Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 11. 10:34

Megjelent a Dell régóta várt tablet PC-je, a Latitude XT

Bejelentette régóta várt tablet PC-jét a Dell, a legnagyobb számítógépgyártók közül a texasi cég az utolsó, amely ilyen készülékkel lép a piacra. A specifikációk viszont meggyőzőek, a Latitude XT a legvékonyabb és az egyik legkönnyebb 12,1 hüvelykes kinyitható tablet, ennek megfelelően az ára is prémiumkategóriás, a legolcsóbb gépért és 2499 dollárt kérnek -- összehasonlításképp, a Lenovo X61T már 1500-1600 dollár körüli áron megvehető. A gép 2008 elejétől lesz kapható.

[HWSW] Bejelentette régóta várt tablet PC-jét a Dell, a legnagyobb számítógépgyártók közül a texasi cég az utolsó, amely ilyen készülékkel lép a piacra. A specifikációk viszont meggyőzőek, a Latitude XT a legvékonyabb és az egyik legkönnyebb 12,1 hüvelykes kinyitható tablet, ennek megfelelően az ára is prémiumkategóriás, a legolcsóbb gépért és 2499 dollárt kérnek -- összehasonlításképp, a Lenovo X61T már 1500-1600 dollár körüli áron megvehető. A gép 2008 elejétől lesz kapható.

A Latitude XT érintőképernyőjét a mellékelt tollal is lehet működtetni, de a gép az ujjal böködést is megérti, ráadásul a Dell állítása szerint úgy alakították ki, hogy használat közben a tenyeret rá lehet fektetni, és úgy is lehet írni rajta. A billentyűzet érdekessége, hogy touchpad és pöcökegér egyaránt megtalálható rajta, ami ebben a méretben nem megszokott -- a HP Compaq 2510p-nél nagyon szerettük ezt a megoldást. További jópofa ötlet, hogy a gép kikapcsolásakor a cerka helyén villog egy LED, ezzel figyelmeztetve a tulajdonost, ha esetleg elfelejtette volna a helyére tenni. A strapabírásról magnézium-ötvözetből készült ház gonoskodik, amely a ThinkPadekhez hasonló puha bevonatot kapott.

A gépben kiviteltől függően ultra-alacsony feszültségű Intel Core 2 Duo vagy Solo processzor teljesít szolgálatot, az 1280x800 pixeles kijelzőn megjelenő grafikáról az ATI Radeon X1250 chipkészletbe integrált videovezérlő gondoskodik. A tablet rendelhető 40, 80 vagy 120 gigabájtos merevlemezzel, de akár 32 vagy 64 gigabájtos SSD-vel is. A Wi-Fi alapfelszereltség, a Bluetooth viszont már csak rendelhető extra, mint ahogy a villámgyors EV-DO mobil szélessávú modem is. A gépet USB-portok mellett FireWire-csatlakozóval és SD-kártyaolvasóval is ellátták, emellett ExpressCard-foglalat és VGA-kimenet is helyet kapott rajta. Optikai meghajtó nincs a gépben, azt a külön megvásárolható dokkolóhoz lehet csatlakoztatni.

Dell Latitude XT tablet PC

Érdekesség, hogy a gép két kivitelben lesz kapható, egy kimondottan zárt téri használatra szánt verzióban, amelyben a kijelző háttérvilágítását LED szolgáltatja, valamint egy szabadba tervezett verzióban, itt a háttérvilágítás a hagyományos fénycsöves, amelyhez a nagyobb fényerő miatt van szükség. Utóbbi változat némileg vastagabb és nehezebb is, bár a különbség mindössze 200 gramm. A Dell által megadott specifikációk szerint a legnagyobb kapacitású, 9 cellás akkumulátor használatával 9,5 órás üzemidő érhető el, ami mindenképp figyelemre méltó egy tablettől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról