:

Szerző: Ady Krisztián

2008. március 27. 12:37

Megérkezett az ingyenes OpenOffice irodai programcsomag 2.4-es változata

Megérkezett és letölthető az OpenOffice ingyenes irodai programcsomag legújabb, 2.4-es változata. Az új verzióban hibajavítások mellett néhány új képesség is helyet kapott. A fejlesztők szinte minden modulon módosítottak, okosítottak.

[HWSW] Megérkezett és letölthető az OpenOffice ingyenes irodai programcsomag legújabb, 2.4-es változata. Az új verzióban hibajavítások mellett néhány új képesség is helyet kapott. A fejlesztők szinte minden modulon módosítottak, okosítottak.

Az OpenOffice 2.4-ben komoly változásokon esett át a nyomtatókezelés és a PDF-állományok kezelése. Az alapértelmezett PDF betűtípus mostantól a DejaVu lett, mely több nyelvet, lokalizációt támogat, mint a korábban használt BitStream Vera. A Mac OS X felhasználók a natív QuickTime és helyesírásellenőrző-támogatásnak örülhetnek. Utóbbit a Writer használói számára is könnyebben elérhetővé tették, könnyebb kiválasztani az ellenőrzés nyelvét.

A szövegszerkesztőben ezentúl ki lehet zárni a nyomtatásból a rejtett és helytartó szövegeket, továbbfejlesztették a szövegek kijelölését és a "keres és cserél" funkciót. A paragrafusok stílusait ezentúl extra gyorsgombokkal is előhívhatjuk. A táblázatkezelő Calc "okos" cellablokkokat másoló és mozgató rutinnal, átdolgozott formulakezeléssel bővült, de javítottak a nyomtatókezelésen, az adatszűrésen és a Data Pilot funkción is.

A diagrammok varázslója, a Draw, és a prezentációkezelő Impress is használatot könnyítő módosításokon esett át. Mindkét alkalmazás PDF-exportáló modulját továbbfejlesztették, az Impress pedig egy sor háromdimenziós effekttel képes egyik diánkról a másikra váltani.

OpenOffice.org 3.0
OpenOffice 3.0 alfa

Az OpenOffice 2.4 adatbáziskezelője, a Base már támogatja az MS-Access 2007 állományformátumot és javítottak a MySQL, Oracle/jdbc, és natív HSQL adatbázisok kezelésén is. A Query Designert is felújították. Az OpenOffice irodai programcsomag következő mérföldköve, a 3.0-ás változat az őszi-téli hónapokban jelenik majd meg. A fejlesztők nem csak azt ígérik, hogy az OOo 3 gyorsabb és robosztusabb lesz a korábbi változatoknál, hanem azt is, hogy a szoftver végre úgy fut majd a Mac OS X operációs rendszeren, hogy teljesen támogatni fogja az Aqua interfészt, vagyis tökéletesen illeszkedik a Mac-es alkalmazások képi világába.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.