Szerző: Bodnár Ádám

2008. február 19. 14:47

Az OpenDNS a közösség segítségét kéri a webtartalom szűréséhez

Az OpenDNS egy közösségi alapokon nyugvó webtartalom-szűrő szolgáltatást tervez bevezetni, amely a PhisTankhoz hasonló módon a felhasználók segítségét venné igénybe a potenciálisan veszélyes vagy tiltott tartalmat hordozó weboldalak kategorizálásához.

[HWSW] Az OpenDNS egy közösségi alapokon nyugvó webtartalom-szűrő szolgáltatást tervez bevezetni, amely a PhisTankhoz hasonló módon a felhasználók segítségét venné igénybe a potenciálisan veszélyes vagy tiltott tartalmat hordozó weboldalak kategorizálásához.

A 2006-ban elindított PhishTank a felhasználók visszajelzései alapján "dönti el" a weboldalakról, hogy valódiak, vagy csak adathalász támadások kivitelezésére hozták-e őket létre. A PhishTank adatbázisa alapján működik több phishing-szűrő is, például a Yahoo és a Mozilla. Az OpenDNS ugyanezt a modellt használná a webtartalom-szűrőhöz, amelyben a felhasználók kategorizálhatják a valamilyen szempontból problémás oldalakat a tartalmuk szerint (pl. szerencsejáték, pornó, gyűlöletkeltés). Kezdetben 30 különféle kategória áll majd rendelkezésre, de a számukat később bővíteni lehet. A felhasználók egymást is "osztályozhatják", így aztán kiszűrhetők azok, akik készakarva próbálják meg torzítani a rendszert.

A webtartalmat nem csak a dolgozók munkaidejét szigorúan a vállalati ügyek felé fókuszáló cégek szeretik szűrni, akár otthoni felhasználók vagy iskolák, oktatási intézmények számára is hasznos lehet, ha például távol akarják tartani a gyerekeket a számukra károsnak gondolt oldalaktól. Az OpenDNS szerint a közösségi visszajelzésen alapuló módszer a leghatékonyabb a tartalom szűrésére, hiszen felhasználók tízezrei ellenőrzik az oldalakat, ráadásul a rendszer teljesen valós idejű, ellentétben más szűrőkkel, amelyek csak ritkábban, például naponta frissülnek. Ráadásul a közösségi szűrő ingyenes, senkinek sem kell "védelmi pénzt" fizetnie.

Az OpenDNS 2006 óta működteti gyors és ingyenes névfeloldási szolgáltatását, a vállalat a költségeit reklámokból fedezi, amelyek akkor jelennek meg a felhasználóknál, ha rossz, nem létező webcímet gépelnek be a böngészőbe. A phishing oldalakat blokkoló szolgáltatáshoz hasonlóan a tartalomszűrőt is azok tudják majd igénybe venni, akik a vállalat által működtetett DNS-szervereket használják a címek feloldására. A hálózati adminisztrátornak csupán be kell állítania, milyen jellegű oldalakat kíván szűrni, innentől a többi már az OpenDNS, és a közösség dolga.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról