Szerző: Bizó Dániel

2008. január 7. 13:01

A Warner eldöntötte a formátumháborút

A világ egyik legnagyobb filmkiadója, a Warner Brothers múlt hét pénteken közölte, Blu-ray exkluzívvá válik idén. A lépés, melytől sokan a frusztráló formátumháború gyors befejezését remélik, meglepő módon szinte az utolsó percig bizonytalan kimenetelű volt: bennfentes információk szerint reális esélye volt, hogy több nagy stúdió is átáll a HD DVD oldalára.

[HWSW] A világ egyik legnagyobb filmkiadója, a Warner Brothers múlt hét pénteken közölte, Blu-ray exkluzívvá válik idén. A lépés, melytől sokan a frusztráló formátumháború gyors befejezését remélik, meglepő módon szinte az utolsó percig bizonytalan kimenetelű volt: bennfentes információk szerint reális esélye volt, hogy több nagy stúdió is átáll a HD DVD oldalára.

Elég volt

A DVD-t követő nagykapacitású sztenderd lemezformátum pozíciójáért küzdő Blu-ray és HD DVD birkózása immár évek óta tart, melyből egész iparágaknak lett elege már tavaly, nem beszélve a fogyasztókról. A Sony által vezetett Blu-ray korábbra datálódik, és mindvégig nagyobb támogatottságnak örvendett, a Toshiba ugyanakkor a könnyebb átállást biztosító és olcsóbb HD DVD-vel és a Microsoft támogatásával vetette meg lábát. Ennek eredményeként maga Howard Stringer, a Sony elnök-vezérigazgatója értékelte úgy a Paramount HD DVD exkluzivitása kapcsán, patthelyzet alakult ki ugyanis a Blu-ray nem tud döntő fölényt kiépíteni.

A kialakult helyzet hatására a meghatározó hollywoodi kiadók közül utoljára semlegesnek maradt Warner Brothers közölte a felekkel, hogy idén már csak egyik formátumot kívánja támogatni, mellyel dűlőre akarja vinni az iparág számára káros harcot. A Blu-ray tábor látszólagos helyzeti előnyből indult a tárgyalásoknál, ugyanis a BD-filmek eladásai világszerte két-háromszoros arányban múlták felül a riválist, amiben döntő szerepet játszik a több millió eladott PlayStation 3, és a Warner saját eladásaiban is másfélszer annyi Blu-ray kiadvány fogyott.

Médiatorzítás
A formátumháború a meghatározó piacok közül leginkább az Egyesült Államokban éles, ott ugyanis a Toshiba agresszív, önköltsége alatti árazásának és a hatalmas sikert arató Xbox 360-hoz vásárolható HD DVD kiegészítőnek köszönhetően több mint 750 ezer ilyen lejátszó talált gazdára, melyeket kifejezetten filmnézésre vásároltak. A PlayStation 3 eladásai révén összességében közel négyszer több Blu-ray lejátszó fogyott, ennek ellenére a formátum fölénye még 2:1 arányt sem éri el, vagyis rendkívül olcsó lejátszókkal és kommunikációs kampánnyal akár ledolgozható is lett volna a hátrány.

Európában azonban felmérések szerint 3:1 arányú a Blu-ray fölénye, míg a Sony és Toshiba hazájában, Japánban már 10:1, így a formátumháború az Egyesült Államokban kiélezett annyira, amennyire az amerikai orgánumoktól dominált média sugallja. Igaz, az amerikai piac nagysága és filmiparának súlya miatt ez globálisan is meghatározó kérdés -- nem véletlenül ide koncentrálta erőit a Toshiba.
A Warner ugyanakkor mindenképpen olyan döntést akart hozni, mellyel piaci súlyát bevetve rövid időn belül pontot tehet a kínlódás végére. A formátumharc bár korábban nem látott sebességgel törte le a lejátszók árát, a piaci adoptációt nagyban csorbította, ugyanis sokan kivárásra játszanak, másokat pedig egyszerűen összezavar és elriaszt a kétféle, inkompatibilis formátum. "Az egy formátumra való összevonás olyasmi, amelyet szükségesnek éreztük az ipar egészsége érdekében. A nagyfelbontású DVD számára nyílt lehetőséget elszalaszthatjuk ha a zűrzavar tovább nyúlik" -- mondta el Barry M. Meyer, a Warner Brothers elnök-vezérigazgatója.

A problémára megoldást kínálhattak volna a HD DVD-t és Blu-ray egyaránt kezelni képes lejátszók, ezek azonban egyelőre nem tudtak hatást kifejteni jóval magasabb, két-háromszoros áruk miatt, a Warner pedig, láthatóan más kiadókhoz és egyes kereskedőkhöz hasonlóan nem akart tovább várni. A Warner döntésének kimenetele azonban egyáltalán nem volt biztos egészen az utolsó napokig, amit jól jelez, hogy a HD DVD tábor hatalmas partit tervezett a Consumer Electronics Show-ra, melyet végül töröltek.

