Szerző: Bodnár Ádám

2008. március 19. 11:37

A Novell szerint a SUSE Linux Enterprise 11 lesz a legmegbízhatóbb operációs rendszer

A Novell évente megrendezett BrainShare konferenciájának egyik fő témája a SUSE Linux Enterprise 11 volt, amelyről most kezdte el az első információkat csepegtetni a vállalat. A fő fejlesztési csapásirányok: jobb megbízhatóság és rendelkezésre állás üzletkritikus környezetek számára, egyszerűbb migráció UNIX-ról, virtualizáció, Windows-kompatibilitás, és energiatakarékosság. A BrainShare 2008-on több mint 5500 szakember előtt beszélt a Novell először az új Linux-disztribúciójáról.

[HWSW] A Novell évente megrendezett BrainShare konferenciájának egyik fő témája a SUSE Linux Enterprise 11 volt, amelyről most kezdte el az első információkat csepegtetni a vállalat. A fő fejlesztési csapásirányok: jobb megbízhatóság és rendelkezésre állás üzletkritikus környezetek számára, egyszerűbb migráció UNIX-ról, virtualizáció, Windows-kompatibilitás, és energiatakarékosság. A BrainShare 2008-on több mint 5500 szakember előtt beszélt a Novell először az új Linux-disztribúciójáról.

Nagyobb megbízhatóság

A SLES 11 az ígéretek szerint automatikus öngyógyító képességeket vonultat fel, beleértve például a hardverhibák automatikus felismerését, vagy akár egycsomópontos fürtözést. Utóbbi előnye egyébként pusztán az egyszerűbb felügyelet, a szerver a többi virtuális géppel együtt látható, kezelhető. További pozitívum, hogy a fürtözést megvalósító szoftver a gép esetleges újraindulás esetén automatikusan elindítja a futtatott alkalmazásokat és szolgáltatásokat. A SLES 11-et emellett olyan technológiákkal is felvértezik majd, mint az OpenAIS cluster kommunikációs instrastruktúra, valamint a POSIX szabvánnyal teljesen konform Oracle Cluster File System 2, illetve az elosztott replikált blokk eszközök (DRBD) támogatása. A fürtözött környezetek felügyeletét új adminisztrációs eszközök is segítik majd a SLES 11-ben.

A Novell ígérete szerint az operációs rendszer jelentősen továbbfejlesztett diagnosztikai és rendszerfelügyeleti eszközökkel érkezik, beleértve a még jobb hardvermonitorozást, valamint a beágyazott szervizprocesszorok támogatását. A cég nem mást állít, mint hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a SUSE Linux Enterprise 11 lesz a legmegbízhatóbb és legrobosztusabb operációs rendszer üzletkritikus környezetek számára.

Virtualizációs fejlesztések

Az új SUSE Linux Enterprise-ban a Xen virtualizációs hypervisor legújabb verziója kerül (várhatóan a 3.3-as változat), amely már támogatja a keresztplatformos virtualizációt, ezáltal a felhasználók akár Windowst, Linuxot és Novell NetWare-t is futtathatnak egy szerveren. A vállalat emellett dolgozik egy teljesen önálló virtualizációs platformon, amely akár közvetlenül a hardverbe is beágyazható. További várható újdonság a virtuális készülékek (appliance) létrehozása, amelyet aztán a ZENworks és PlateSpin automatizált felügyeleti megoldásokkal lehet kezelni, ennek köszönhetően a felhasználók az eddigieknél egyszerűbben hozhatnak létre virtuális gépeket és menedzselhetik azokat a rendelkezésre álló infrastruktúrán.

Windows-kompatibilitás terén is ígér fejlesztéseket a Novell, például keresztplatformos virtualizációt, vagy Windows és SUSE szerverek egységes felügyeletének lehetőségét. A SLES 11-nek része lesz a Mono 2.0 fejlesztési és futtatási környezet, amelly már a Microsoft .Net 3.5-öt is támogatja, emellett kiegészítették olyan migrációs eszközökkel, amelyek segítséget nyújtanak a .Net alkalmazások Linuxra telepítésében.

SUSE Linux Enterprise 11

Továbbfejlesztett desktop, OpenOffice-ba integrált csoportmunka

Az asztali gépek felhasználói számára is szolgál újdonságokkal a SUSE 11. Amellett, hogy a szoftverben a megszokott nyílt forrású alkalmazások (pl. Firefox, Thunderbird, OpenOffice.org, Pidgin, GIMP, stb.) legújabb verziói várhatók, a vállalat ígéretet tett a csoportmunkát támogató Novell Teaming + Conferencig szoros integrációjára. A Teaming + Conferencing megkönnyíti az alkalmazottak együttműködését, például dokumentumok megosztása, közös naptárak, fórumok, wikik létrehozásával, valamint azonnali üzenetküldő, és VoIP-alapú chat és konferencia segítségével. A SUSE 11-ben a Teaming + Conferencing egyes funkciói beépülnek az OpenOffice.org-ba.

A Novell ígérete szerint a SLES 11 új energiatakarékos funkciókat is kínál majd, amelyek nem csak noteszgépeken, hanem szervereken is javíthatják az operációs rendszer hatékonyságát, hozzájárulva az energiaköltségek csökkentéséhez. A trükkök között található az ütemező energiatakarékos módba állítása, az energiatakarékos megszakításkezelés, melyek többmagos chipeknél szolgálnak előnyökkel, vagy a processzor dinamikus energiagazdálkodásának aktiválása. A SUSE 11-ben kiterjesztett támogatást ígérnek a hardveres virtualizációs technológiákhoz is (pl. Intel VMDq).

Mikor?

Roger Levy, a Novell Open Platform Solutions részlegének vezetője szerint a SUSE Linux Enterprise 10 széleskörű elterjedtsége világszerte szervezetek ezrei számára tette kiaknázhatóvá a vállalati szintű Linux előnyeit. A SUSE Linux Enterprise 11 az ügyfelek, partnerek és a nyílt forrású közösség visszajelzéseit felhasználva készült -- hangoztatta Levy --, és egy rugalmas, nyílt, költséghatékony infrastruktúra megteremtésének lehet az alapja. A BrainShare 2008-on tehát a Novell számos újdonságot és részletet hozott nyilvánosságra a SUSE Linux Enterprise 11-ről, azonban a megjelenés várható idejét egyelőre homály fedi. A vállalat azt ígéri, a pontos dátumot még az idén közlik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról