Szerző: Ady Krisztián

2007. november 13. 10:17

Minden nyolcadik szélessávú internetező mobilhálózaton kapcsolódik itthon

Első alkalommal közölt a Nemzeti Hírközlési Hatóság mobil szélessávú internetezéssel kapcsolatos adatokat: eszerint a hazai, körülbelül 1,6 millió szélessávú internetelőfizetésből minden nyolcadik, azaz 200 ezer mobilszolgáltatóhoz kapcsolódik, ennyien érik el az internetet 3G-modemmel, vagy adatkártyával.

[HWSW] Első alkalommal közölt a Nemzeti Hírközlési Hatóság mobil szélessávú internetezéssel kapcsolatos adatokat: eszerint a hazai, körülbelül 1,6 millió szélessávú internetelőfizetésből minden nyolcadik, azaz 200 ezer mobilszolgáltatóhoz kapcsolódik, ennyien érik el az internetet 3G-modemmel, vagy adatkártyával.

Meglepő arány

Ez az előfizetői szám meglepően magas, a T-Mobile, a Pannon és a Vodafone hármasa jogosan kaphat helyt a hazai internetszolgáltatók, valahol a lista élén szereplő vállalatok között. Az NHH mobilos jelentései szerint az elmúlt hónapok új mobilelőfizetői közül a Pannon könyvelhette el a legtöbbet, ebből azonban nyilván nem lehet egyenesen következtetni az új mobilinternet-előfizetések számára, ez utóbbi adatot a szolgáltatók pedig üzleti titokként kezelik.

Márton György, az NHH szóvivője lapunknak elárulta, hogy a felmérésük adata igen friss, és nemzetközi viszonylatban is igen jó képet fest a hazai mobilinternet és hagyományos internetelérések arányáról. A 200 ezres mennyiség kifejezetten a harmadik generációs adatkártyákkal, USB-s modemekkel vásárolt előfizetésekre vonatkozik, a harmadik generációs telefonokat például nem számították bele ebbe a mennyiségbe, noha a szélessávú mobil internetezés akár azon keresztül is lehetséges volna, s valószínűleg számos előfizető internetezik is ilyen módon.

T-mobile HSPA-modem
A T-Mobile HSUPA-képes USB-modemje

A friss vezetékes jelentésben szereplő négy legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltató részesedése a teljes kábelmodemes piacon 75-80 százalék körüli, így a teljes magyarországi vezetékes szélessávú előfizetői tábor közel 1,2 milliós. A mobil szélessávhoz 3G-s adatkártyával mintegy 200 ezren férnek hozzá, és körülbelül ugyanennyien vesznek igénybe szélessávú internetszolgáltatást egyéb vezeték nélküli technológiákkal. Összességében ez azt jelenti, hogy Magyarországon ma a lakosság mintegy 16 százaléka rendelkezik valamilyen, a szélessávú hozzáférést lehetővé tevő előfizetéssel.

Vezetékes

2007 szeptemberében az előző hónapokban mért növekedési ütemhez hasonlóan ismét közel két százalékkal nőtt a gyorsjelentésében szereplő -- vezetékes -- szolgáltatók szélessávú internetelőfizetéseinek száma. A négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató ügyfelei már közel 377 ezres tömeget tesznek ki, míg az ADSL-en netezők száma szeptemberben 713 ezerre nőtt.

Az öt egykori monopolszolgáltató (Emitel, Hungarotel, Invitel, Magyar Telekom és Monortel), a vezető alternatív szolgáltatók (PanTel, Tele2, GTS Datanet, eTel) és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI) önkéntes közlésére épülő jelentés szerint a szélessávú hozzáférések száma szeptember végén 1 millió 90 ezer volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról