:

Szerző: Dojcsák Dániel

2008. augusztus 25. 13:46

A Google már a hátsó kertben van

A Google időről időre felborzolja a kedélyeket a személyiségi jogok és a magánélet nyugalmának megsértésével, vagy legalábbis annak gyanújával. Most legutoljára a kaliforniai Sonoma városában hajtott be a Google Street View kamerás autója egy magánútra, annak ellenére, hogy a két behajtani tilos tábla is kint volt. A sofőrök szinte úgy járják be az USA közútjait, mint ahogyan a keresőbotok a weboldalakat: megállíthatatlanul.

[HWSW] A Google időről időre felborzolja a kedélyeket a személyiségi jogok és a magánélet nyugalmának megsértésével, vagy legalábbis annak gyanújával. Most legutoljára a kaliforniai Sonoma városában hajtott be a Google Street View kamerás autója egy magánútra, annak ellenére, hogy a két behajtani tilos tábla is kint volt. A sofőrök szinte úgy járják be az USA közútjait, mint ahogyan a keresőbotok a weboldalakat: megállíthatatlanul.

Befotóztak a nappaliba

A Kaliforniában élő Betty Webb állítása szerint a Google Street View autója felhajtott a telkéhez tartozó magánútra, megtett közel 400 métert és onnan készített fotókat a házáról. Eközben maga mögött hagyott egy kerítést és két behajtani tilos táblát is. Ráadásul erre a bizonyítékot nem is kell keresni, hiszen a Google prezentálja azt saját online térkép-szolgáltatásában.


Google Street View: Tiltott utakon

Az "Orr Ranch Road, Sonoma" kifejezésre rákeresve még most is látszik, hogy a Google magánterületre hatolt be, hiszen a rendszer jelzi, hogy készültek képek (kék körvonal), viszont a botrány miatt már nem elérhetőek a publikum számára. Ettől függetlenül elkészültek és egyértelmű, hogy nem egy egyszeri izolált esetről van szó, hiszen az amerikai sajtóban szinte néhány naponta előfordul egy zsörtölődő írás a Google privát szférát semmibe vevő nyomulásáról. Ebben az esetben például be lehetett látni az érintett ház nappalijába, annak ellenére, hogy nem egy holland típusú alagsori lakásról van szó a belvárosban, hanem a főúttól többszáz méterre lévő különálló házról.

A magántulajdont és a magánéletet nagyon is tisztelő Egyesült Államokban teljességgel elfogadhatatlan, hogy valakiről, illetve saját birtokáról az internet nyilvánossága előtt válik elérhetővé jó minőségű részletes kép. Elméletileg a Street View furgonok nem mehetnek fel a magánutakra, de ezek szerint az üzenet nem jutott el minden sofőrhöz. Az egyik sofőr a helyi médiának egyszerűen azt nyilatkozta, hogy neki csak azt mondták, hogy menjen körbe Sonoma megyén és csináljon képeket. Semmi megszorítás.


Mindent megörökítenek

Mire van joga a Google-nek?

Pár héttel ezelőtt pedig a Google egyenesen azt állította, hogy joga van behajtani ezekre a helyekre is. Jogi kontextusban szerintük "körbehajtani egy magánúton és közben fotókat készíteni egy otthon külsejéről, az nem számít behatolásnak". Egy pittsburgh-i házaspár szintén azért perelte be a Google-t, mert az fotókat készített házukról. Erre az óriásszolgáltató annyit válaszolt, hogy "a privát szféra teljes védelme egyszerűen lehetetlen, ilyen nem létezik a mai világban, a pereskedő párnak pedig abba kellene hagynia a sírást emiatt".

A Google-nek részben igaza van, hiszen a műholdak, biztonsági kamerák és egyéb ellenőrző eszközök mellett, illetve mindezek az internet általi összefésülése miatt egyre nehezebb bárkinek eltakarnia önmagát a kíváncsi szemek elől. Ugyanakkor kérdéses, hogy ezek a technikai feltételek miért jelentik azt, hogy a nagy cégek önkényesen megsérthetik a magánélethez való alapvető jogot pusztán azért, hogy jobb szolgáltatásokat alakíthassanak ki.

Ms. Webb másként látja ezt, hiszen azért vásárolt 400 méterre az úttól lévő házat, mert ragaszkodik a magánélet védelméhez és ha valaki negyed mérföldre behajt a telkére, azt a privát szférája megsértésének tekinti. Az esetek és következményeik alapján viszont a sértetteknek hozzá kell szoknia, hogy a XXI. századi Egyesült Államokban élnek, ahol a magánterületre való belépést, betekintést a jog nem tekinti automatikusan perelhető birtokháborításnak.

Európa szigorú

Az USA után Európa a soron következő feltérképezendő terület a Google számára, de az öreg kontinensen sem számíthatnak kedves fogadtatásra. Nemrégiben Párizsban indultak útnak a Google kamerás furgonjai, de az amerikainál jóval szigorúbb francia szabályozások miatt biztosan készülhetnek bírósági esetekre. Idén májusban Párizs külső kerületeiben szúrtak ki lakók egy jelöletlen fekete Opel Astrát, melyre két, magát Google-alkalmazottnak valló ember kamerákat és lézeres mérőműszereket szerelt éppen.


Kamerás autó párizsi akcióban

Az európai joggyakorlatban még létezik a természetes személyeknek a saját képeikhez fűződő személyiségi joga. Ez azt jelenti, hogy amennyiben valakiről egy felismerhető fotó készül, akkor az ő jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy a képet publikálják. A gyakorlatban ez úgy lenne megvalósítható, ha a kamerás autót több tucat kérdezőember kísérné és mindenkitől begyűjtené az engedélyeket, ami képtelenség.

A Google globális terjeszkedése során valószínűleg egyre gyakrabban szembesül majd hasonló problémákkal. A technológiai és nyelvi különbségek mellett mindenképp figyelembe kell vennie a jogi és a kulturális sajátosságokat is. Európában egyelőre éppen ezek miatt nem elérhető a Google Street View szolgáltatása, kivéve a Tour de France 2008 útvonalát, melynek képeit a verseny ideje alatt gyakorlatilag üres utcákkal rögzítettek, sőt, a képeken szereplő parkoló autók rendszámait is kitakarták.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.