Szerző: Bányai György

2008. február 18. 13:11

Laptop 35 ezer forintért: Elonex One

A számítógép 99 fontért elsőre úgy hangzik, mintha egy spamhirdetés lenne, vagy egy olyan reklám, amelynek szövege úgy folytatódik: ha megveszi, vagy ha megrendeli. Az angol Elonex nem viccel és nem is csak egy bedőlős reklámanyagot adott ki, valóban útjára indítja a szigetország első 100 fontnál olcsóbb számítógépét.

[HWSW] A "számítógép 99 fontért" elsőre úgy hangzik, mintha egy spamhirdetés lenne, vagy egy olyan reklám, amelynek szövege úgy folytatódik: "ha megveszi", vagy "ha megrendeli". Az angol Elonex nem viccel és nem is csak egy bedőlős reklámanyagot adott ki, valóban útjára indítja a szigetország első 100 fontnál olcsóbb számítógépét.

Az Elonex One noteszgép-szerű megjelenésben hordozhatóságot is kínál mindössze 99 fontos áron, ez nagyjából 35 ezer forintnak felel meg. A gépből az Elonex ez év nyaráig 200 ezer darabot szeretne értékesíteni, legfőképp kisiskolásoknak, tizenéveseknek. A számítógépet ráadásul nem csak átlagos noteszgépként lehet használni, mert billentyűzete a hardverelemeket tartalmazó kijelzőrészről leválasztható.

A beépített Wi-Fi adapterrel akár vezeték nélküli hálózatokat használva is elérhető az internet, természetesen a kábeles kapcsolat lehetősége mellett. A felhasználó 1 gigabájt memóriával gazdálkodhat, amelyet a két USB-kapura csatlakoztatható memóriakulcsokkal ennél a gépnél is megnövelhet. A kijelző hét hüvelykes, 800x480 képpontos és sajnos nem érintésérzékeny, a billentyűzet pedig a Sinclair ZX Spectrum ősgépet idézi: gumiszerű és nagy valószínűség szerint fárasztó rajta a hosszas gépelés. Optikai meghajtó nem került a gépházba.

A GfK kiskereskedelmi elemzőcég kimutatása alapján az angol notebookvásárlók átlagosan 477 fontot adtak ki 2007-ben új készülékükért, emellett tűnhet igazán olcsónak az One. A titok a nyílt forráskódú szoftverekben van, a gépben is ilyeneket találunk, kezdve a Linux (LINOS 2.6.21) operációs rendszerrel, amelyre szövegszerkesztő, táblázatkezelő, ingyenes webböngésző és email-kliens is került.

99 fontos Elonex One
99 fontos Elonex One

Ezeket az alkalmazásokat egészíti ki egy fotószerkesztő, néhány játék, valamint egy MP3-lejátszó szoftver, igaz utóbbi csak a 120 fontos, két gigabájtos, Bluetooth modullal kiegészített One esetében képes a mobiltelefonos adatcserére. A 99 font vételár ismeretében sejthető, hogy a hardverelemekben nem a ma csúcstechnológiája vonul fel, nagy valószínűség szerint a vásárlói célcsoportba tartozó hétéves lurkó meg sem született még, amikor az One 300 megahertzes processzora (Aday5F X86) élvonalbelinek számított egy noteszgépben.

A technikai jellemzők ismertetését 128, vagy 256 megabájt munkamemóriával, háromcellás akkumulátorral, valamint 230x146x33 milliméteres méretekkel és 950 grammos tömeggel tehetjük teljesebbé. Az Elonex a hónap végén mutatja be a gépet a Birminghamban megrendezésre kerülő oktatási kiállításon, ahol a termékkel kifejezetten az iskolákat fogja célbavenni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról