Szerző: Bányai György

2007. október 18. 16:33

Köralakú LCD-kijelző gyártásába fogott a Toshiba

A Toshiba az autóiparban szeretné kamatoztatni a köralakú LCD paneljét: a formabontó kijelzők végre felválthatják az autók analóg mérőműszereit, amelyek mutatóikkal általában csak egyetlen adatot képesek megjeleníteni.

[HWSW] A Toshiba az autóiparban szeretné kamatoztatni a köralakú LCD paneljét: a formabontó kijelzők végre felválthatják az autók analóg mérőműszereit, amelyek mutatóikkal általában csak egyetlen adatot képesek megjeleníteni.

Láthattunk megoldásokat az autóiparban hagyományosan skálázott, mutatóval ellátott mérőműszerektől eltérő digitális megjelenítőkre, amelyekre jó példa lehet a Fiat Tipo, a Renault Twingo, a Chevrolet Corvette, vagy legutóbb a Citroen C3, vagy C4 modellje is, természetesen a teljesség igénye nélkül. A digitális kijelzők nem nyerték el mindenkinek tetszését, amelyre bizonyíték, hogy a Fiat Tipo legsportosabb változatában újra a hagyományos órák néztek farkasszemet a pilótával.


A Toshiba új köralakú kijelzője

A Toshiba új, köralakú paneljének technikai paramétereinek ismertetése közben furának tűnhet a 240x240 képpontos felbontás (0.258 milliméteres képpontméret), de itt a számok a leghosszabb sor és oszlop képpontjának a számát jelöli. A komplett egység 11 milliméter vastag (háttérvilágítással együtt) és 75 milliméteres külső átmérőjében az alacsony hőmérsékletű poly-Si (p-Si) TFT LCD panel 62 milliméter átmérőjű aktív képernyőterületet ad, 600:1 kontrasztarány és 500cd/m2 fényességérték mellett.

A bejelentés során a gyártó szóvivője elmondta, hogy nem csak a gépjárművek mérőműszereiként tudják egyedül elképzelni az új, köralakú megjelenítőket, hanem a szórakoztató-elektronikai termékek, például egyedi formájú MP3-lejátszók kijelzőjeként is. A kör forma természetesen nem az egyedüli amelyet az új gyártástechnológia kínál, más forma is (pl. ellipszis), megvalósítható. A panelt először a Yokohamában mutatják be az október 24-én megrendezésre kerülő FPD International kiállításon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról