Szerző: Bodnár Ádám

2008. március 25. 11:21

Kipróbáltuk: windowsos Palm Treo 500 okostelefon

Az Egyesült Államokban tavaly ősszel debütált a Palm szuperolcsó okostelefonja, a Centro, amelynek nem sokkal később elkészült a Windows Mobile-t futtató változata is. Ez a készülék egy ideig csak a Vodafone kínálatában volt megtalálható Palm Treo 500v néven, majd nemrégiben szolgáltatófüggetlenül is elérhetővé vált, és pár hete Magyarországon is kapható. Mi az RRC DiFo üzletágától kaptunk kölcsön egyet.

[HWSW] Az Egyesült Államokban tavaly ősszel debütált a Palm szuperolcsó okostelefonja, a Centro, amelynek nem sokkal később elkészült a Windows Mobile-t futtató változata is. Ez a készülék egy ideig csak a Vodafone kínálatában volt megtalálható Palm Treo 500v néven, majd nemrégiben "szolgáltatófüggetlenül" is elérhetővé vált, és pár hete Magyarországon is kapható. Mi az RRC DiFo üzletágától kaptunk kölcsön egyet.

Apróság

A Treo 500 egy windowsos okostelefon, amelynek teljes QWERTY billentyűzete van, így elsősorban azok érdeklődésére tarthat számot, akik sokat SMS-eznek, vagy éppen leveleznek a telefonjukon. A Windows Mobile Standard operációs rendszeren minden megtalálható, ami ahhoz szükséges, hogy a telefont a vállalati e-mail szerverhez kapcsoljuk, így aztán ideális flottatelefon lehet a Treo 500. Magyarországon már szinte minden nagyobb településen elérhető 3G mobilhálózat, így aztán a Wi-Fi hiánya sem akkora érvágás, bár a HSDPA-támogatásnak azért örültünk volna. Bluetooth (2.0 EDR) szerencsére van.

Palm Treo 500
Csak akkora, mint egy iPod

A Palm OS-t futtató Centróval azonos külsejű Treo 500 a legkisebb okostelefon a Palm kínálatában, nagy kijelzője és teljes QWERTY billentyűzete ellenére csak akkora, mint egy merevlemezes iPod, és a zsebet sem húzza túlságosan a 120 grammos tömege. Méretéhez viszonyított könnyűsége ellenére a Treo 500 remekül megépített készülék benyomását kelti, az anyagválasztás kitűnő, a telefon nem érződik "gagyinak", pedig a borítása műanyag. A képernyőt körbeölelő krómkeret és az azonos anyagból készült navigációs gomb kimondottan elengánssá teszi a megjelenést, még egy cégvezető is büszkén veheti elő a Treót, üzleti partnerei biztos nem fognak összesúgni, hogy vajon miért csak ilyenre futotta neki.

Nagyot mutat

A Treo 500 előlapjának felső részét teljesen elfoglaló kijelző 320x240 pixel és 65 ezer színárnyalat megjelenítésére képes, de 2,4 hüvelykes mérete miatt elsőre még nagyobb felbontásúnak is tűnik, a megjelenő grafika sima, "pixelmentes", a színek ragyogók. A fényerő szerencsére tág határok között állítható, ennek köszönhetően még vakító napsütésben is kiválóan láthatóan marad a megjelenítő, nem kell kezünkkel leárnyékolnunk, ha "házon kívül" tartózkodunk.

A kijelző alatt kaptak a funkciógombok, illetve a négy irányba billenthető navigációs gomb, szerencsére ezek mindegyike kellően nagy, a mellényúlás tehát kizárt. Legalul a teljes QWERTY billentyűzet terpeszkedik, ezzel viszont nemigen voltam kibékülve. Mivel a gombok felülete erősen domborított (mintha csak apró katicabogarak lennének), eleinte könnyen lecsúszott róluk az ujjam, pedig nem különösebben nagyok vagy vastagok. A saját Sony Ericsson P990i-m billentyűzetét sokkal kényelmesebbnek gondolom, pedig azon a gombok még kisebbek is. QWERTY-billenytűzetes okostelefont használó barátaim ugyanakkor nem panaszkodtak a Treóra, lehet hogy csak számomra volt szokatlan a P990i után.

Ezeken kívül még összesen négy gomb található a Treo 500-on, mégpedig a bal élén. A két felső a hangerőt növeli, illetve csökkenti, a legalsó pedig a webböngészőt indítja el. Ezek a funkciók fixen rá vannak "drótozva" a billentyűkre, legalábbis a Windows Mobile operációs rendszerben sehol sem találtam lehetőséget a megváltoztatásra. Egy tekerő azért elfért volna a Treón, hogy egyszerűbb legyen a menük használata, vagy éppen a képernyőn megjelenő dokumentumok görgetése, de anélkül is remekül használható a telefon. A gép felső élén van a ki-bekapcsoló gomb, de semmi más: ez az első Treo, ahol elhagyták a vibráló módot aktiváló kapcsolót.

Palm Treo 500
2 megapixel, semmi fakszni

Bár a gép szíve egy 412 MHz-es Marvell Xscale processzor, a Treo mégis lassúcska, a menük használatakor, a szoftverek indításakor kicsit sokáig gondolkodik. Ezt némileg ellensúlyozza, hogy a memóriája kimondottan bőséges, az összesen 256 megabájt tárból 150 áll a felhasználó rendelkezésére, amennyiben ebből kifut, microSD kártyával bővíthet. A memóriakártya az akkumulátor alatt kapott helyet, így a cseréjéhez sajnos ki kell venni a hátlapot (nem egyszerű), és az 1200 mAh-s áramforrást. A készülék hátoldalán egyébként egy 2 megapixel felbontású kamera is helyet kapott, de annyira gyatra minőségű, hogy szót sem érdemel -- egy üzleti telefontól persze nem is elvárás a jó fényképező. Az előlapon nincs kamera, így a videotelefonálásról is le kell mondanunk.