Nem volt lefutott meccs

Bennfentes információk szerint a Toshiba nagy erőkkel dolgozott azon, hogy Blu-ray exkluzív kiadókat állítson át maga mellé. A hírek szerint a Twentieth Century Fox nagymértékben elégedetlen a volt a Blu-ray csoport tevékenységével, így például az erősnek ígért másolásvédelem feltörése, valamint az újabb lemezek okozta inkompatibilitási problémák bőszítették fel az ottani vezetőket, így a HD DVD-re átállás is lehetőségként élt. A Warner döntése így a Fox, és talán más, háttérben maradt kiadók lépésének függvénye volt.

A Fox végül a Blu-ray oldalán maradt, így a Warner elhatározta magát: a Blu-ray legyen a DVD-t leváltó nagyfelbontású lemezformátum. A kiadó június elsejével csak DVD-n és Blu-rayen adja ki filmjeit. A Warner exkluzívvá válásával ugyanis az otthoni DVD-filmpiac nagyjából 70 százaléka került a Blu-ray oldalára. A Warner mellett leánya, a Gyűrűk urát jegyző New Line Cinema is kihátrál a HD DVD mögül, így nagyfelbontású hobbitokat kizárólag Blu-rayen élvezhetünk majd. Az eseményekben meghatározó szerepet játszhatott, hogy a Sony Pictures (Columbia Pictures, TriStar Pictures, Metro-Goldwyn-Mayer stb.) révén maga a Sony is meghatározó kiadó, valamint Stringer, aki korábban maga is a filmiparban dolgozott vezetőként, aktívan résztvett a tárgyalásokban.

A Sony számára ezzel közel került az, amire negyed évszázada volt utoljára példa: sikerre vigyen egy főként általa kidolgozott új formátumot. A mai is széles körben használt Compact Disc 1982-es megjelenése óta ugyanis a vállalat sorra alulmaradt a küzdelmekben, így a Betamaxnak (vs. VHS) és a MultiMedia Compact Discnek (vs. DVD) sem sikerült domináns pozícióit elérnie, és a MiniDisc is csak korlátozott sikereket ért el a '90-es években a hordozható zenelejátszás terén. Szintén sikertelennek lehet nevezni a PlayStation Portable UMD lemezformátumát is.

Egyes elemzői vélemények szerint a HD DVD ezt követően gyors halált hal majd, kérdéses ugyanakkor, hogy a HD DVD-exkluzív Universal és Paramount milyen lépésre szánja el magát, valamint a Toshiba és a Microsoft tud-e valamit tenni a sors megfordítása érdekében. A Toshiba hivatalosan csak annyit reagált, meglepte a Warner döntése, és kiértékelik a helyzetet. A Universal kissé furcsa módon nem kommentálta a fejleményeket. A filmipar alapvető érdeke a forgalmuk nagyjából felét hozó, 40 milliárd dolláros globális otthoni filmpiac serkentése, mely piackutatók szerint az Egyesült Államokban tavaly például 5-6 százalékkal zsugorodott.

A Microsoft számára egy kilátástalan küzdelmet is érdemes fenntartani bizonyos áldozatok árán, ahogyan a következő HD-lemezformátum felfutásának minden késlekedése az online terjesztés számára hajtja a vizet. A HD-értékesítés a DVD kevesebb mint 1 százalékára tehető ma még, több mint másfél évvel a forgalmazás megkezdését követően. A szoftveróriás neve tavaly augusztusban is felmerült, mikor a New York Times és a Wall Street Journal ismeretei szerint is mintegy 150 millió dolláros támogatásban részesült a Paramount és testvére, a DreamWorks, hogy a piaci trendek és az iparág érdeke ellenében HD DVD exkluzívvá váljanak. A Warner és Fox esetében a pénzügyi támogatások megléte vagy összege nem ismert, a Warner elnöke, Kevin Tsujihara szerint nem ilyen megfontolás döntötte el a kérdést, hanem stratégiai megfontolsáok.

Megérte?

A Blu-ray sikere esetén a Sony és szabadalmi partnerei a következő évek során értékesített több tízmillió eszköz és lemezek százmilliói után több százmillió dollárnyi, gyakorlatilag tisztán nyereségként jelentkező bevételhez juthat jogdíjak formájában, emellett pedig szórakoztatóelektronikai termékei iránt is nagyobb keresletet gerjeszthet, mint például a Bravia LCD-televíziók, BD-lejátszók, digitális videorekorderek és videokamerák.

Ezeknek a pénzeknek azonban nemcsak a Blu-raybe ölt, vélhetően szintén dollár százmilliós nagyságrendű befektetéseket kell kitermelnie. A Sony a siker érdekében a PlayStation 3 (PS3) szereplésében is hatalmas, dollármilliárdokban és piacrészesedésben mérhető áldozatokat vállalt azzal, hogy a drága és késlekedő Blu-ray lejátszó integrálásával hatalmas előnyhöz juttatta a Microsoftot a HD-konzolok piacán. Az Xbox 360 főként amerikai népszerűsége immár súlyosan veszélyezteti a Sony korábban felépített domináns pozícióját az otthoni konzolok terén, mely központi eleme a Sony újbóli felvirágoztatásának.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról