:

Szerző: Koi Tamás

2008. augusztus 14. 11:23

Sínre került az USB3.0 interfész szabványosítása

Okafogyott lett az a több hónappal ezelőtt kipattant, akkor még igen komolynak látszó nézeteltérés, mely az Intel és a chipsetpiac többi szereplője, így az AMD, az NVIDIA és a VIA közt merült fel az USB csatolószabvány új, 3.0-s verziójának fejlesztése és bevezetése kapcsán.

[HWSW] Okafogyott lett az a több hónappal ezelőtt kipattant, akkor még igen komolynak látszó nézeteltérés, mely az Intel és a chipsetpiac többi szereplője, így az AMD, az NVIDIA és a VIA közt merült fel az USB csatolószabvány új, 3.0-s verziójának fejlesztése és bevezetése kapcsán.

A jelenlegi interfész áteresztőképességének elméletileg akár a tízszeresét is nyújtani képes következő generációs USB interfész szabványosítási folyamata most mégis egy csoport kezébe összpontosulhat, miután az érintett cégek közül többen jelezték, hogy beállnak az Intel mögé és támogatják a SuperSpeed USB névre keresztelt technológiát.

Az Intellel versenyben álló cégek korábban azzal vádolták a chipgyártó óriást, hogy az szándékosan visszatartja a gyorsabb adatátviteli sebességet ígérő USB 3.0 még véglegesítés alatt álló specifikációját, ezért nyílt, párhuzamos specifikáció fejlesztésébe kezdtek. Az AMD mellé az NVIDIA és a VIA is felsorakozott, egyes források szerint meg is kezdték a saját szabvány kidolgozását. Ez az állapot kísértetiesen emlékeztetett az USB 1.x szabvány bevezetését kísérő hercehurcára, amikor is az Intel saját vezérlője (Universal Host Controller Interface) és a Compaq, a Microsoft és a National Semiconductor által jegyzett interfész (Open Host Controller Interface) egyszerre került piacra, ezzel nagy mértékben megnehezítve a kompatibilis eszközöket gyártó cégek munkáját.

Kész az első útmutató

A most készülő, az Intel által fejlesztett új interfész-szabvány, az Extensible Host Controller Interface (xHCI) a chipgyártó definíciója szerint egy egyszerűsített leírás, amely megkönnyíti más chipgyártók számára a SuperSpeed USB kapcsolattal rendelkező vezérlők tervezését és gyártását. Az interfész első, tervezeti, úgynevezett draft-változatát, a 0.9-es verziót most tette elérhetővé az Intel, a negyedik negyedévben várható az újabb, 0.95-ös verzió, ezután pedig már a végleges változat megjelenésére lehet számítani.

A jelenleg széleskörűen használt USB 2.0 csatolófelület maximális adatátviteli sebessége 480 megabit másodpercenként, ezt turbózhatja fel a 3.0-s szabványnál megjelenő optikai támogatás 4,8 gigabit/másodpercre. Az USB 3.0 visszamenőleg is kompatibilis lesz, tehát a jelenlegi USB 2.0 csatlakozós berendezések is használhatók lesznek az alaplapok USB 3.0 portjaival. A specifikáció szerint az új port az energiahatékonyság terén is továbblép majd.

Az USB 3.0 szabvány adatátviteli sebességét az IEEE 1394, azaz ismertebb nevén Firewire interfész szintén idén bevezetésre kerülő új változatai, a Firewire S1600 és S3200 közelíthetik meg, melyek az eddigi jelölési rendszernek megfelelően másodpercenként 1,6 vagy 3,2 gigabit adat továbbítását teszik lehetővé. A szabványalkotók ezzel együtt készen állnak arra, hogy a Firewire interfészt tovább gyorsítsák, így belátható időn belül 6,4 gigabit/másodpercig emelkedhet a rendszer áteresztőképessége.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.