Az óriási kijelző tálcán kínálja a lehetőséget, hogy a Treo 500-ból kiváló mobil multimédiás mindenes legyen. A nagy beépített memória, a microSD kártyás bővíthetőség, valamint a Windows Mobile operációs rendszeren elérhető szoftverek széles tárháza mind ezt erősítik, zenelejátszásra, filmnézésre is remekül használható az okostelefon. A headset/fülhallgató csatlakozója a készülék alsó élén kapott helyet, ugyanitt van a miniUSB aljzat, ahová az adatkábel, valamint a töltő csatlakozik. Hasznos figyelmesség a Palmtól, hogy a Treo 500-hoz mellékelt hálózati adatpter lényegében minden országban használható, ugyanis többféle konnektorba (kontinentális Európa, Nagy-Britannia, Egyesült Államok) is bedugható, az utazó üzletembereknek tehát ezzel már nem kell törődniük.

Néhány szó az operációs rendszerről

A gépen Windows Mobile 6 Standard operációs rendszer fut, ez az érintőképernyőt nélkülöző készülékekre tervezett változata a Microsoft mobiltelefonos szoftverének. A telefonra előre telepítve megtalálható minden fontos program, amire egy üzleti felhasználónak szükséges lehet (pl. Internet Explorer, Word, Excel, PowerPoint, PDF-olvasó), és szerencsére a platformra több ezer szoftver készült már, így van választék bőven üzleti alkalmazásokból, játékokból, mindenből. Sajnos egyes apróságokhoz szükség is lesz "third party" program használatára, mivel az operációs rendszer néha kicsit butácska, de ez már nem a Palm hibája (ilyen érthetetlen gyengeség például, hogy ébresztési időpontból csak egyet tud tárolni a Windows Mobile 6 Standard).

Palm Treo 500
Elegáns

Alapállapotban a kijelzőn az utoljára indított szoftverek, a dátum, a következő naptárbejegyzés, az elvégzendő feladatok, a beérkezett üzenetek száma, valamint az éppen aktív csengetési profil látszanak -- illetve igény szerint a Microsoft Live Search keresőmezője. A kissé butácska shellt érdemes egy fejlettebbre cserélni, amelyen még több információt érhetünk el, mivel a Windows Mobile 6 Standardnak ezt a részét nemigen lehet testre szabni, csak a színeket és a témákat cserélhetjük. Jó lett volna, ha a kedvenc szoftvereink parancsikonjait folyamatosan az indítóképernyőn tarthattuk volna, erre azonban nincs lehetőség -- gyorstárcsázó gombot ugyanakkor rendelhetünk hozzájuk.

Az is furcsa volt nekem, hogy az alkalmazásokat tartalmazó menüben a programok sorrendjét nem változtathatjuk meg, először a gyári szoftverek következnek, majd az általunk telepítettek, szigorúan a telepítés sorrendjében. További nagy fájdalmam, hogy a telefon semmilyen formában nem figyelmeztet az új üzenetekre, vagy az elmulasztott hívásokra, ezekről csak akkor szerzünk tudomást, ha megnézzük a kijelőt. Jó lett volna, ha esetleg a töltésjelző LED villogtatásával a felhasználó tudtára adná a Treo: "hé, figyelj rám, üzeneted jött!".

A windowsos okostelefonok legnagyobb erénye a bőséges szoftverellátottság mellett a szoros integráció a Microsoft többi termékével, például az Office komponenseivel, vagy akár más szoftverekkel. Szinkronizálhatjuk naptárunkat, leveleinket, határidőnaplónkat, akár még a böngésző könyvjelzőit is, de ezek ma már minden okostelefonban alapfunkciók. A windowsos készülékek viszont számos apró, de hasznos trükköt tudnak, például ha a beépített naptár szerint éppen üzleti tárgyalásunk vagy más elfoglaltságunk van, arra az időre automatikusan a vibráló hívásprofilt aktiválja a Treo, így aztán akkor sem csörren meg, ha véletlenül elfelejtettük lenémítani. Az is tetszett, hogy a címtárból mindössze egyetlen kattintással elérhető az adott személy térképe az előre telepített Google Mapsben.

Szerettük

A Palm Treo 500 a nálunk töltött egy hét alatt egy jól összerakott, kényelmesen használható okostelefonnak bizonyult. A Windows Mobile operációs rendszer néha kicsit butácska ugyan, de a hiányosságait utólag telepített szoftverekkel nem csak egyszerűen ellensúlyozni lehet, hanem lényegében bármit ki lehet hozni belőle, amit csak egy okostelefon tudhat. Nagyon megszerettük a Treót, és bátran ajánljuk mindenkinek, aki egy "normális méretű" windowsos készüléket keres, és nem hiányzik neki a villámgyors HSDPA vagy a Wi-Fi.

Tipp: A telefonhoz csak egy "gyorstalpaló" felhasználói kézikönyvet mellékelnek, a teljes útmutatót az ActiveSync-et és az Outlook 2007 próbaváltozatát is tartalmazó CD-ről érhetjük el. Érdemes jól áttanulmányozni, mivel számos olyan trükköt ismerhetünk meg, amelyre magunktól valószínűleg sose jönnénk rá. A termékről a palm.com oldalon egyébként említést sem tesznek, információkért az európai Palm-oldalt kell felkeresni.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról