eltérő kiosztású gombokkal, melyek elrendezésére az angol változatnál nem tudunk bővebben kitérni.

A billentyűzet feletti lakkozott csík a bekapcsolt állapotot, az SSD meghajtó aktivitását, a vezeték nélküli hálózati csatoló üzemét, valamint a készenléti állapotot jelző LED-ek mellett két gombot zár egységbe, ezek közül a jobb oldali a bekapcsoló gomb, a bal oldali pedig a gép teljesítményére és ezzel összhangban álló energiatafogyasztásra lehet hatással. Négy üzemmódja (Power Saving, Auto Power Saving, Super Performance és High Performance) ad félórányi plusz-mínuszt a négy és fél órányi akkus üzemhez, melyre természetesen a használat módja és intenzitása (adott üzemmódon belül is) nagy hatással van.

Használat közben

Az S101 az SSD meghajtónak köszönhetően fél perc alatt teszi elérhetővé a Windows XP Home operációs rendszert, mely egészen pontosan 31 másodperc alatt bootol és ezután azonnal hozzáférhető. A gépben HSDPA-modult nem találtunk, ennek ellenére a Wi-Fi csatoló mellett a Bluetooth adapter használatával is neteztünk, melyek betonstabilak voltak, igaz, utóbbira nagy hatással volt telefonunk minősége is, így az S101-ben hű társra találhatunk, mely a hotspotok mellett a GSM hálózatokon is gond nélkül használható. A LED háttérvilágítású kijelző -- mely felett a fényes kávában egy VGA webkamera is van -- matt, így szerencsére az nem tükröződik netezés, irodai alkalmazások használata, vagy filmnézés közben, bár utóbbi esetben örültünk volna az élénkebb színeknek.

Zajmentes üzem

Az egy kilogrammos és 264x180,5x25 milliméteres S101 sztereó mikrofonnal is rendelkezik, mely felvételkor nem szedi össze a zajt, igen tisztán érzékeli a hangokat, megkockáztatjuk, hogy a legjobban működő frekvenciatartomány az emberi beszédé. A processzorhűtő ventilátor gyakorlatilag zajtalanul teszi a dolgát, az SSD pedig értelemszerűen nem csap semmilyen zajt, ellentétben egy merevlemezzel. A csuklótámasz alatti rostély mögé bújt sztereó hangszórók teszik a dolgukat, ám itt különleges hangminőséget nem tapasztaltunk, a két hangszóró átlagosan szól.

Kiknek ajánlható?

Az Eee PC S101 exkluzív burkolatával együtt is vérbeli netbook, bár az átlagtól a nemes megjelenése miatt jelentősen eltér az ára: közel duplaannyiba kerül, mint egy Acer Aspire One, melyben az S101-ével megegyező processzor és azzal megegyező mennyiségű memória teljesít szolgálatot.

Az S101 16 gigabájtnyi háttértárát az ASUS online tárhelyszolgáltatásával, az Eee Storage-dzsel további harminc gigabájttal növelhetjük, mely azért valljuk be, a gépbe épített tárhelyhez képest lényegesen több korláttal használható. Az S101 a fentiek tükrében azoknak ajánlható, akiknek százezer forintnyit is nyomhat a latba a tömegtől eltérő, annál stílusosabb megjelenés, hiszen technikailag egy vastagabb, átlagos gépben az S101 által kínáltakat megkaphatjuk jóval olcsóbban is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról