:

Szerző: Bányai György

2008. június 12. 16:04

Aprócska asztali PC az Acertől

Az Acer a Gemstone Blue noteszgépcsaládjával egyidőben apró asztali számítógépeket is bemutatott. Az AMD-alapú Aspire L5100 és az Intel-alapú L3600 sorozat hamarosan Magyarországon is kapható lesz.

[HWSW] Az Acer a Gemstone Blue noteszgépcsaládjával egyidőben apró asztali számítógépeket is bemutatott. Az AMD-alapú Aspire L5100 és az Intel-alapú L3600 sorozat hamarosan Magyarországon is kapható lesz.

Az Aspire L-sorozatú ultrakicsi asztali számítógépek stílusos zongoralakk burkolatot kaptak, kétoldalt pedig sűrű szövésű fémhálóval takartak, amely a légáramlatoknak enged szabadabb átjárást. A PC-khez stílusban passzoló optikai egeret és funkciógombokkal, valamint hangerőszabályozóval ellátott billentyűzetet is szállít az Acer, sőt, még 15,4 hüvelykes asztali LCD-monitort is vásárolhatunk hozzájuk mindössze 30 ezer forint körüli összegért

Az L5100 frissességét a hátoldalon található megjelenítő-csatlakozók szemléltethetik leginkább, a monitort vagy a tévét HDMI- és DVI-kapukon keresztül illeszthetjük, a 7.1 csatornás integrált hangvezérlő jelét S/PDIF-kimeneten is elvezethetjük. A gépházon összesen hat USB2.0 portot találni, emellett két FireWire-csatlakozó is helyet kapott rajta. A mérlegen mindössze 2,7 kilogrammot nyomó Acer gép 135 wattos tápegysége nem került a gépházba, ezt úgy csatlakoztathatjuk, mint a noteszgépek töltőjét.

Acer Aspire L5100

Az előlapon az optikai meghajtó lemezbetöltő nyílása alatt egy ajtó mögött két USB-kaput és mini FireWire-csatlakozót, valamint a mikrofon be- és fülhallgató kimeneteket és egy SD, xD, valamint Memory Stick kártyákkal kompatibilis olvasót találhatunk. Furcsának találtuk, hogy beépített Wi-Fi vezérlő nem került az L5100-ba, pedig 2008-ban, a vezeték nélküli irodák és otthonok korában egy ilyen géptől ezt elvárnánk.

Az Aspire L5100-ban 2,1 GHz-es AMD Athlon X2 4000 processzor teljesít szolgálatot, a grafikáról az AMD 690G chipkészletbe integrált Radeon X1250 videovezérlő gondoskodik, ami az 1 gigabájt rendszermemóriából választja le magának azt, amire szüksége van. Az adatok hosszú távú megőrzéséről 160 gigabájtos merevlemez és 16x sebességű DVD-újraíró gondoskodik. Az Aspire L5100 két DIMM aljzattal rendelkezik, így akár később is bővíthető, bár ez nem egyszerű feladat, ezért érdemes a masinát eleve nagyobb tárral rendelni. A ház garanciavesztés nélkül ki se nyitható, a bővítéshez szakszervizbe kell(ene) vinni gépet.

Acer Aspire L5100

A PC-t állítva és fektetve egyaránt használható, előbbi esetre egy felcsavarozható talpat kapunk. Sajnos az álló gépház rezgéseit zavaróan átveszi az íróasztal, a fektetett gépház négy gumilába azonban szerencsére teljesen elnyeli a vibrációkat, érdemesebb a gépet így használni. Alapjáratban a gép alig hallható ventilátorzúgással adja tudtunkra bekapcsolt állapotát, azonban erőltetett menetben a hőt a három ventilátor már csak nagyobb fordulatszámra kapcsolva képes kezelni. Szerencsére ilyenkor sem hallunk kellemetlen hangokat, a magas frekvenciás ciripelés vagy fütyülés helyett inkább csak hangos fújást.

Az Aspire L5100-hoz egy speciális keret is kérhető, mely a gépházzal ellentétben kellően merev ahhoz, hogy elbírjon egy nagyobb monitort is. A gép több változatban érhető el, ezek között található S-video bemenettel és TV-tunerrel kiegészített változat is. Az ACER Slovakia s.r.o. Magyarországi Kereskedelmi Képviseletén megkeresésünkre elmondták, az L5100-as sorozat alapváltozata 90 ezer forint körüli bruttó áron lesz kapható a nyár végén, de hogy a drágább verziók mennyibe kerülnek, azt egyelőre nem tudni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.