Szerző: Bányai György

2007. november 20. 11:20

A Dell nyilvánosságra hozta a Latitude XT tablet technikai adatait

Lapunk hasábjain múlt hét pénteken adtunk hírt a Dell terveiről, miszerint saját fejlesztésű tábla-PC kerül a termékei közé. A technikai adatokban szűkölködő bejelentéshez most mellékeljük a napvilágra került részleteket.

[HWSW] Lapunk hasábjain múlt hét pénteken adtunk hírt a Dell terveiről, miszerint saját fejlesztésű tábla-PC kerül a termékei közé. A technikai adatokban szűkölködő bejelentéshez most mellékeljük a napvilágra került részleteket.

A Lenovo X61 tablettől szinte csak a szélesvásznú képarányban eltérő Dell Latitude XT gépházán még az ujjlenyomat-azonosító, valamint a gyorsgombok is a Lenovo tájolását idézik, igaz az újdonság pöcökegerét egy tapipad is kiegészíti. A beltérben 1,2 gigahertzes Core 2 Duo processzor dolgozik 1-től 3 gigabájtig kiépíthető 667 megahertzes DDR2 memóriamodulokkal karöltve. A 12,1 hüvelykes szélesvásznú, 1280x800 képpontos kijelző (két különböző fényerejű változattal is rendelhető) meghajtásáról egy ATI Radeon Xpress 1250 videochip gondoskodik, amely 256 megabájtnyi memóriával gazdálkodhat, amely, ha nem lenne elegendő, kiegészülhet a HyperMemory támogatással.

Dell Latitude XT

A háttértároló funkciókat egyedül látja el egy PATA csatolású 80 gigabájtos merevlemez, amelyhez külső egységként illeszthető az optikai meghajtó. A hálózati kapcsolatok vezetékes és 802.11 a/b/g vezeték nélküli rendszerben egyaránt kiépíthetők, ezek mellé a Bluetooth v2.0 helyi kapcsolatra alkalmas modul is beépítésre került. A bővítések Express Card bővítőhelybe illeszthetők, vagy használhatják a három USB 2.0 kaput, a memóriakártyák pedig SD/MMC résbe csúsztathatók.

A múlt pénteki bejelentés során a kijelzőn alkalmazott, az iPod Touch esetében megismert érintőképernyő-technológiát is demózták, amely során kiderült, hogy a gépel szállított szoftverek között lesz egy olyan rajzolóprogram is, amelyben 5 vonalat is lehet egyidőben húzni, sőt, része lesz egy, a Microsoft Surface-hez hasonlatos fotórendszerező alkalmazás is, amely a fényképeket a kijelzőn húzgálva, nagyítva-kicsinyítve lesz képes majd rendezni.

A Dell Latitude XT kezdősúlya 1,6 kilogramm négycellás akkumulátorral, de a nagyobb fényerejű kijelzőhöz (220 helyett 400 nits) a gyártó a 6 cellás akkut párosítja, amellyel már 1,8 kilót nyom a kis gép a mérlegen. Az extrahosszú akkumulátoros üzemidőt kedvelők akár nyolccellás egységet is rendelhetnek a tábla mellé. A Latitude XT Windows XP, illetve Vista operációs rendszerek előtelepített változataival egyaránt rendelhető, de Kínába Red Hat Linux-szal is érkezhet. A szállítást a gyártó a tengerentúlra december 3-án, a többi piacra egységesen november 16-án kezdi, ma még ismeretlen áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról