:

Szerző: Bizó Dániel

2008. április 23. 14:36

Chiptervező vállalatot vásárolt az Apple

[Forbes/HWSW] Egy meglepetésszerű lépésként az Apple egy chiptervező vállalatot vásárol fel, közölte a vállalat szóvivője a Forbes üzleti magazinnak kedden. A cég megszokott dologként jellemezte az akvizíciót, és nem kívánta kommentálni szándékait, ugyanakkor bizonyosra vehető, hogy az iPhone és más mobil eszközökkel kapcsolatos stratégiája áll a döntés hátterében.

[Forbes/HWSW] Egy meglepetésszerű lépésként az Apple egy chiptervező vállalatot vásárol fel, közölte a vállalat szóvivője a Forbes üzleti magazinnak kedden. A cég megszokott dologként jellemezte az akvizíciót, és nem kívánta kommentálni szándékait, ugyanakkor bizonyosra vehető, hogy az iPhone és más mobil eszközökkel kapcsolatos stratégiája áll a döntés hátterében.

A Forbes egy anonimitás alatt nyilatkozó belsős forrása szerint 278 millió dolláros tranzakcióval az Apple bekebelezi a 150 főt foglalkoztató P.A. Semi chiptervező vállalatot. A P.A. Semi energiahatékony, ultraintegrált rendszerlapkákat tervez IBM Power utasításkészletű processzormagokkal, melyekkel a beágyazott rendszerek piacát célozza meg. A tervezőcéget az a Dan Dobberpuhl alapította mindössze 5 évvel ezelőtt, aki a Digital Equipmentnél korábban az Alpha és a StrongaARM egyik vezető tervezője is volt, de a csapat tagjai között megtalálhatóak az Itanium, az Opteron és egyes UltraSPARC processzorokon korábban dolgozó mérnökök is.

A lépéssel az Apple célja minden bizonnyal az, hogy teljesen egyedi fejlesztésű chipekkel és szoftverekkel diverzifikálja magát a mobil eszközöket gyártóktól, melyek gazdaságossági okokból többnyire bárki által megvásárolható hardveres és szoftveres alkotóelemekből állítják elő készülékeiket. A vállalat ezzel látványosan szembefordul az elektronikai ipart jellemző évtizedes megatrenddel, melyben a vertikálisan integrált szereplők mára csak néhány szegmensben tudták megőrizni korábbi modelljüket -- az Apple a PC-piac utolsó harcoló mohikánja, és bár makacs ragaszkodását a saját, PowerPC-alapú hardverhez fel kellett adnia, a MacOS X platformmal továbbra is markánsan megkülönbözteti magát a többi PC-szállítótól.

A vertikálisan szorosan integrált modell tehát nemhogy nem idegen az Apple számára, hanem szerves része a vállalat történetének és működési filozófiájának. Iparági értesülések szerint az Apple korábban, még 2005 magasságában folytatott tárgyalásokat arról a P.A. Semivel, hogy az tervezzen notebookjai számára egy alacsony fogyasztású processzort, ezek az elképzelések azonban füstté váltak, miután az Apple az Intel chipjeinek alkalmazása mellett döntött 2005 nyarán.

Apple iPhone Az Apple, méltó módon hírnevéhez, nagy csinnadratta közepette lépett be a telefonpiacra az iPhone-nal, melyből 2008 végéig mintegy 10 millió darab értékesítését tervezi. Az iPhone a rendkívül vékony kivitele, és nagyméretű kijelzője mellett leginkább egyedi, érintéssel intuitív és természetes módon vezérelhető felhasználói felületével különül el a többi márka készülékeitől. A készülék hardveresen azonban teljesen kommersz, a kijelzőt például a Wintek, a hozzá tartozó vezérlőt a Broadcom, a processzorokat a Samsung, a mozgásérzékelőt pedig az STMicroelectronicstól vásárolja az Apple.

Steve Jobs csapata valószínűleg úgy értékelte, idővel a versenytársak felzárkóznak a kezelőfelület és szoftverek fejlesztései terén, és ugyanazzal hardveriparral a hátuk mögött a jövőben gyorsan zsugorodna a mozgásterük, hogy megkülönböztethessék magát riválisaiktól, gyengülne a kontraszt. A P.A. Semi felvásárlásával az Apple-nek valószínűleg olyan egyedi mobil eszközök kifejlesztése a célja, melyek hardveresen is előnyöket mutatnak fel, teljesítményükkel pedig a szoftverek képességeit is támogatják -- gondoljunk csak a videolejátszásra és -felvételre, vagy a felhasználó felületek vizuális effektjeire.

A Forbes értesülései szerint a tárgyalások csak néhány hete kezdődtek el a két cég között, és részben Jobs otthonában zajlottak, vagyis a legelső Apple termékek, melyek már a P.A. Semi chipjét alkalmazzák, nem várhatóak rövid időn belül. Egyelőre a PA Semi jelenlegi ügyfeleit, mint például az NEC vagy a Mercury Computer Systems, továbbra is kiszolgálja a cég, ugyanakkor a jövőbeni chipeket várhatóan exkluzív belső felhasználásra szánja az Apple. Az Apple ezzel nemcsak a ARM processzorokat fejlesztőkkel, hanem az Intellel is versenyhelyzetbe kerül, mely Atom processzorcsaládjával megkezdte benyomulását a mobil multimédiás készülékek és okostelefonok területére.

[+] A P.A. Semi energiatakarékos Power processzora

A P.A. Semi erőfeszítéseinek első gyümölcse tavaly év elején látta meg a napvilágot. A PWRficient PA6T-1682M jelölésű rendszerchip két 64-bites, szuperskalár, három utasítás széles Power processzormagot integrál 2 megabájt L2 cache és kettő DDR2-memóriavezérlő társaságban, valamint egy komplett kommunikációs alrendszert rugalmasan konfigurálható PCI Express, 10 és 1 gigabites Ethernet linkekkel, kriptográfiai és TCP-csomagkezelő motorral, RAID-vezérlővel. A Texas Instruments 65 nanométeres eljárásán gyártott chip 2 gigahertzen is üzemelhet, fogyasztása pedig jellemzően 5-13 watt között alakul, legfeljebb pedig 25 wattot tesz ki. Az 1682M egyik vásárlója az NEC, mely vállalati tárolórendszereiben alkalmazza vezérlőként a chipet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.