Szerző: Bodnár Ádám

2008. október 8. 15:50

EMC: a mi flash-technológiánk más!

Egy bécsi rendezvényen mutatta be az EMC új középkategóriás tárolóját, a Clariion CX4-et, amely akár SSD-vel is kérhető. Úgy tűnik, a vállalat továbbra is szkepticizmust tapasztal a flash technológia életképességével kapcsolatban, ezért nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy bebizonyítsák, a tárolóikban használt SSD-k teljesítményben és megbízhatóságban is felette állnak a fogyasztói megoldásoknak -- ahogy ezt egy vállalati terméktől el is várhatjuk.

[HWSW] Egy bécsi rendezvényen mutatta be az EMC új középkategóriás tárolóját, a Clariion CX4-et, amely akár SSD-vel is kérhető. Úgy tűnik, a vállalat továbbra is szkepticizmust tapasztal a flash technológia életképességével kapcsolatban, ezért nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy bebizonyítsák, a tárolóikban használt SSD-k teljesítményben és megbízhatóságban is felette állnak a fogyasztói megoldásoknak -- ahogy ezt egy vállalati terméktől el is várhatjuk.

Megbízható?

Az EMC csúcskategóriás Symmetrix és a középkategóriás Clariion tárolóiban alkalmazott flash meghajtók olyan távol esnek a konzumer megoldások, amennyire csak lehet. Christian Putz platformstratégiai szakértő a HWSW kérdésére elmondta, az STEC vállalattal szoros együttműködésben kifejlesztett meghajtók a lehető legnagyobb teljesítmény érdekében SLC (single level cell) felépítésűek, kétportos Fibre Channel interfésszel rendelkeznek és képesek párhuzamos írási és olvasási műveleteket is végrehajtani.

Az EMC által használt flash meghajtók írási és olvasási teljesítményét fokozzák a nagyméretű DDR SDRAM cache-ek, amelyek tápellátását beépített akkumulátorok biztosítják még akkor is, ha maga a tároló áramkimaradás vagy egyéb ok miatt leállna -- így adatvesztés ellen is biztosított a rendszer. Míg a fogyasztói termékek esetében a flash memóriákat általában szekvenciális írásra és olvasásra optimalizálják, a vállalati termékeket véletlen elérésre tervezik, a jellemző szerverfeladatok ugyanis ilyen terhelést jelentenek a tárolóknak.

A flash memóriákkal kapcsolatos egyik jellemző aggodalom a fáradással kapcsolatos. A technológia sajátossága, hogy a memóriacellák csak korlátozott számban írhatók, ezután elfáradnak, tartalmukat ugyan megőrzik, de már nem lehet őket módosítani vagy törölni. A korszerű flash memóriáknál egy cellát már több milliószor lehet újraírni fáradás nélkül, de az élettartam maximalizálása érdekében a gyártók a flash meghajtók a névlegesnél nagyobb kapacitásúak, így ha a cellák elkezdenek elfáradni, rendelkezésre áll "tartalék" terület.

Az élettartam szempontjából sem mindegy tehát, hogy SLC vagy MLC (multi-level cell) felépítésű flash memóriachipeket használnak egy flash meghajtónál. Mivel az MLC flash chipek egy cellában több bitet tárolnak, ezek hamarabb el is fáradnak az SLC memóriáknál, hiszen a cella azonos felhasználás mellett is sűrűbben módosul. Emellett olyan algoritmusokat vetnek be a cégek, amelyek gondoskodnak róla, hogy az cellák kiegyenlített terhelést kapjanak -- a legegyszerűbb eljárás, ha mindig a legrégebben írt cellát írják felül. Az EMC tárolóiban használt SSD-k gyártója, az STEC cellánként kétmillió írási ciklust garantál fáradás nélkül, így a meghajtók élettartama hosszabb, mint a mozgó alkatrészekkel dolgozó merevlemezek két meghibásodás között eltelt ideje.

Több tucat merevlemez helyett

A flash technológia nem csak megbízhatóságban győzi le a merevlemezeket az EMC szerint, a legfőbb előnyt a nagyobb teljesítmény és a kisebb fogyasztás adják. Teljesítményigényes környezetben nem ritka, hogy a vállalatok több tucat merevlemezt használnak párhuzamosan annak érdekében, hogy a lehető legtöbb fej dolgozhasson egyszerre -- így érhető el a legtöbb I/O-művelet adott idő alatt. A flash meghajtók jóval gyorsabbak a tányérokat pörgető társaiknál, az EMC adatai szerint egy SSD így 30 diszket válthat ki I/O-sebesség tekintetében. A flash meghajtók fogyasztása és hőtermelése már egy merevlemezének is töredéke, harminc diszkkel szemben pedig már nagyságrendi előnyben van.

Az SSD-k teljesítményére jellemző egyébként, hogy egy Clariion CX4-be legfeljebb 15 építhető belőlük, ennél több már olyen szinten szaturálná a belső interfészeket, hogy a gépbe épített merevlemezek egyáltalán "nem jutnának szóhoz" -- mondta Putz. Annak érdekében, hogy a CX flash meghajtókat is kaphasson, a teljes architektúrát újra kellett tervezni Putz szerint, a korábbi CX3 változat nem rendelkezik elegendő belső sávszélességgel ahhoz, hogy hatékonyan kiaknázhatóak legyenek az SSD-k megnövekedett I/O-teljesítményében rejlő előnyök.

Az EMC elképzelései szerint a flash meghajtók afféle nulladik szintű gyorstárként dolgoznának az Fibre Channel meghajtókkal karöltve -- a fizikai formátumuk azonos, az egységek lecserélhetők. Mivel a flash meghajtók sebessége és késleltetése töredéke a merevlemezekének, a használatukkal olyan jelentős teljesítmény-növekedést lehet elérni egyes területeken, hogy harmincszoros árkülönbség is igazolható -- de konkrét árakat nem hoz nyilvánosságra a cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról