Szerző: Bányai György

2008. január 4. 15:11

Szomorú a jelen a nagymúltú Voigtländer fényképezőgépek számára

Oldalunkon még nem adtunk hírt a Johann Friedrich által 1756-ban alapított Voigtländer cégről, amely a dicső optikai múlt, a rengeteg újítás, valamint a közelmúlt hányatott évei után digitális fényképezőgépeket is előállít, pontosabban a márkanév segítségével próbálja más gyártó termékeit sikeresen értékesíteni.

[HWSW] Oldalunkon még nem adtunk hírt a Johann Friedrich által 1756-ban alapított Voigtländer cégről, amely a dicső optikai múlt, a rengeteg újítás, valamint a közelmúlt hányatott évei után digitális fényképezőgépeket is előállít, pontosabban a márkanév segítségével próbálja más gyártó termékeit sikeresen értékesíteni.

Nagynevű cég

A Voigtländer cég nem kevés újítást tudhat magáénak fennállásának negyed évezrede alatt. Ehhez a névhez fűződik az első fémből készült kamera 1849-ből, 1868-ban pedig már előállította tízezredik fotóobjektívjét, 1939-re kétmilliomodik, 1956-ra négymilliomodik objektívjét is legyártotta. 1953-ban a Vito és 1955-ben Vitessa modellek eladási és népszerűségi csúcsokat döngettek. 1963-ra elkészült a világ első teljesen automata 35 milliméteres kisfilmes fényképezőgépe, a Dynamatic, ezt két év eltelte után az első olyan masina, a Vitrona követte, amely beépített vakuval is rendelkezett.

A dicső múltat az 1931-től létező BESSA sor újraélesztése idézi a borongós jelenben, ahol a BESSA L változatai teremtik meg a klasszikus kollekciót a gyűjtők nagy örömére, és néhol bánatukra is: nem kevesen panaszkodnak az újragyártott modellek esetében a beragadó zárra, valamint a ferde horizontra a gépváz keresőjében. A másik vonal a digitális világé, ahol a memóriakártyás, kijelzővel és képérzékelővel szerelt modellek a korukban szépen helytálló filmes gépek neveit hordják, sugallva, hogy hasonlóan innovatívak és hasonlóan jó minőségűek.

Noname, Voigtländer, Ricoh

A Vitoret 73 egy 7,16 megapixeles automata kompaktgép, melyet a tervezők egy háromszoros közelítésre alkalmas optikával láttak el. A megapixel és a zoomátfogás adatok egy átlagos belépőszintű, olcsó fényképezőgép jellemzői, de a hátlapra szerelt 3 hüvelykes, 230 ezer képpontból képet alkotni képes kijelző már kevésbé, ez magasabb termékosztály készülékei között sem általános.

Voightlander Vitoret 73

A Vitoret 73 kisfilmes rendszerbe átszámolt 34-102 milliméteres gyújtótávolságú optika F2,8 fényerőről indul, amely még a zoom végállapotában is többet enged be a fény ötödénél (F4,8). A készülékkel 5 centiméteres távolságból is készíthetünk közeli felvételeket, amely 35 centiméterre módosul, ha a maximális zoomot használjuk. A 94,5x60x29,1 milliméteres műanyag gépházban a kisméretű 1,2/5 hüvelykes képérzékelőn, valamint az SD kártyahelyen kívül még 32 megabájtnyi tartalékmemória is helyet kapott. A készülék áramellátásáról két AA ceruzaelem gondoskodik, de természetesen az azonos külsővel rendelkező akkumulátorokkal is kiválthatjuk az egyszer használatos telepeket.

Hoppá!

A legroszabb az egészben, hogy a fenti termékleírás szinte egy-az egyben a korábban bemutatott Ricoh Caplio RR770 cikkből lett átemelve ide, mert a két termék még az optikát illetően is teljesen azonos, leszámítva kisebb eltéréseket, mint például a márkajelzés a gépváz előlapján. Sajnáljuk a patinás márkanevet, sokkal szebb jelen, illetve jövő illene a múltjához.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról