Szerző: Ady Krisztián

2008. május 16. 11:04

Minden alaplapjára integrálja linuxos asztalát az ASUS

Újabb ASUS alaplap kapja meg a Splashtop nevű, azonnal rendelkezésre álló Linux asztalt, a jövőben pedig minden alaplapját, később pedig egyes notebookjait is ezzel szállítja majd a tajvani gyártó. A DeviceVM által készített Splashtop egy mini Linux operációs rendszer, mely böngészést, Skype-ot és egyéb funkciókat nyújt operációs rendszer telepítése nélkül is.

[HWSW] Újabb ASUS alaplap kapja meg a Splashtop nevű, azonnal rendelkezésre álló Linux asztalt, a jövőben pedig minden alaplapját, később pedig egyes notebookjait is ezzel szállítja majd a tajvani gyártó. A DeviceVM által készített Splashtop egy mini Linux operációs rendszer, mely böngészést, Skype-ot és egyéb funkciókat nyújt operációs rendszer telepítése nélkül is.

A Linux asztal legközelebb az Asus P5Q sorozatú alaplapjainál bukkan majd fel, később pedig a gyártó összes, havonta több mint egymilliós volumenben gyártott alaplapjainál használható lesz majd. A SplashTop flashmemóriát használ az ideiglenes fájlok tárolására, amelyhez közvetlenül kapcsolódik, nem pedig az alaplap SATA, vagy IDE csatornáját használva, így a rendszer a háttértárolótól teljesen függetlenül működik és a bekapcsolást követően alig pár másodperc után már rendelkezésre áll.

Az ASUS szerint a Splashtop egyik legnagyobb előnye az energiatakarékosság, így ideális lehet noteszgépes használatra is. A szinte rögtön működő Linux asztalon gyorsabban lehet ellenőrizni a leveleket, vagy elintézni azonnali kommunikációs dolgainkat, így kevesebb energiát használunk el a szűkös akkumulátorból.

A kínálatból jelenleg az Asus P5E3 Deluxe/WiFi AP alaplapon találhatjuk meg ezt a kiegészítőt. A 360 dolláros Asus P5E3 Deluxe/WiFi AP Intel X38/ICH9R lapkakészlet köré épül és DDR3 memóriamodulokat fogad. A processzorok közül az LGA775 kivitelű Intel Core 2 Extreme, Core 2 Quad, Core 2 Duo, Pentium Extreme, Pentium D, Pentium 4 változatokkal ért szót, beleértve a hamarosan érkező 45 nanométeres változatokat is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról