:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 25. 11:34

Kiegyezett az Intel és a Transmeta

Peren kívüli egyezséget kötött a Transmetával az Intel, amelynek értemében 150 millió dollárt fizet egy összegben az alacsony fogyasztású processzoraival nevet szerzett cégnek, a következő öt évben pedig évi 20 millió dollárt, amelyért cserébe korlátlan, de nem kizárólagos jogot kap a Transmeta összes szabadalmaztatott technológiájának használatára, beleértve a LongRun2 energiatakarékos megoldást.

[HWSW] Peren kívüli egyezséget kötött a Transmetával az Intel, amelynek értemében 150 millió dollárt fizet egy összegben az alacsony fogyasztású processzoraival nevet szerzett cégnek, a következő öt évben pedig évi 20 millió dollárt, amelyért cserébe korlátlan, de nem kizárólagos jogot kap a Transmeta összes szabadalmaztatott technológiájának használatára, beleértve a LongRun2 energiatakarékos megoldást.

Amint arról lapunk is beszámolt, a Transmeta 2006 októberében indított szabadalombitorlási pert az Intel ellen azt állítva, hogy a világ legnagyobb chipgyártójának processzorai tíz technológiáját használják jogtalanul. A Transmeta állította, hogy az ügy jogi útra terelését megelőzően tárgyalásokat folytatott az Intellel, tájékoztatva a céget a helyzetről, valamint egy méltányos licencmegállapodás megkötése céljából. Mivel a párbeszéd nem hozott elfogadható eredményt, a Transmeta kénytelen volt bírósághoz fordulni.

A kereset szerint az Intel elmúlt években gyártott gyakorlatilag összes processzora, így a Pentium III, Pentium 4, Pentium M, Core és Core 2 is sért valamilyen Transmeta-szabadalmat. Ezek közé tartozik a notebookoknál, és mára már a szervereknél és asztali gépeknél is fontossá vált dinamikus energiagazdálkodási technika, az Intel SpeedStep továbbfejlesztett (Enhanced) változatai. Az energiagazdálkodás mellett különféle utasítás-ütemezéssel, a regiszterek kezelésével és memóriacímzési technikákkal kapcsolatos szabadalmak megsértése miatt is panaszt emelt a Transmeta.

Az Intel tagadta a vádakat és idén januárban viszontperelte a Transmetát hét szabadalmának megsértése miatt. Az első tárgyalásoknak 2008-ban kellett volna megindulia, azonban a felek most megállapodtak. Az egyezség részeként az Intel 250 millió dollárt fizet a törpecégnek és ejti a szabadalombitorlással kapcsolatos keresetét a Transmeta ellen. A megállapodás értelmében az Intel jogosult a Transmeta szabadalmait használni, beleértve azokat is, amelyekre a kis cég az elkövetkező 10 évben tesz szert akár saját fejlesztés, akár megállapodások révén.

Az Intellel kötött megállapodás nyomán a Transmeta részvényeinek árfolyama több mint háromszorosára emelkedett. A világ legnagyobb félvezetőgyártójától befolyó 250 millió dollár a Transmeta éves forgalmának ötszöröse és majdnem duplája a vállalat piaci értékének is. A hét éve tőzsdére vonult vállalat eddigi története során nyereséges negyedévek előfordultak már, de még sosem tudott éves szinten profitábilisan működni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 22:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.