Szerző: Bányai György

2008. január 2. 10:35

Megvásárolható az első OS X operációs rendszert futtató tablet PC

Az Axiotron új tabletjére, a ModBookra az Apple gépein futó Mac OS X operációs rendszer került telepítésre. A tavalyi év utolsó napjától a 13,3 hüvelykes szélesvásznú, érintésérzékeny kijelzővel szerelt számítógép 2290 dollárért vásárolható meg.

[HWSW] Az Axiotron új tabletjére, a ModBookra az Apple gépein futó Mac OS X operációs rendszer került telepítésre. A tavalyi év utolsó napjától a 13,3 hüvelykes szélesvásznú, érintésérzékeny kijelzővel szerelt számítógép 2290 dollárért vásárolható meg.

A ModBook módosított MacBook noteszgépként az első és a mai napig egyetlen olyan tablet PC, amelyre az Apple számítógépein futó OS X operációs rendszer került hivatalosan telepítésre. A ModBookot a jelenlegi Apple kínálattól nem eltérően Intel alapokra építették, a központi egysége egy 2,2 gigahertzen üzemelő Core 2 Duo processzor. Az 1280x800 képpont megjelenítésére alkalmas 13,3 hüvelykes szélesvásznú kijelzőt -- amelyet egy Intel GMA X3100 videolapka hajt meg -- a digitalizáló tábláiról ismert WACOM gyártó Penabled technológiájával tették alkalmassá az adatbevitelre.

ModBook

A ModBookból nem hiányzik az iSight kamera sem, ez a kijelző kávájának felső részében kapott helyet olymódon, hogy a kijelzőt és e kamerát egy egységként képes védeni a ForceGlass névre keresztelt, kémiai úton megerősített karcmentes üveg. Az optikai egységek közül kétféle is választható: a CD írására, illetve a DVD olvasására alkalmas meghajtó mellett DVD író is rendelhető, amelyet ennél a gépnél is SuperDrive-nak hívnak jó Apple szokás szerint.

Az amerikai és német mérnökökből álló fejlesztőgárda a ModBookba GPS vevőegységet is tervezett, amely az igen érzékeny SiRFstar III lapkával határozhatja meg a felhasználó helyzetét, aki a hálózati, vagy internetes kapcsolatot 802.11 a/b/g/n szabványok szerint üzemelő vezeték nélküli hálózatokon tarthatja. A ModBookhoz Amerikában és Kanadában lehet hozzájutni a hivatalos Axiotron hálózatán keresztül 2290 dollárért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról