Szerző: Bányai György

2008. április 11. 11:30

Parányi UMPC beépített optikai meghajtóval

A szingapúri Kohjinsha már egy éve szerepelteti kínálatában hét hüvelykes kijelzővel szerelt, billentyűzetet is tartalmazó UMPC-jét, amely kisebb változtatásoktól eltekintve változatlanul kapható. A Kohjinsha SR-be most azonban egy optikai meghajtót is belezsúfoltak a tervezők.

[HWSW] A szingapúri Kohjinsha már egy éve szerepelteti kínálatában hét hüvelykes kijelzővel szerelt, billentyűzetet is tartalmazó UMPC-jét, amely kisebb változtatásoktól eltekintve változatlanul kapható. A Kohjinsha SR-be most azonban egy optikai meghajtót is belezsúfoltak a tervezők.

A hazánkban ismeretlen Kohjinsha a termékeit leginkább Ázsiában teríti, kínálatában már egy éve szerepel hét hüvelykes kijelzővel szerelt UMPC-je, melyet QWERTY billentyűzettel is elláttak. Az ultrahordozható számítógép ezalatt az idő alatt a processzorfrissítést és az SSD meghajtó választásának a lehetőségét leszámítva változtatás nélkül volt megtalálható a kínálatban.

A minibe zsúfolt hardverek már eddig is ámulatba ejtőek voltak, azonban a gyártó most még messzebb merészkedett, az áramköri lapok újratervezésével egy -- az akkumulátoros üzem növelése érdekében kikapcsolható -- DVD-írót is betuszkoltak a parányi burkolatba, mely szinte a gépház felét elfoglalva terpeszkedik, a bal oldalra szorítva az Intel A110 processzort, az 1 gigabájt memóriát, valamint a 60 gigabájtos merevlemezt, melyeket 802.11 b/g vezeték nélküli csatolón és vezetékes hálózati adapteren kívül még egy Bluetooth adóvevő is kiegészít.

Kohjinsha SR

A Kohjinsha minijén Windows Vista operációs rendszer fut és az 1024x600 képpontos, LED háttérvilágítású, érintésérzékeny kijelzőn kívül még egy tapipaddal is felszerelték. Az egy kilogrammos számítógép oldalán flash kártyaolvasót, két USB portot, egy monitor csatlakoztatási lehetőségét valamint hang ki- és bemeneteket találunk. A Kohjinsha SR az Eee PC árszintje helyett inkább az OQO modellekét választotta, a hónap végétől lehet megvásárolni az eddigi, bejáratott piacokon 1500 dollárért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról