Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 24. 12:39

A Nokia kezébe került a Symbian, amely részben nyílt forrásúvá válik

A Symbianban már korábban is 48 százalékos részesedéssel rendelkező Nokia megvásárolta a mobiltelefonos operációs rendszeréről ismert vállalat fennmaradó részét is, amelyért 264 millió eurót fizetett. A Symbian további tulajdonosai szintén mobiltelefon-gyártásban érdekelt cégek voltak, köztük a Sony Ericsson, az Ericsson, a Panasonic.

[HWSW] A Symbianban már korábban is 48 százalékos részesedéssel rendelkező Nokia megvásárolta a mobiltelefonos operációs rendszeréről ismert vállalat fennmaradó részét is, amelyért 264 millió eurót fizetett. A Symbian további tulajdonosai szintén mobiltelefon-gyártásban érdekelt cégek voltak, köztük a Sony Ericsson, az Ericsson, a Panasonic.

A Nokia egyúttal bejelentette a Symbian Foundation megalapítását, amelynek a tagjai a finn cég mellett a Symbiant használó telefongyártók (Sony Ericcson, Samsung, Motorola, LG), mobilszolgáltatók (NTT DoCoMo, AT&T, Vodafone), illetve mobiltelefonokba szánt chipeket gyártó cégek (STMicroelectronics, Texas Instruments). A Symbian Foundation tagjai jogdíjmentesen használhatják a Symbian operációs rendszert a termékeikben, illetve az operációs rendszerrel kapcsolatos fejlesztéseket is megosztják egymással. Piaci elemzők úgy vélik, a szorosabb együttműködés nyomán stabilabb lehet a platform, ami egyformán jó a gyártóknak, szolgáltatóknak és a vevőknek.

A Nokia elképzelései szerint a Symbianra épülő szoftverplatformokat (S60, UIQ, illetve az NTT DoCoMo által használt MOAP) is egyesíteni fogják a közeljövőben, hogy egy egységes felületet hozzanak létre, amely nagyobb eséllyel veheti fel a harcot a piacon az olyan vetélytársak ellen, mint a Windows Mobile, a Linux, a Google Android, vagy akár az Apple iPhone-jának szoftvere. A Symbian Foundation emellett meg fogja nyitni a Symbian operációs rendszer forráskódjénak egy részét, illetve az elkövetkező évek során egyre több részt tesznek majd közzé Eclipse Public License alatt.

Elemzők szerint a világon használatban levő mintegy 2,5 milliárd mobiltelefonon futó szoftverplatformok sokszínűsége egyértelműen gátolja az innovációt, ezért a konszolidáció elkerülhetetlen. Nem csak a szoftverfejlesztőknek okoz gondot a rendszerek elburjánzott száma, a növekedési kényszerben lévő és az árverseny elől menekülő szolgáltatók új értéknövelt szolgáltatások után kutatnak, amelyekhez azonban megfelelő szoftvertámogatás kell a mobilok oldaláról is. A számos operációs rendszer azonban csak komplikálja a dolgokat, időt és pénzt emésztenek fel.

A Symbian ma az első számú mobiltelefonos operációs rendszer, több mint 200 különféle készüléken teljesít szolgálatot, és eddig mintegy 200 millió Symbian-alapú mobil került a piacra, amelyekre több mint tízezer különféle alkalmazást írtak eddig. Jelenleg a Symbiané az okostelefon-piac több mint 70 százaléka, azonban az előrejelzések szerint az elkövetkező években a Linux és a Windows Mobile egyaránt komoly trónkövetelő.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról