Szerző: Ady Krisztián

2007. december 12. 13:51

Háromdimenziós épületek és domborzat a HP navigációs készülékében

Újabb neves gyártó választotta a Nav N Go által fejlesztett iGO 8 navigációs motort, a Sony PSP-re készített navigációs kitet követően hivatalosan is bemutatkozott itthon a HP személyi navigációs eszköze, a HP iPAQ 316 Travel Companion . A készülék komplett, Windows CE 5.0 alapokon futó szoftverkörnyezetén és navigációs alkalmazásán a Nav N Go 25 fejlesztője dolgozott a HP-val közösen.

[HWSW] Újabb neves gyártó választotta a Nav N Go által fejlesztett iGO 8 navigációs motort, a Sony PSP-re készített navigációs kitet követően hivatalosan is bemutatkozott itthon a HP személyi navigációs eszköze, a HP iPAQ 316 Travel Companion. A készülék komplett, Windows CE 5.0 alapokon futó szoftverkörnyezetén és navigációs alkalmazásán a Nav N Go 25 fejlesztője dolgozott a HP-val közösen.

Csúcstechnológia

A HP iPAQ 316 eszközben eddig még sehol sem látott csúcstechnológia dolgozik, a kétmagos, külön vektoros számításokat gyorsító egységgel ellátott Centrality (SiRF) Titan processzora 600 MHz-en fut, melyre szükség is van a hatalmas, 800 x 480 pixeles felbontású, 4,3 hüvelykes szélesvásznú kijelző meghajtásához. Az elsősorban navigációra szánt készülék emellett mobiltelefon-kihangosítóként és médialejátszóként is megállja helyét, de két játék is helyet kapott rajta. A PNA-ban több mint 40-csatornás, SirfStar InstaFix képességgel ellátott GPS-vevő dolgozik, utóbbi a rendkívül gyors műholdakra találásért felel.

A legfontosabb újdonság azonban a Nav N Go iGO 8-alapú térképszoftver, melyet kifejezetten a HP számára fejlesztettek. A navigációs szoftver beépül a komplett környezetbe. A program leglátványosabb újdonsága, hogy a domborzati elemeket és az épületeket három dimenzióban is képes megjeleníteni, minden eddiginél valósághűbb képet alkotva a környezetünkről.

HP iPAQ 316 Travel Companion

Első kézből

A bemutatón alkalmunk nyílt egy kicsit játszani is a HP iPAQ 316, kelet-európai térképcsomaggal ellátott készülékkel, bár navigáció közben sajnos nem próbálhattunk ki. A kijelző valóban fantasztikus minőségű, élességű, a processzor erejéből azonban vajmi keveset érezhetünk, a háromdimenziós formában megjelenített épületek, objektumok rendkívül lelassítják a térkép megjelenítését. Az iGO My Way navigációs szoftverhez szokott szemnek talán túlságosan is lassúnak tűnik a program, még szerencse, hogy mindezek a funkciók teljesen személyre szabhatók, részletességük csökkenthető, vagy akár teljesen ki is kapcsolhatók.

A szoftvert alaposan átgyúrták, nem csak a megjelenítést, de az útvonaltervezést és szinte minden más lényeges funkciót is tovább okosították, különválasztották a két- és háromdimenziós megjelenítést, utóbbi már nem csak az előbbi perspektívikus változata. A kétdimenziós térkép a papíralapú térképek domborzati színeivel is büszkélkedhet, természetesebb térképolvasást nyújtva és itt alapértelmezett az egyirányú utcák jelölése is.

Molnár Imre, a HP Személyi Számítógépek Üzletág vezetője kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a készülékhez kapott, illetve letölthető tartalommenedzserő alkalmazással később nem csak a szoftver- és térképfrissítéseket végezhetjük majd el, hanem akár további térképeket is vásárolhatunk, illetve más alkalmazásokkal is bővíthetjük a 2 gigabájtnyi saját memóriával ellátott készüléket. A HP online útvonaltervezési lehetőséget is biztosít a navigátor iPAQ-hoz, a KML formátumban letölthető útvonalakat könnyedén mozgathatjuk át a PNA-ra.

Már kapható

A HP iPAQ 316 már néhány napja kapható Magyarországon, végfelhasználói ára 120 ezer forint körül, inkább kicsivel e szint alatt alakul. Dobozában minden megtalálható, amire szükség lehet, beleértve az adatkábelt, az asztali és autós töltőt, tokot, és az autós tartót is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról