Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 30. 09:21

Nyílt forrású komponensekkel Linux- és UNIX-szervereket is támogat a System Center

A Las Vegasban zajló Systems Management Summit rendezvényen meglepő bejelentést tett a Microsoft: a System Center Operations Manager 2007-hez elérhetővé tette a Cross Platform Extensions kiegészítést, amely nyílt forrású komponensek segítségével valósítja meg a Linux- és UNIX-szerverek felügyeletét.

[HWSW] A Las Vegasban zajló Systems Management Summit rendezvényen meglepő bejelentést tett a Microsoft: a System Center Operations Manager 2007-hez elérhetővé tette a Cross Platform Extensions kiegészítést, amely nyílt forrású komponensek segítségével valósítja meg a Linux- és UNIX-szerverek felügyeletét.

Nyílt forrású szoftverek a Microsoft termékében

Bob Muglia, a Microsoft Servers and Tools üzletágvezetője szerint az ügyfelek egyik legfontosabb kérése volt a Microsofthoz, hogy a System Center termékekben tegye lehetővé a Windowst futtató kiszolgálók mellett más szerverek felügyeletét is. Erre válaszul készült a Cross Platform Extensions, amely a nyílt WS-Management és OpenPegasus technológiákon, szabványokon alapul. A redmondi cég pusztán üzleti megfontolásból döntött ezek használata mellett. "A linuxos és UNIX-os szakértelmünk messze nem olyan mély, mint a windowsos. Ez nem triviális [feladat], és az OpenPegasus közösségben nagyon nagy linuxos és UNIX-os ismeretanyag áll rendelkezésre" -- mondta Muglia.

Amennyiben egy feladatra létezik nyílt forrású megoldás, és a Microsoft egyébként sem rendelkezik házon belül a megfelelő kompetenciával, akkor valószínűleg a nyílt kódot fogják használni -- magyarázta Muglia. A cég nem csak felhasználója lesz az OpenPegasus kódoknak, hanem az OpenPegasus Steering Committee tagjaként maga is visszajuttat kódot a közösségnek az OSI által GPLv3-kompatibilisnek elfogadott Microsoft Public License alatt. Mivel az OpenPegasus számos Linux-disztribúciónak része, a Microsoft ezáltal lényegében a Linuxot is fejleszti.

Más gyártók eddig is kínáltak olyan szoftvereket, amelyekkel linuxos szervereket lehetett felügyelni a System Centerből, azonban ezekért fizetni kellett, a Cross Platform Extensions ezzel szemben ingyenes lesz, valamint -- Microsoft-termék lévén -- sokkal jobban integrálódik a System Centerrel, és nem kell minden egyes verzióváltáskor új adaptereket is bevezetni. A Cross Platform Extensions segítségével HP-UX, Red Hat Enterprise Linux, Novell SUSE Linux Enterprise Server, valamint Sun Solaris is kezelhető.

A Microsoft célja, hogy a vállalati rendszerfelügyeleti szoftverek piacán rövid időn belül komoly kihívója lehessen a HP-nek, IBM-nek, a CA-nek és a BMC-nek. Több gyártó (Novell, Quest, Xandros, Apache, MySQL, IBM, Oracle) máris jelezte, hogy saját kiegészítőket dobnak piacra a Cross Platform Extensionshöz, amelyek segítségével a saját operációs rendszereik, illetve Linuxon vagy UNIX-on futó alkalmazásaik felügyelete még jobban integrálható a System Centerbe. "Erős pozíciót vívtunk ki magunknak a Windows menedzsmentje terén, de az ügyfelek többet várnak tőlünk" -- mondta Muglia. "Ez mindenképp egy hatalmas lépés a Microsoft számára, amely Windows-fókuszú menedzsment-megoldásait vállalati szintű megoldásokká kívánja fejleszteni."

A Cross Platform Extensions a System Center Operations Manager 2007 következő szervzicsomagjában érkezik a felhasználókhoz, teljesen ingyen és bérmentve. A Microsoft távlati terveiben szerepel, hogy a System Center felügyeleti család többi tagját is felkészítse a Windows mellett más platformok kezelésére. Brad Anderson, a Microsoft menedzsment-eszközökért felelős vezetője elmondta, a cég számára stratégiai terület a menedzsment-képességek kiterjesztése a windowsos világon kívülre.

Operations Manager Connectors és Virtual Machine Manager béta

Szintén a Systems Management Summit rendezvényen jelentette be a Microsoft a System Center Operations Manager 2007 Connectors bétájának elérhetőségét. A szoftver lehetővé teszi a System Centerből kinyert adatok betáplálását HP OpenView-ba vagy IBM Tivoliba. A Connectors szintén az Operations Manager 2007 következő szervizcsomagjának részeként érkezik a piaca, és ingyenes lesz. Szintén tegnap mutatkozott be a System Center Virtual Machine Manager 2008 bétája, amelyből a Microsoft saját hypervisorán futó virtuális gépek mellett VMware ESX Server is felügyelhető, a következő változatnak pedig már a Citrix termékekkel való integráció is része lesz. Az összes említett béta letölthető a Microsoft Connect oldalról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról