Szerző: Ady Krisztián

2008. április 3. 13:52

Az egyre szélesebb támogatás ellenére is tart a WiMAX vesszőfutása

Az egyik ausztrál cég ügyvezetőjének nagy port kavart kirohanása talán mégsem lehetett ok nélküli. Az amerikai mobilszolgáltató, a Spint szóvivője bejelentette, hogy a vállalat mégsem indítja el ebben a hónapban a Xohm névre keresztelt WiMax szolgáltatását.

[HWSW] Az egyik ausztrál cég ügyvezetőjének nagy port kavart kirohanása talán mégsem lehetett ok nélküli. Az amerikai mobilszolgáltató, a Spint szóvivője bejelentette, hogy a vállalat mégsem indítja el ebben a hónapban a Xohm névre keresztelt WiMax szolgáltatását.

A Sprint Nextel és a Clearwire közösen kezdte meg WiMax hálózatépítését, melyből az utóbbi cég a tavalyi év végén kiszállt, holtvágányra terelve az technológia tengerentúli, kereskedelmi megvalósítását. A Sprint később úgy döntött, egyedül is folytatja. A vállalat most nem határozott meg konkrét időpontot 2008-on belül a Xohm elindítására, de egyes információk szerint még a nyár előtt elstartolhat végre a szolgáltatás.

A WiMax egyre nagyobb figyelmet kap a készülékek építőitől is, a Nokia éppen most jelentette be N810 internetterminálja WiMax-kompatibilis változatát, illetve az Everex CloudBook mini noteszgépnek is kapható lesz WiMax modemmel szerelt változata.

Az ausztrál Buzz Broadband elnök-vezérigazgatója, Garth Freeman többek között katasztrófának és hatalmas tévedésnek, a várakozásokat jócskán alulmúló képességűnek nevezte a technológiát, mely a bázisállomástól 2 kilométeres távolságnál már "megszűnt működni". A WiMax felett ráadásul lassan eljár az idő, jön az LTE és a HSDPA is reális alternatívát nyújt helyette a mobilszolgáltatók erőfeszítéseinek hála.

A harmadik és negyedik generációs mobiltechnológiákkal ellentétben a WiMAX úgynevezett időosztásos (Time Division Duplexing, TDD) technológiával oldja meg a kétirányú kommunikációt, mely azonos frekvencián továbbítja oda-vissza az adatokat különböző időszeletekben. Ez a megoldás előnyös a WiMAX esetében, hiszen igen keskeny spektrumban folyik a kommunikáció. A 3G és 4G-s hálózatok (például az LTE) a Frequency Division Duplexing (FDD) technológiát használják, melyek egyidőben kommunikálnak oda-vissza, viszont különböző frekvencián, ezzel is csökkentve az egyes tornyok közötti interferenciát.

Everex Cloudbook
Ebből is lesz WiMax-es

Európában többek között Angliában Finnországban, Észtországban, Németországban és Franciaországban üzemelnek kereskedelmi WiMAX hálózatok, melyet telepített eszközökkel lehet igénybe venni, vagyis nem mobilak, és különböző frekvenciatartományokat használnak. Készülékgyártók, köztük a Nokia és a Motorola is idénre tervezi a többnormás hibrid készülékek bemutatását, ahogyan a WiMAX egyik legfőbb támogatójaként a Samsung részéről is várhatóak ilyen modellek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról