Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 11. 12:57

Folytonos adatvédelemmel és deduplikációval erősödött a Symantec NetBackup

Az évente rendezett Vision konferenciáján a Symantec bejelentette a NetBackup adatmentési szoftverének új változatát, amely deduplikációval, folytonos adatvédelemmel (continuous data protection), illetve a korábbinál még finomabb visszaállítási képességekkel erősödött.

[HWSW] Az évente rendezett Vision konferenciáján a Symantec bejelentette a NetBackup adatmentési szoftverének új változatát, amely deduplikációval, folytonos adatvédelemmel (continuous data protection), illetve a korábbinál még finomabb visszaállítási képességekkel erősödött.

A NetBackup RealTime Protection 6.5 mostantól folyamatosan biztosítja az adatok védelmét azáltal, hogy az alkalmazásokat érintő változásokat valós időben rögzíti. Ezzel megszűnik a mentési ablak, visszaállításkor pedig valóban az utolsó állapothoz térhetünk vissza. A RealTime Protection a NetBackup Storage Lifecycle Policies segítségével maga gondoskodik arról, hogy a diszkeken tárolt valós idejű adatmentésekből hosszabb távon, diszken vagy szalagon megőrzött mentés vagy archívum jöjjön létre, ez a folyamat nem igényel kézi beavatkozást, csupán a szabályredszer létrehozását. A RealTime Protection 6.5 az ősszel lesz elérhető.

A deduplikáció képességét a PureDisk 6.5 hozza el a NetBackup platformra. A Symantec szerint ez az egyetlen megoldás a világon, amely képes a deduplikációt a közvetlenül a forrásról (source-based), a forrás és a cél közé ékelődve (inline target mode), valamint a célon utólag (post processing) elvégezni, a mentett alkalmazástól függően. Deepak Mohan, a Symantec üzletágvezetője szerint a nyílt szabványokon alapuló szoftver által megvalósított deduplikáció legontosabb előnye a különálló eszközök (appliance) vagy a tárolórendszerek által megvalósított megoldáshoz képest, hogy a felhasználók a meglevő szervereiket, tárolóikat változatlanul tovább használhatják.

A NetBackupot kibővítették a kimondottan windowsos környezetekre szabott Backup Execből már ismert Granular Recovery technológiával, így már a nagyvállalati kategóriás adatmentési szoftver is képes akár fájlonként, dokumentumonként, sőt, akár üzenetenként visszaállítani a Windows, Exchange, SharePoint szervereket. A VMware szerverek esetén lehetőség van csupán egyes, neghatározott virtuális gépek visszaállítására.

A jövőben várható tendencia, hogy a NetBackup és a Backup Exec funkcionalitásban egyre közelebb kerülnek egymáshoz, ahogy a két termékvonal fejlesztőcsapatait a vállalat összevonja. Ez egyben azt is jelenti, hogy az újdonságok is hamarabb jelenhetnek meg, illetve egyszerre mindkét vonalba bekerülhetnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról