Szerző: Bodnár Ádám

2008. március 31. 08:46

Két perc alatt törte fel a Mac OS-t a PWN 2 OWN hackerverseny első próbálkozója

Kettő perc sem kellett a CanSecWest konferencián rendezett hackerverseny első próbálkozójának ahhoz, hogy feltörje és ezzel megnyerje a díjként felajánlott Apple MacBook Air notebookot, de a Windows Vistát futtató Fujitsu U810 sem maradt érintetlenül, egyedül az Ubuntu Linux állta ki a próbát.

[HWSW] Kettő perc sem kellett a CanSecWest konferencián rendezett hackerverseny első próbálkozójának ahhoz, hogy feltörje és ezzel megnyerje a díjként felajánlott Apple MacBook Air notebookot, de a Windows Vistát futtató Fujitsu U810 sem maradt érintetlenül, egyedül az Ubuntu Linux állta ki a próbát.

A MacBook Airt törték fel először

A múlt heti CanSecWest biztonsági konferencián a TippingPoint biztonsági cég ismét megrendezte a PWN 2 OWN versenyt, amelynek során a jelentkezőknek eddig még nem dokumentált sebezhetőségek kihasználásával kellett átvenniük az uralmat a kiállított notebookok felett. Az a hacker, aki elsőként sikerrel járt, hazavihette a notebookot, és némi készpénzzel is gazdagabb lett -- az elsőként sikerrel járó versenyzőnek 10 ezer dollár ütötte a markát.

Eleinte a hackerek csak távolról, a hálózaton keresztül próbálkozhattak, azonban egyikük sem járt sikerrel -- ami igaz az igaz, ma már szinte lehetetlen egy rendszeresen frissített asztali operációs rendszert "csak úgy" megtörni, a legtöbb sebezhetőség kihasználásához szükség van felhasználói tevékenységre is. A második nap, csütörtökön már meg lehetett nyitni a gépeken weboldalakat vagy dokumentumokat, ez lett az Apple MacBook Air veszte, amelyet egy weboldalra feltöltött kártékony kóddal két perc alatt tört fel Charles Miller független biztonsági szakértő.

A korábban a National Security Agencynél dolgozó Miller volt csütörtökön az első próbálkozó, és elmondása szerint azért pont a Mac OS X-zel tett kísérletet, mert a három operációs rendszer közül azt tűnt a legegyszerűbbnek feltörni. Amikor hírét vette a PWN 2 OWN versenynek, elhatározta, hogy benevez: pár nap alatt talált egy sebezhetőséget a nemrég megjelent Safari 3.1-ben, amelyre aztán írt egy kódot. Miller egyébként jól ismert Apple-hacker, tavaly elsőként törte fel az iPhone-t.

Jobb oldalon Charles Miller (Fotó: TippingPoint)
Jobb oldalon Charles Miller (Fotó: TippingPoint)

Hogy Miller pontosan miként jutott be a rendszerbe, azt egyelőre nem tudni, ugyanis a verseny szervezői titoktartási szerződést írattak vele alá, és a sebezhetőséget egyből elküldték az Apple-nek, amely már állítólag dolgozik is a javításon. A hackerek csak a gépre előre telepített szoftverek sérülékenységét használhatták ki, Miller alighanem a Safari böngészőben levő biztonsági résen keresztül juttatta el saját kódját a PC-re, így megszerezte a hozzáférést a gépen tárolt összes adathoz, és el tudta olvasni annak a szöveges fájlnak a tartalmát, amely a győztesnek szánt gratuláló üzenetet tartalmazta.

Bár az Apple operációs rendszerét sokan biztonságosabbnak gondolják a Windowsnál, a PWN 2 OWN verseny eredménye cáfolja ezt. Tavaly is az Apple MacBook esett először a hackerek áldozatául, akkor egy QuickTime-sebezhetőséget kihasználva vette át az irányítást a gép felett Dino Dai Zovi. Dai Zovi idén nem indult a versenyen, elmondása szerint "ideje volt, hogy valaki más is nyerjen". Intő jel lehet a Mac-felhasználók számára az is, hogy az OS X előző frissítése összesen 90 (kilencven!) sebezhetőséget javított, a korábbiban pedig 41 sérülékenységet foltoztak be, érdemes tehát résen lenni.

A Flash Playeren keresztül törték fel a Vistát

Pénteken a Windows Vista Ultimate SP1-et futtató Fujitsu U810 noteszt is sikerült feltörnie egy hackernek, aki az Adobe Flash Playerben található sérülékenységet kihasználva vette át az irányítást -- ekkorra már tetszőleges szoftvert fel lehetett telepíteni a gépekre, és azok sebezhetőségeit is ki lehetett használni. Shane Macaulay, Security Objectives biztonsági szakértője az exkluzív kivitelű notebook mellett további 5 ezer dollárral gazdagodott és szintén aláírt egy titoktartási nyilatkozatot, így addig nem nyilatkozik a betörésről, amíg az Adobe nem javítja a Flash Playerben ezt a sebezhetőséget. A három gép közül így mindössze egy maradt állva a versenyben, egy Ubuntu Linux 7.10-et futtató Sony Vaio VGN-TZ37CN.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról