Szerző: Ady Krisztián

2007. november 30. 13:51

Kipróbáltuk: HTC Touch Dual - gyorsabb processzorral tényleg jobb

Szinte még ki sem hűlt az asztal az MDA Touch érintőképernyős mobil helyén, amikor öcsikéje, a továbbfejlesztett HTC Touch Dual megérkezett szerkesztőségünkbe, így a vártnál hamarabb megbizonyosodhattunk arról, vajon tényleg jobb-e egy gyorsabb processzorral a készülék, illetve valóban a kijelző kemény borítása felel-e az érzéketlenségért.

Szinte még ki sem hűlt az asztal az MDA Touch érintőképernyős mobil helyén, amikor öcsikéje, a továbbfejlesztett HTC Touch Dual megérkezett szerkesztőségünkbe, így a vártnál hamarabb megbizonyosodhattunk arról, vajon tényleg jobb-e egy gyorsabb processzorral a készülék, illetve valóban a kijelző kemény borítása felel-e az "érzéketlenségért". A mobilt alaposan áttervezte a tajvani HTC, nem csak jobb kijelzővel és gyorsabb processzorral, hanem billentyűzettel és harmadik generációs képességekkel is felvértezték. A Touch Dualból ráadásul két kivitel is kapható, az egyik 16 gombos billentyűzettel, hagyományosan mobiltelefonos kiosztással, míg a másik a fura 20 billentyűs, QWERTY kiosztással érkezik.

Gyorsabb processzor

A Windows Mobile 6-ot futtató készülék a szétcsúsztatható és 3G-s kivitelnek köszöhetően valamivel vastagabb és hosszabb lett a korábbi, csak GSM nyelvet beszélő változatnál, azonban nem annyival nagyobb, amennyivel fejlettebb, még mindig bőven zsebben elférő kategória. A memóriakártya végre elérhető a készülék szétszedése nélkül is, ez praktikus változtatás volt. A HTC Touch Dualt már kétszeres órajelű, 400 MHz-es processzor mozgatja, mely érezhetően jobb válaszidőket produkál, mint a 200 MHz-es változat, a telefon végre használható sebességgel futtatja az operációs rendszert és az alkalmazásokat, nem kell hosszú másodperceket várni például a böngésző elindulására.

HTC Touch Dual

A harmadik generációs képességek nem merülnek ki a videotelefonálásban, melyet az előlapi, második kamera is segít, a mobil csatlakozhat a HSDPA mobilhálózathoz is, melyen maximálisan 3,6 megabit/s-os letöltési és 384 kbit/s-os feltöltési sebességet képes elérni. A HSDPA támogatása nagyban növeli a telefon használhatóságát, a gyors mobilhálózaton keresztül végre bárhonnan lehet Skype-beszélgetéseket kezdeményezni, mely GPRS-en keresztül nem igazán megvalósítható, illetve sokkal gyorsabban lehet webet böngészni, a leveleinket elérni.

A HTC azonban egy sokak számára "éseztmostmiértkellett?" húzást elkövetett a Touch Duallal kapcsolatban: egyszerűen kihagyta -- vagy egyszerűen csak letiltotta, ezen sem lepődnénk meg, a HTC Trinity firmware-frissítéssel élesíthető GPS-e után -- a mobilból a korábbi változatban használt Wi-Fi-vezérlőt. Sokak számára ez hatalmas vétek, hiszen ezzel egy "ultimate" mobiltelefont alkothatott volna a tajvani cég, én azonban személy szerint nem éreztem ezt akkora problémának, a gyors mobil internetelérés nálam teljesen kiváltotta a Wi-Fi iránti igényt. Persze ez nem vigasztalja azokat, akik esetleg videót streamelnének helyi hálózatukról a készülékre. A vezeték nélküli csatlakozásra így csak Bluetooth vagy maga a mobilhálózat áll rendelkezésünkre.

HTC Touch Dual

Billentyűzet, kijelző

A készüléket a 20 billentyűs kiosztással kértük, hogy megnézzük, mennyire fura -- nos, rettenetesen. Egy hét alatt körülbelül az eredeti SMS-gépelési sebességem negyedét sikerült elérnem, annyira nem állnak rá az ember ujjai a teljesen máshova áthelyezett betűkre. A 20 gombos kiosztásnál a szokásos 3 helyett csak két betű található egy-egy billentyűn, mely a normális kiosztáshoz viszonyítva totális átállási kényszert jelent. Hosszú távon előfordulhat, hogy némi előnyt lehet kovácsolni ebből a kivitelből, de ha nem szeretnénk túl sokáig bosszankodni, inkább a hagyományos 16 gombos változatot vásároljuk meg. A speciális kiosztást ráadásul az érintőképernyőn megjelenő virtuális billentyűzet is átveszi, így azzal sem juthatunk előrrébb, ha azon próbálunk meg gépelni.

A kijelző minősége lényegesen jobb, kontrasztosabb, világosabb az előző változatnál. Felbontása nem változott, érzékenysége viszont már egy hagyományos érintőképernyőével vetekszik, ezek szerint mégsem a kemény borítás okolható a sima Touch szinte szó szerint csapnivaló érzékenységéért. A Touch Dual felülete valóban érintésre működik, mely nem csak a Windows Mobile, hanema TouchFLO második generációjának kezelését is kényelmesebbé teszi.

HTC Touch Dual HTC Touch Dual HTC Touch Dual HTC Touch Dual HTC Touch Dual

HTC Touch Dual HTC Touch Dual HTC Touch Dual HTC Touch Dual HTC Touch Dual

TouchFLO 2.0, akkumulátor

A Touch Dual már a második generációs, továbbfejlesztett TouchFLO felülettel érkezik. Az okosabb szoftver a billentyűzet "előhúzásakor" automatikusan bead egy ujjal kezelhető felületet, melyen egyetlen nyomással választhatunk az SMS-írás, új kapcsolat létrehozása, vagy más funkciók között. Ugyanígy újdonság a képnézegető felület, melynél egyszerű ujjmozdulatokkal lapozhatunk a képek között, nagyításhoz pedig elegendő ujjal "bekarikáznunk" a nagyítandó területet. A tollat azonban továbbra sem nélkülözhetjük, például egy videó ugyanúgy az egyujjas kezelésre fel nem készített Media Playerben indul el, mint eddig. Izgalommal várjuk a TouchFLO harmadik generációját.

A HTC Touch Dual akkumulátoros üzemideje sajnos közel sem olyan jó, mint az előző változaté, a harmadik generációs hálózat sokkal gyorsabban meríti le a készüléket. Gyakori használat mellett a napi töltés sem elképzelhetetlen, de legalább kétnaponta érdemes rátölteni a telefonra, különben könnyen mobil nélkül maradhatunk. A Touch Dual körülbelül 140 ezer forintos végfelhasználói áron már megvásárolható hazánkban is, Wi-Fi nélkül ez az ár azonban picit soknak tűnik, ennyiért más gyártóktól ráadásként a Wi-Fi mellé GPS-vevőt is kapunk okostelefonunkba.

A HTC Touch Dual mobiltelefont a
C.Enter Információ-Technológiai Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról