Szerző: Bodnár Ádám

2008. május 6. 13:01

Egy modern Linux-disztribúció és egy vállalati UNIX ötvözete az OpenSolaris

Meghozta gyümölcsét a Indiana kódnevű projekt: a Sun a CommunityOne rendezvényen bejelentette, hogy elérhető az OpenSolaris operációs rendszer legújabb, 2008.05 verziószámú változata, amely már nem csak forráskódként, hanem binárisként is letölthető .

[HWSW] Meghozta gyümölcsét a Indiana kódnevű projekt: a Sun a CommunityOne rendezvényen bejelentette, hogy elérhető az OpenSolaris operációs rendszer legújabb, 2008.05 verziószámú változata, amely már nem csak forráskódként, hanem binárisként is letölthető.

A Linux ellen

A vállalat azt várja, hogy a Linux-disztribúciókhoz hasonló telepítőcsomag és a LiveCD még több fejlesztő figyelmét kelti fel, akik letöltik és kipróbálják a nyílt forrású operációs rendszert. A kimondott cél az, hogy a lehető legnagyobb közösséget gyűjtsék az OpenSolaris köré, amelyre később építkezni lehet -- a kimondatlan cél pedig nyilvánvalóan az, hogy felhasználókat csábítsanak el a Linux különféle változataitól, és állítsanak az OpenSolaris, illetve a Solaris mellé.

"A Solaris nagyon erős felhasználói bázissal rendelkezik" -- mondta Jim McHugh, aki az operációs rendszer körüli marketing-tevékenységet írányítja. "Most fogtuk a Solaris összes előnyös tulajdonságát, és elérhetővé tettük olyanok számára, akik már használtak és ismernek más nyílt forrású operációs rendszereket. Ezzel olyan képességek birtokába kerülhetnek, amelyeket korábban csak a UNIX-ok sajátjának tulajdonítottak."

Kérdés, hogy a Sun időben eszmélt-e, és az OpenSolarisszal le tudja-e lassítani a Linux terjedését a vállalatok körében, amelynek első számú vesztesei a nagy UNIX-szállítók, köztük maga a Sun. A piacelemzések ugyanis azt mutatják, a Linux leginkább a UNIX-októl hódít el vásárlókat, felhasználókat, akiket a másik oldalról pedig a Microsoft támad a Windows Server különféle változataival.

Mi van benne?

Az OpenSolaris tartalmazza a Solaris szinte összes fejlett technológiáját, beleértve például a ZFS (Zettabyte File System) fájlrendszert, amely egyszerűen lehetővé teszi a fájlrendszerben történt változtatások visszavonását, például a törölt fájlok helyreállítását, vagy a módosítások érvénytelenítését. A szoftvernek része az operációs rendszer valós idejű monitorozását és az alkalmazások finomhangolását lehetővé tevő Dtrace, valamint a Solaris Containers virtualizációs megoldás is.

OpenSolaris

Az OpenSolaris 2008.05. emellett rendelkezik azokkal a népszerű asztali szoftverekkel, amelyeket a korszerű Linux-disztribúciókból már ismerhetünk (pl. Firefox, Thunderbird, Evolution, Pidgin, GIMP, Totem). Emellett a telepítőrutint is kellően egyszerűvé, áttekinthetővé tették, így az OpenSolaris installálása elvileg nem bonyolultabb, mint egy Linuxé, a LiveCD-s elérhetőségnek köszönhetően pedig még telepíteni sem kell a kipróbáláshoz.

Az OpenSolaris 2008.05 tartalmaz egy saját csomagkezelőt (Image Packaging System), amely segítségével a telepített operációs rendszerre további komponenseket tölthetünk le, például a Sun fejlesztői eszközeit (Sun Studio Express, NetBeans), vagy az OpenOffice irodai csomagot. A vállalat a későbbiekben szeretné a kiadások ütemét fél éves ciklusokra szorítani, vagyis hathavonta szolgálna új változatokkal. A fejlesztők így állandóan elérhetnék a legfrissebb Solaris-újdonságokat anélkül, hogy maguknak kellene vesződnie a fordítással.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról