:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. augusztus 22. 10:30

A számítógépek után a tévéket is meghódítaná az Intel

[HWSW, helyszíni riport] Az Intel Developer Forum második napján Anand Chandrasekher, az Intel Mobility Group vezetője bemutott egy egyelőre Moorestown kódnéven ismert lapkákat tartalmazó wafert, azt demonstrálva, hogy a vállalat jól halad a jövőre ígért chip fejlesztési munkálataival. A cég emellett bejelentette, a számítógépek mellett a tévékben is az x86 lesz a jövő architektúrája.

[HWSW, helyszíni riport] Az Intel Developer Forum második napján Anand Chandrasekher, az Intel Mobility Group vezetője bemutott egy egyelőre Moorestown kódnéven ismert lapkákat tartalmazó wafert, azt demonstrálva, hogy a vállalat jól halad a jövőre ígért chip fejlesztési munkálataival. A cég emellett bejelentette, a számítógépek mellett a tévékben is az x86 lesz a jövő architektúrája.

A Moorestown az Intel szuperintegrált chipje, amely az x86-os mag mellett memóriavezérlőt és grafikus vezérlőt is tartalmaz. A lapkát kimondottan személyes mobil eszközökbe szánja az Intel, például internetterminálokba, okostelefonokba, vagy olyan készülékekbe, amelyek ma még szinte meg sem születtek.


IDF: Anand Chandrasekher a Moorestown lehetőségeiről beszél

Chandrasekher előadásában az Atom volt a főszereplő, az Intel alacsony fogyasztású, mégis erőteljes chipje, amelyre mobil és asztali eszközök teljesen új generációja épül -- gondoljunk csak az elképesztő népszerűségre szert tett netbookokra, amelyek ma már minden, magára valamit is adó PC-gyártó kínálatában megtalálhatók. Az IDF-en szinte az összes netbookot látni lehetett, némelyeket csak kiállítási tárgyként, sokat azonban már éles üzemben, felhasználók kezében.

Az Intel a tévék meghódítására tör

Az Intel láthatóan nem kisebb célt tűzött maga elé, mint hogy az x86 uralmát kiterjessze a hagyományos értelemben vett számítástechnikán túlra is. Az IDF-en látható volt olyan otthoni videotelefon, autós szórakoztató berendezés és tévékészülék is, amelynek szíve és lelke Intel x86-os processzor. A világ legnagyobb chipgyártója külön rendszerchipet (CE3100 Media Processor) jelentett be tévék számára, amelytől nem mást vár, mint a televíziózás forradalmát, az internet és a tévé összeolvadását -- a mindenki által jól ismert és támogatott x86-alapokon.


IDF: Eric Kim (Intel) és Patrick Barry (Yahoo!) bemutatják a Widget Channelt

Az amerikai profi futball-bajnokság idei döntője, a Superbowl alatt a nézők 43 százaléka az interneten is követte az eseményeket, vagy keresett információkat a mérkőzéssel kapcsolatban -- idézett egy felmérést Eric Kim, az Intel Digital Home Group vezetője, a Samsung korábbi marketing-igazgatója. Ez annak a bizonyítéka -- vélte Kim --, hogy az emberek szeretnék a tévézést interaktívabb élménnyé tenni, vagy a műsorhoz kapcsolódó információkat szerezni. A jövő azoké a tévéké, amelyek a műsor mellett akár webes alkalmazásokat is meg tudnak jeleníteni -- állította Kim.

Eric Kim rámutatott, hogy már korábban is voltak kísérletek az internet és a tévé házasítására, azonban ezek rendszerint sikertelenek voltak, mivel alapjaiban próbálták meg megváltoztatni a tévézést, mint élményt és mint tevékenységet. Az Intel CE3100 Media Processor egy x86-alapú chip, amely egy audio-video dekódert, grafikus magot és képernyő-vezérlőt egyaránt tartalmaz. A 10 wattnál is kevesebbet fogyasztó lapka egyidejűleg akár két nagyfelbontású műsort is képes kezelni, miközben az x86 magon a legváltozatosabb alkalmazásokat futtathatja. Az IDF-en az Intel a Yahooval és a Samsunggal együtt demonstrálta a chip képességeit, egy olyan HD-tévét, amelyen a Yahoo widget motorra épülő kisalkalmazások futottak a műsor mellett.

A widgetek -- hasonlóan a számítógépes társaikhoz -- a képernyő szegletében megbúvó alkalmazások, amelyek hasznos információkat szállítanak, például időjárást-előrejelzés, részvényárfolyamok, online videotéka vagy éppen fotóalbum érhető el a rajtuk keresztül. Ami rendkívül fontos -- emelte ki Kim, illetve Marco Boerries, a Yahoo alelnöke --, hogy a widgetek nem forgatják fel alapjaiban a tévézők életét, nem kényszerítik rá őket arra, hogy másképp fogyaszzák a műsorokat, inkább kiegészítik azokat, olyan információkat szolgáltatva, amelyekre valószínűleg amúgy is kíváncsiak lennének.


Releváns tartalom a TV-adás mellé

Jön a kétmagos Atom

Bár a hírek szerint az Intel az Atom jelenlegi generációjából sem tud eleget szállítani, szeptemberre már a kétmagos verzió érkezését ígéri -- bár a kereskedelmi elérhetőség kezdete valószínűleg már októberre csúszik. Az Atom N330 platformkompatibilis az egymagos N230-cal, így mindössze egy BIOS-frissítés szükséges használatához. A lapka fizikai méretei és a kezdetben elérhető órajelek egyelőre nem ismertek, az azonban biztos, hogy a kétmagos változat az egymagosnál kétszer nagyobb, 1 megabájtos másodszintű cache-t tartalmaz.

A két processzormag következtében ugyanakkor növekszik a hőfejlődés, processzor és chipset együttes TDP-specifikációja 12 wattról 16-ra emelkedik. A kétmagos Atom továbbra is támogatja a szimultán többszálú végrehajtást, így chipenként 4 utasításszálat kapunk -- a fogyasztás leszorítása érdekében ésszerűnek tűnne azonban a kikapcsolás, az asztali szoftverkörnyezet kevéssé profitál az extra párhuzamosságból.

A kétmagos Atom potens ellenféllel találkozik a piacon, a VIA Nanóval, amely az első tesztek szerint látványosan gyorsabb az Atom jelenlegi, egymagos változatánál, bár a fogyasztása is jóval nagyobb annál. Időközben az AMD is előrukkolt egy saját megoldással, az Athlon 64 felújított változata 1 GHz-es órajelen kevesebbet fogyaszt és gyorsabb is az Atomnál -- az más kérdés, hogy lényegesen nagyobb is, ami korlátozgatja a felhasználását az igazán kicsi gépekben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.