Szerző: zimi

2008. október 20. 12:54

Fotónyomtatás lézerrel: kipróbáltuk a HP Color LaserJet CP2025-öt

Fotónyomtatás egy alsóbb kategóriás lézernyomtatóval? A HP új CP2025 készüléke túllép a korlátokon és árkategóriájában eddig nem látott minőséget biztosít.

[HWSW] Fotónyomtatás egy alsóbb kategóriás lézernyomtatóval? A HP új CP2025 készüléke túllép a korlátokon és árkategóriájában eddig nem látott minőséget biztosít.

Közepes helyigényű, ívelt gépházba szerelték a HP Color LaserJet CP2025 színes lézernyomtatót, melynek lapfordítóval és az USB mellett hálózati csatlakozással felszerelt változatát tesztelhettük (CP2025dn). A kiépítésben, bővíthetőségben és maximális terhelhetőségben kis és közepes munkacsoportok számára kifejlesztett készüléket néhány technikai újítás teszi az eddigieknél szélesebb körben alkalmazhatóvá és könnyebben kezelhetővé.

HP LaserJet CP2025
HP LaserJet CP2025

Inline nyomtatórendszere ellenére mindössze 405x454x322 milliméteres teret foglal a nyomtató, a kompakt kellékanyagkazetták pedig kényelmesen, egy fiók kihúzásával hozzáférhetőek a homlokzati oldalról. A lézeres technológia természetesen kiváló kontrasztot és kontúrokat biztosít normál papíron is, nagy, színes és mono módban egyaránt 20 oldal/perces teljesítménnyel, 600x600 DPI címezhető felbontás mellett. Mérésünk szerint 43 másodperc alatt készült el a tízoldalas mono és 70 alatt a tízoldalas színes tesztdokumentum. Egy A/4-es fotó első példányának kinyomtatásához csak 21 másodpercre volt szükség, a második lap pedig csak újabb 3-4 másodpercet igényelt. A duplex használata csak minimális sebességveszteséggel jár, így a papírtakarékos nyomtatásra nem kell időt áldoznunk. Az eredmények megfeleltek az elvárásainknak, de igazán nem a gyorsaság terén nyújt kiemelkedőt a készülék.

HP LaserJet CP2025 sebességeredmények

A lézernyomtatók eleve hátrányban indulnak a színkeverést illetően a nyomdával és a tintasugarasokkal szemben, hiszen a szilárd, finom, porjellegű festékanyagok (toner) nagy fedőképességük miatt nem rétegezhetők egymásra színkeverés céljából. Rég elkönyveltük, hogy ez így van és kész, nincs mit tenni, de a tesztnyomatok tanúsága szerint az új ColorSphere toner és a HP ImageREt 3600 színkeverő rendszer révén azért javítható a minőség.

A CP2025-ben is alkalmazott új toner a régebbieknél egyenletesebb szemcseméretet és -formát ad, ennek folytán képpontonként mintegy 100 ezer színárnyalat lehetséges, ami a gyakorlatban valóban fotóhoz közelebb álló hatású lézeres nyomatokat eredményez. Bátran közkézre bocsáthatjuk CP2025 nyomtatta marketinganyagainkat, különösen, ha fényesebb felületű, minőségi lézernyomtató papírt használunk. A meghajtóprogramban még a fényképjavítás és az automatikus vörösszem-eltávolítás is helyet kapott -- igaz, utóbbi hatását nem sikerült tetten érnünk, pedig több tesztfelvétellel is próbálkoztunk.

HP LaserJet CP2025
Igen könnyen cserélhetők a tonerkazetták
a HP LaserJet CP2025 kompakt fiókos rendszerében

Jelenleg elég mélyen (kb. 33-36 ezer forint) kell a zsebünkbe nyúlnunk, ha egyik szín kifogy, de ezek még a kellékanyagok kereskedelmi forgalmazásának megkezdését megelőző, kissé túllőtt árak. A költségek fajlagosan nem túl magasak, de azért érezhetően átlag felett vannak, 9,25 forintos fekete, illetve 44 forintos CMYK lapköltséget számoltunk (ISO/IEC 19798 kapacitásértékekkel).

A kellékanyagárak várhatóan érezhetően mérséklődnek a közeljövőben, mivel a termék éppen bevezetés alatt áll. A készülék lapfordítós és hálózati változatban mintegy 155 ezer forintért beszerezhető, a duplex nélküli hálózatos változathoz 118 ezer forintért juthatunk hozzá. Árkategóriájában a legjobb minőséget úgy tűnik, jelenleg ezzel nyomtatóval érhetjük el és teljesítményével is elégedettek lehetünk, kiemelten minőségigényes anyagok házi előállításához ajánljuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról