Szerző: Koi Tamás

2008. szeptember 22. 17:28

Megállíthatatlanul csúszik lefelé a lejtőn a Palm

Tovább zuhan a szakadék mélyére a Treo és Centro okostelefonok gyártója, a Palm, miután riválisai, így elsősorban a BlacBerry és újabban az Apple egyre komolyabb konkurenciát jelentenek az egykor szebb napokat látott cégnek.

[HWSW] Tovább zuhan a szakadék mélyére a Treo és Centro okostelefonok gyártója, a Palm, miután riválisai, így elsősorban a BlacBerry és újabban az Apple egyre komolyabb konkurenciát jelentenek az egykor szebb napokat látott cégnek.

Tovább mélyítette veszteségét a Palm az idei első pénzügyi negyedévben, derül ki a vállalat múlt héten kiadott jelentéséből. Az alapvetően sikeres Centro okostelefon-család ellenére a cég az augusztus 31-én véget ért időszakban 39,5 millió dollárnyi nettó veszteség mellett működött -- a cég már egy évvel ezelőtt is veszteséges volt, igaz, az akkori, 841 ezer dolláros első negyedéves veszteség eltörpül a mostani eredmények mellett.

A Palm nettó árbevétele ezzel együtt 1,7 százalékkal nőtt az első negyedévben, így elérte a 366,9 millió dollárt, köszönhetően az okostelefon-eladások 49 százalékos növekedésének (a gyártó ebben az időszakban fennállása óta először több mint egymillió okostelefont értékesített). A cég múlt hónapban dobta piacra Treo okostelefon-családjának legújabb tagját, a Treo Prót, mely új dizájnjegyekkel igyekszik meghódítani az elegáns külsejű készülékekre egyre fogékonyabb üzleti felhasználókat.

Palm Treo Pro
Palm Treo Pro: új dizájnnal próbál hódítani

A vállalat emellett a fogyasztói szegmensnek szánt, kifejezetten olcsó Centro okostelefonoktól várja az áttörést: a Palm olcsó okostelefonja igen népszerű, a cég történetének leggyorsabban fogyó terméke. A Palm OS legutolsó változatát futtató Centro nyár óta a Verizon Wireless-nél is megvásárolható, ami további lendületet adhat terjedésének. A Verizon előfizetők 99 dollárért juthatnak egy QWERTY billentyűzetes, bluoetooth-os, 64 megabájt beépített memóriájú, digitális kamerával szerelt telefonhoz.

A Palm Centro okostelefon Windows Mobile 6 Standard operációs rendszert futtattó változata, a Treo 500 itthon is kapható, nagyméretű és felbontású, de ennek megfelelően nem érintésérzékeny kijelzővel, teljes billentyűzettel, 3G/HSDPA gyors adatátvitellel. A billentyűzet főként SMS-írás, illetve a beépített azonnali üzenetküldő alkalmazások -- többek között a Windows Live Messenger -- használata során lehet igen előnyös, de az Office dokumentumok kezelése is egyszerűbben megoldható a QWERTY elrendezésű gombokkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról