:

Szerző: Bizó Dániel

2008. június 19. 13:14

Beindult Európa első kereskedelmi mobil WiMAX hálózata

Európában elsőként indult be kereskedelmi mobil WiMAX hálózat tegnap Amszterdamban. Az egyelőre csak a városközpontot lefedő hálózaton a Worldmax holland operátor kedvező áron kínál mobil szélessávú internethozzáférést. A kontinensen működő többi hálózat a WiMAX fix verzióját alkalmazzák, telepített végponti eszközökkel.

[HWSW] Európában elsőként indult be kereskedelmi mobil WiMAX hálózat tegnap Amszterdamban. Az egyelőre csak a városközpontot lefedő hálózaton a Worldmax holland operátor kedvező áron kínál mobil szélessávú internethozzáférést. A kontinensen működő többi hálózat a WiMAX fix verzióját alkalmazzák, telepített végponti eszközökkel.

Így vagy úgy, de beindul

A Worldmax, melyben a WiMAX legnagyobb támogatójának számító Intel is befektető, komoly versenyt támaszthat a mobilszolgáltatók számára, melyek a mobil internetben látják a mobilpiac csökkenése elleni szérumot. A cég mintegy 20 euróért, hozzávetőleg havi 4800 forintért kínál forgalmi korlát nélküli internethozzáférést. A hálózat által alkalmazott 802.16e szabvány elméletileg akár 75 megabites másodpercenkénti átvitelt is lehetővé tesz, ami a gyakorlatban kétségtelenül sosem valósul meg, ugyanakkor vételi viszonyoktól függően jellemzően több megabites letöltési sebességet sejtet.

A mobilszolgáltatók meglévő ügyfelei mellett új csoportokat is meg kíván hódítani magának a Worldmax, nevezetesen a fiatalokat, akik többségében jelenleg nem engedhetik meg maguknak a mobil internetet. A vállalat alacsonyabb árakkal és hűség nélküli csomagokkal igyekszik magához csábítani majd az ügyfeleket. Egész Hollandia lefedéséhez mintegy 3000 bázisállomásra lesz szükség, becsli a vállalat, ami több tízmillió euróba, vagyis forintmilliárdokba fog kerülni.

A friss, 2005-os szabványokra épülő WiMAX hálózatok több mint 600 ezer előfizetővel szerénykednek világszerte, ráadásul ezek többségükben telepített eszközökkel használhatóak, nem alkalmasak mobilitásra. Hollandián kívül még hat európai országban (Nagy Britannia, Írország, Belgium, Dánia, Bulgária, Észtország) található működő mobil WiMAX, vagyis 802.16e hálózat, ezek kereskedelmi indulása rövidesen várható.

A WiMAX előnye a mobilhálózatokkal szemben, hogy a technológia nyitott, és a berendezések szabadalmi jogdíjtartalma is jóval alacsonyabb, vagyis természetszerűleg olcsóbbak -- hogy ezt realizálni is tudja azonban, ahhoz méretgazdaságosságra van szüksége a hatalmas GSM-világ árnyékában. A Maravedis piackutató értékelése szerint miközben a WiMAX fokozza majd a versenyt a mobil és fix kommunikációs piacon egyaránt, nem fogja kiszorítani a 3G/4G-s hálózatokat, sőt a többnormás eszközök várható megjelenésével kiegészítője lehet azoknak. A WiMAX körüli jelenlegi bizonytalanságot jól jellemzi, hogy miközben a Maravedis optimista forgatókönyve 127 millióra, a pesszimista csak 25 millióra várja az előfizetők számát 2012 végére, vagyis 5 év múlva.

A HSPA/LTE ellen

A WiMAX adoptációjának képét leginkább az befolyásolja majd, hogy a koncessziós mobilszolgáltatók milyen arányban veszik fel arzenáljukba azt, és nyújtanak szélessávú internetet például notebookok számára, melyekben az év második felétől, a közelgő Centrino 2 terjedésével bukkannak fel a WiMAX-chipsetek. Ezeket az ambíciókat leginkább az UMTS technológia fejlesztései húzhatják keresztül, melyek viszonylag költséghatékonyan bővítik a 3G-s hálózatok kapacitásait. A HSDPA és HSUPA hálózatokat követő HSPA+, vagy Evolved HSPA (3GPP Release 7) már több tíz megabites letöltési sebességet kínál, míg az Long Term Evolution (LTE) néven ismert Release 8 szabvány már egy teljesen IP-alapú, 100 megabit/s tartományban mozgó, alacsony késleltetésű, hatékony és rugalmas hálózatot definiál, mely gyakorlatilag egy szoftverfrissítéssel már teljesértékű 4G-s hálózattá tehető később, gigabites cellakapacitással.

A WiMAX azonban a mögé felsorakozott hatalmas támogatottság miatt mindenképpen ki fog magának hasítani valamekkora szeletet a piacból, és a meglévő mobilszolgáltatóknak mindenképpen új piaci ellenfelekkel kell szembenézniük, legyen szó teljesen új belépőkről, vagy korábban a vezetékes telekommunikációban szereplő vállalatokról. Jelenlegi ismeretek alapján Magyarországon egyedül a Vodafone kísérletezik WiMAX-szal. A spektrum hazai tendereztetése jövőre várható, mely iránt vezetékes internetszolgáltatók is kifejezték érdeklődésüket, köztük a nemrég tőzsdére vonult Externet is. A WiMAX-nál közelebbi a 3G-s mobilhálózatok 900 megahertzes tartományban történő megjelenése, mely újabb lendületet adhat a mobil internetezésnek a gazdaságosabb lefedettség révén. Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója reményei szerint idén megtörténik a hatósági engedélyezés, és jövőre megindulhat a hálózatépítés.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.