Szerző: zimi

2008. augusztus 12. 15:36

Kipróbáltuk a LED-es megvilágítással dolgozó Canon CanoScan 8800F lapolvasót

A Canon legerősebb fogyasztói modelljét azoknak készítette, akik a csúcsminőséget keresik. A marketinganyag kategóriájában kimagasló felbontást, fürgeséget és sokoldalúságot sejtet, lássuk, miben különbözik ez a készülék az elődöktől és a versenytársaktól.

A Canon legerősebb fogyasztói modelljét azoknak készítette, akik a csúcsminőséget keresik. A marketinganyag kategóriájában kimagasló felbontást, fürgeséget és sokoldalúságot sejtet, lássuk, miben különbözik ez a készülék az elődöktől és a versenytársaktól.

Találhatunk ma olyan erős, lapolvasóval felszerelt fotó-multifunkcióst, amely valóban minőséget nyújt és filmet is képes beolvasni, de fel kell készülnünk rá, hogy ez nem lesz olcsó, és ha nincs szükségünk nyomtatóra, akkor pazarlás ilyet választani. Amúgy is, ha az abszolút maximumra hajtunk, akkor kénytelenek leszünk önálló szkennert vásárolni, ilyen igényekhez készült a CanoScan 8800F is.

Akárcsak elődje, élenjáró, 4800x9600 dpi-s felbontással dicsekedhet a CanoScan 8800F, ami több is, mint elég. Jár hozzá film- és diaadapter, előbbibe egyszerre 2x6 képkockányi szalagot tölthetünk be. Emellett keretes diákhoz és 120-as formátumú filmhez is mellékelnek hozzá adaptert, az ős-analóg fotósok nagy örömére.

Fehér LED megvilágítással dolgozik a szkenner, ami azt jelenti, hogy ellentétben a hideg katódlámpákkal, itt gyakorlatilag nincs bemelegedési idő, ennyivel lerövidül az inicializálás. Ha nem is 7, de mintegy 10 másodperc alatt készült el egy monokróm, 300 dpi-s A/4-es beolvasás. 12 másodperc alatt kaptunk 600 dpi-s 10x05 centiméteres fotót, duplaekkora felbontáshoz 56 másodperc kellett. A LED fürgeségét a felbontás növelése azért lassan felemészti, egy 4800 dpi-s filmkockához 3 és fél percre volt szükség.

Jó képminőséggel szolgál a CanoScan 8800F, igen precíz eszköz. Azért léteznek nála kicsivel pontosabb szkennererek színgazdagságban, ezen a téren egy kicsit visszaüt a LED-megvilágítás eltérő karakterisztikája. A hardveres por- és karceltávolító algoritmusok (infravörös FARE filmekhez és QARE papírképekhez) kiválóak, szinte minden apró szennyeződést leszednek a filmekről és jó eredményt kapunk a papírképek esetében is. Jól dolgozik a magazinoldalak beolvasásánál előnyös rácseltávolítás is.


Előlapi nyomógombok...

Nehezen találnánk jobb TWAIN felületet, mint amit a 8800F kínál, külön egyszerűsített, különleges (részletes) és többszörös letapogatású automatikus módot is kínál. Szinte automatikus a működés egyszerűsített módban, de minden részletesen beállítható a különleges panelen. Természetesen lehetőség van 48 bites színmélység használatára is. Több képet is az üveglapra helyezhetünk, azokat külön állományokban kapjuk vissza, egyenesbe forgatva. Filmcsík vagy több dia szkennelésekor külön választhatjuk ki a filmkockákat és külön is kezelhetjük őket. Hét programozható gyors gomb segít a tipikus feladatok egyszerűbb végrehajtásában.


...és az MP Navigator szoftveres beállítópanel

A kiemelkedő felbontáshoz, jó sebességhez bőséges szoftvercsokor társul, ami így együtt egy ésszerű prémiumkategóriás választássá teszi a 8800F modellt, illetve erősen ellensúlyozza az átlagosnál lényegesen magasabb árat. A mellékelt Adobe Photoshop Elements 5.0 és a SilverFast EZ már elég jelentős értéket képvisel, ehhez társul még az OmniPage SE optikai karakter felismerő, az ArcSoft PhotoStudio és a Presto! PageManager is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról